BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Με φωτογραφίες το πόρισμα ΕΛΓΑ

Βρήκαν τον τρόπο, σου λέει, στον ΕΛΓΑ και οι εκτιµήσεις πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά από τους γεωπόνους και µάλιστα στο χωράφι.

zaria_15

9
0

Κατά την επιτόπια εκτίµηση, ο αγρότης θα υπογράφει, θα καταχωρούνται οι φωτογραφίες της ζηµιάς, που θα στέλνονται µε email στο υποκατάστηµα κι έτσι θα βγαίνει πιο γρήγορα το πόρισµα. Αµ πώς!

Βέβαια, στη Βέροια, σε πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ, παραγωγός ζήτησε να εξοφληθεί το εναποµείναν 35% των αποζηµιώσεων άµεσα γιατί ο κόσµος είναι σε απόγνωση, µε φίλο της στήλης να µας µεταφέρει ότι ο αγρότης του είπε «βάλτε τα λεφτά στους παραγωγούς µέσα στον Ιούλιο γιατί δεν αντέχουν άλλο οικονοµικά και θα τους δείτε να εξαφανίζεται από τα χωράφια», αλλά απάντηση δεν έλαβε από τον Λυκουρέντζο.

Ανάλογη τύχη είχε και το αίτηµα για την αλλαγή κανονισµού του ΕΛΓΑ, µε τον πρόεδρο του φορέα να επιµένει πως δεν µπορεί να προχωρήσει όσο δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. «Αλλαγή κανονισµού χωρίς την εξασφάλιση πόρων, σηµαίνει ακάλυπτες επιταγές και µε κυβέρνηση τη Ν∆ και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στον ΕΛΓΑ, ο οργανισµός ακάλυπτες επιταγές δεν θα µοιράσει», ανέφερε και το ξέκοψε, τουλάχιστον για την ώρα, απογοητεύοντας το ακροατήριό του, που λίγο νωρίτερα είχε θέσει αίτηµα να ενταχθούν στον κανονισµό και οι ζηµιές στα δέντρα στο προανθικό στάδιο, εκεί που συνήθως χτυπά ο παγετός και τα οδηγεί σε ακαρπία.

Παράπονο το έχει ο Τάσος Χαλκίδης από την Κουλούρα Ηµαθίας. Εδώ και 20 χρόνια, λέει, η τιµή στο συµπύρηνο ροδάκινο είναι κολληµένη στα 24-25 λεπτά, ενώ το ίδιο διάστηµα το κόστος παραγωγής έχει πάει στα ύψη. Ακούει κανείς εκεί στην ΕΚΕ; Η παραγωγή και φέτος είναι µικρότερη της δυναµικής των στρεµµάτων που καλύπτει, ενώ ο καρπός είναι µεγαλύτερος και ποιοτικότερος από πέρυσι. Σε λίγες ηµέρες ανοίγει η συγκοµιστική περίοδος για το προϊόν, ευκαιρία είναι να κάνετε την έκπληξη.

Και στο επιτραπέζιο τα πράγµατα δεν πάνε καλά. Η τιµή έχει περιοριστεί αυτές τις ηµέρες στα 35-50 λεπτά το κιλό και στα 40-50 λεπτά για το νεκταρίνι και η τάση είναι καθοδική. Η απουσία τουριστών στη χώρα µας έχει περιορίσει αισθητά την κατανάλωση, ενώ και πολλά ξενοδοχεία που απορροφούσαν ροδάκινα και νεκταρίνια δεν έχουν ανοίξει. Η οικονοµική απώλεια στον κλάδο είναι σοβαρή κι όπως λένε οι ροδακινοπαραγωγοί, θα πρέπει να τους εντάξει το υπουργείο στους πληττόµενους.

Στο ∆ήµο Γορτυνίας βρέθηκε πριν λίγες ηµέρες ο Βορίδης, για την αξιοποίηση του Τριανταφυλλίδειου κληροδοτήµατος και τη δηµιουργία Μουσείου Μελισσοκοµίας, που θα φέρει «τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή», κατά δήλωση του ίδιου του υπουργού. Εκεί του έθεσαν το γνωστό αίτηµα των τοπικών αρχών για τη δηµιουργία γεωργικής σχολής, µε τον ίδιο να απαντά ότι «όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ένας µητροπολίτης ή ένας δήµαρχος µου ζητά και από µια γεωργική σχολή». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία