BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η ουσία είναι μια: Πάει το καλοκαίρι

Χάθηκε, ως φαίνεται και η τελευταία ελπίδα των παραγωγών. Η βαβούρα, σου λέει, που θα φέρει η προκαταβολή του τσεκ νωρίτερα θα είναι µεγαλύτερη από το όφελος για τους αγρότες, οπότε επιστρέφουµε στον Οκτώβριο, κατά το σύνηθες.

zaria_15

7
0

∆εν είναι λίγοι, βέβαια, οι παραγωγοί που πιστεύουν ότι τα λεφτά τελείωσαν ή ότι παίζει το σχέδιο για πρόωρες εκλογές. Άλλοι πάλι λένε ότι φταίνε οι µεταποιητές, που ζήτησαν την καθυστέρηση, για να «κόψουν» από τη ρευστότητα των αγροτών και να «παίξουν µπάλα» οι ίδιοι! Η ουσία, πάντως, είναι µία…. Πάει το καλοκαίρι!

Εκεί στις Βρυξέλλες, στο τελευταίο συµβούλιο υπουργών γεωργίας, ο υπουργός της πλατείας επέµεινε για ακόµα µία φορά τα οικο-προγράµµατα να είναι προαιρετικά, για να µη χαθούν –σου λέει- χρήµατα από τις άµεσες ενισχύσεις. Γιατί, εξηγεί, αν γίνουν υποχρεωτικά τα Eco Schemes, περιορίζονται σηµαντικά οι επιλογές που παρέχει ο «Πυλώνας Ι», θέτοντας σε κίνδυνο το εισόδηµα των αγροτών και ταυτόχρονα λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων.

Στο ίδιο συµβούλιο, ο Έλληνας υπουργός επέµεινε ξανά και ζήτησε για άλλη µια φορά την εξαίρεση των µικρών καλλιεργητών από το σύστηµα ελέγχου της αιρεσιµότητας και τη συµπερίληψη των δαπανών για τις περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς στο 30% των υποχρεωτικών δαπανών του Β’ Πυλώνα. Μιλάει, πάλι, για γραφειοκρατικό κόστος!

Πήγαν και οι πατατοπαραγωγοί στον υπουργό για να αιτηθούν ενίσχυσης και ο Βορίδης την έταξε και σ’ αυτούς, εύκολο! Άσε που το υπουργείο, όπως τους είπε, έχει αναλύσει τα στοιχεία και µπορεί να προχωρήσει στην άµεση ενίσχυσή τους, βάσει των στρεµµατικών δεδοµένων του ΟΣ∆Ε του 2019. Οι παραγωγοί, πάντως, που φάνηκαν να έχουν µελετήσει περισσότερο από τον υπουργό, του πρότειναν  κάτι καλύτερο, το οποίο και τελικά δέχτηκε. Να ενισχυθούν µε βάσει τα στρέµµατα του 2020 σε συνδυασµό µε τα δεδοµένα αγοράς πατατόσπορου!

Από τα τέλη Μαΐου άρχισαν πάλι τα µαθήµατα οι Νέοι Αγρότες, που είχαν σταµατήσει λόγω κορωνοϊού, µήπως πάρουν επιτέλους την περιβόητη δεύτερη δόση. Από το υπουργείο, λένε, ότι τώρα τα «σχολεία», όπως τα ονοµάζουν οι ίδιοι οι αγρότες-µαθητές, αφορούν τους Νέους Αγρότες του 2017 και του 2018 από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτοί είναι και οι πρώτοι που θα πληρωθούν την επόµενη δόση, που περιµένουν… Καλώς εχόντων, από Σεπτέµβριο….

Απραξία, σου λέει, επικρατεί φέτος στην Κεφαλονιά, στην αγορά του πρόβειου γάλακτος. Και µπορεί πριν το Πάσχα να πληρώθηκαν καλά οι κτηνοτρόφοι, αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι τιµές έπεφταν, αν υπολογιστεί και ότι υπάρχουν 17 µεγάλα τυροκοµεία στο νησί. Αποτέλεσµα, για το πρόβειο γάλα οι τιµές παραγωγού δεν ξεπέρασαν τα 75 λεπτά, λέει ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισµού. Τώρα, µάλιστα, τα ζώα στέρεψαν, οι τουρίστες φέτος είναι λιγότεροι, οι εξαγωγές τυριών µειώθηκαν, σκούρα τα βλέπουν!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία