BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Γκρινιάζουν και με το δίκιο τους

Με την εξόφληση των επιδοτήσεων τον ∆εκέµβριο θα καταβληθούν στους παραγωγούς τα ποσά, που λανθασµένα δεν τους αποδόθηκαν λόγω της επιβολής ποινών για αµφισβητούµενες δασικές εκτάσεις, δεσµεύτηκε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Καπρέλης στην υφυπουργό Αραµπατζή.

zaria_14

1
0

Είπε να δεσµευτεί για κάτι, πριν αποχωρήσει και παραδώσει στον επόµενο την καρέκλα του, λες και υπήρχε περίπτωση να γίνει η πληρωµή νωρίτερα… Στην καλύτερη, για πριν τα Χριστούγεννα, αλλιώς από του χρόνου, µε την επόµενη διορθωτική!

Πάει και ο Οκτώβριος, γκρινιάζουν οι παραγωγοί, και δεν έχουν άδικο, όσον αφορά το περιβόητο υπόλοιπο 10% των περσινών αποζηµιώσεων. Ένα ποσό περί τα 14 εκατ. ευρώ, για έναν οργανισµό που όπως επέµενε και ο µέχρι σήµερα πρόεδρός του δεν είχε οικονοµικά ζητήµατα, δεν καταλαβαίνουν γιατί έχει κολλήσει τόσο πολύ καιρό; Και να πεις οι αγρότες δεν πληρώνουν τις εισφορές τους; Κάθε άλλο! Άντε να δούµε µήπως είναι το πρώτο -και µάλλον ευκολάκι- που θα φέρει εις πέρας η νέα διοίκηση…

Λίγο πριν την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συµβουλίου στον ΕΛΓΑ, ο υπουργός Βορίδης εξήγγειλε αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου και των όρων λειτουργίας του φορέα, ώστε να εµπλακούν ιδιώτες στο ασφαλιστικό σύστηµα των γεωργικών ασφαλίσεων. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ δεν δύναται να ανταποκριθεί -µε βάση τα ετήσια έσοδά του- στις υποχρεώσεις του έναντι των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Μάλιστα, σου λέει, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο ασφαλιστικές εταιρείες, µία γερµανική και µία γαλλική, η είναι και συνεταιριστική, αλλά και από ελληνικές.

Από τη µία ο υπουργός µιλάει για πρόσθετες και συµπληρωµατικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, το οποίο είναι και το ζητούµενο και από την άλλη σπεύδει να επισηµάνει την αυξηµένη επιβάρυνση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, για να «καλύψει» τα νώτα του! ∆εν γίνεται, σου λέει, να πληρώνουν όλοι τα ίδια ασφάλιστρα, ενώ κάποιες καλλιέργειες δεν έχουν πάθει ποτέ ζηµιά. Αυτό σηµαίνει αυξηµένα ασφάλιστρα για το ροδάκινο και µειωµένα για το ρύζι, που εµφανίζει σπάνια καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνεται, αλλά δεν οριστικοποιείται, λέει η ΚΕΟΣΟΕ η εκτίµηση για µείωση στη φετινή οινοπαραγωγή της χώρας µας. Κι αυτό γιατί υπάρχει τάση, σου λέει, η εκτίµηση για την παραγωγή να είναι περισσότερο µειωµένη από ότι τελικά δηλώνεται µε την «Οριστική ∆ήλωση», που υποβάλλεται κάθε Απρίλιο του εποµένου έτους από το υπουργείο στην Κοµισιόν. Πάντως, µικρότερη ή µεγαλύτερη, η µείωση θεωρείται δεδοµένη. Μάλιστα από το 2000 µέχρι το 2019 σηµειώνεται µείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%. Αιτία, η δραµατική µείωση των εκτάσεων µε αµπέλια κατά 20%. Ξεκάθαρο!                                                           

               

Ο Μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία