BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Η μεγαλύτερη εγχώρια μονάδα αφυδατωμένης μηδικής από τις Σέρρες

Μετρά αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας της νέας παραγωγικής µονάδας αφυδατωµένης µηδικής, που κατασκευάζει στις Σέρρες, ο όµιλος ΙΤΑ, δίδοντας µια νέα προοπτική για τους καλλιεργητές µηδικής του νοµού και µια ακόµη εναλλακτική λύση, υψηλής θρεπτικής αξίας, για το σιτηρέσιο του εγχώριου κτηνοτροφικού δυναµικού.

gerasimou1909292

Λεωνίδας Λιάμης

516
0

Η επένδυση πραγµατοποιείται από την εταιρεία «Μηδική Σερρών ΑΕ», θυγατρική του οµίλου ΙΤΑ, που εξειδικεύεται στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και στα Περιβαλλοντικά έργα, αναµένεται να προσεγγίσει σε κόστος τα 10 εκατ. ευρώ και αυτή την περίοδο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε σηµαντικό ποσοστό η βασική της υποδοµή.

«Προχωράει η εγκατάσταση του κελύφους της µονάδας και ταυτόχρονα θα γίνεται και η τοποθέτηση του µηχανολογικού εξοπλισµού», τονίζει ο Αλέξανδρος Τσαούσης, διευθυντής λειτουργίας της Μηδική Σερρών ΑΕ, ο οποίος προβλέπει ότι το νέο εργοστάσιο εκτός απροόπτου θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Σεπτέµβριο του 2020.

Σύµφωνα µε το επιχειρησιακό πλάνο της επιχείρησης, που θα έχει έδρα στο Αθλητικό Πάρκο Οµόνοιας, η ετήσια δυναµικότητα του ξηραντηρίου θα ξεπερνά τους 27.000 τόνους κι όπως επισηµαίνεται από την Μηδική Σερρών ΑΕ, θα είναι η µεγαλύτερη µονάδα παραγωγής αφυδατωµένης µηδικής στην Ελλάδα. «Η µηδική θα καλλιεργείται σε µια έκταση 20.000 στρεµµάτων και σε ακτίνα 20 χιλιοµέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις µας, από έµπειρους παραγωγούς του κάµπου των Σερρών, στο πλαίσιο της Συµβολαιακής Γεωργίας µε την καθοδήγηση επιστηµονικού προσωπικού της εταιρίας» εξηγεί ο κ. Τσαούσης. ∆ιευκρινίζει δε, ότι η κοπή, η µεταφορά, αλλά κι η αποξήρανση της πρώτης ύλης θα γίνονται εξολοκλήρου από τη Μηδική Σερρών ΑΕ, χωρίς να εξαρτώνται άµεσα από τις καιρικές συνθήκες. «Η παράµετρος αυτή δίνει περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κοµµάτι της καλλιέργειας και στη µεγιστοποίηση των αποδόσεων», επισηµαίνει ο συνοµιλητής µας και προσθέτει ότι «επιπλέον, οι αγρότες που θα συνεργαστούν µε την Μηδική Σερρών ΑΕ, «θα έχουν εγγυηµένες τιµές, γνωστές από τη αρχή του έτους κι άµεσες πληρωµές».

Σηµειώνεται εδώ πως ο όµιλος ΙΤΑ, που έχει ιδρυθεί και διοικείται από τον Αντώνη Γερασίµου αναπτύσσει πολυσχιδείς δραστηριότητες, µεταξύ των οποίων και ένα µεγάλο θερµοκήπιο 100 στρεµµάτων παραγωγής πιπεριάς στη ∆ράµα, και µια µονάδα αφαλάτωσης στη Μήλο.

Με αξιοποίηση της ΣΗΘΥΑ

Το καινοτόµο στοιχείο που φέρνει η επένδυση, είναι ότι η αφυδάτωση της µηδικής θα επιτυγχάνεται µε θερµική ενέργεια που θα προέρχεται από τη µονάδα συµπαραγωγής ηλεκτρισµού και θερµότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), που διατηρεί στις Σέρρες ο όµιλος ΙΤΑ, µέσω της, επίσης, θυγατρικής του «Θέρµη Σερρών ΑΕ».

Η συγκεκριµένη µονάδα, δυναµικότητας 16,5 MW, το χρονικό διάστηµα Οκτώβριος – Απρίλιος, εκάστου έτους, µε τη θερµότητα που παράγει θερµαίνει, µέσω ενός δικτύου τηλεθέρµανσης, περί τα 8.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις Σέρρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία