Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Γιατί όχι ένας γρήγορος ΕΛΓΑ, όπως στον Ιανό;

Ότι οι ζηµιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και της ∆υτικής Ελλάδας από τον Ιανό είναι τεράστιες δεν χωράει αµφιβολία.

zaria_15

115
0

Ότι µε εντολή Μαξίµου, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και ότι µια πρώτη δόση έχει ήδη πιστωθεί και µάλιστα πολύ άµεσα, είναι κι αυτό στα θετικά της υπόθεσης, αν µπορεί κάποιος να µιλήσει για «θετικά» µετά από µια τέτοιου µεγέθους καταστροφή…. 

Οι τοπικοί βουλευτές όµως βρήκαν ευκαιρία, και ίσως και να µην έχουν άδικο, και ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να χειριστεί και τις υπόλοιπες ζηµιές, εκτός Ιανού, µε την ίδια ταχύτητα και µε τη λογική του 100% προκαταβολή. Βέβαια, σε συνάντηση του Λυκουρέντζου µε τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Καραγκούνη, ο πρόεδρος είπε ότι οι εκκρεµείς αποζηµιώσεις θα γίνουν από Γενάρη και µετά. ∆ηλαδή λεφτά, από Φλεβάρη έως Μάρτη. Ευτυχώς, όµως, τονίζει ο πρόεδρος, και πάλι νωρίτερα είναι από τον Ιούνιο ή Ιούλιο που θα δίνονταν παλιά….. Τι χαρά!  

«Πολυδιάστατη» χαρακτηρίζει την καταστροφή στην Καρδίτσα από τον Ιανό ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος ∆ούκας, τονίζοντας βέβαια – για να ευλογήσει τα γένια της σηµερινής διοίκησης του οργανισµού προφανώς- ότι η ταχύτητα ήταν πρωτόγνωρη καθώς ποτέ δεν υπήρξαν προκαταβολές µέσα σε ένα µήνα και ποτέ δεν θα γίνουν –όπως τώρα- εκτιµήσεις 700.000 στρεµµάτων σε τρεις µήνες. Άσε που διαβεβαιώνει ότι µέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν πληρωθεί τα πάντα, και µάλιστα χωρίς το πλαφόν του 20% που ίσχυε όλα τα προηγούµενα χρόνια. Για να δούµε…..  

εν µας έφτανε το λάθος µε τα δηλωµένα στο ΟΣ∆Ε για την ελιά Καλαµών και τους χιλιάδες παραγωγούς που µένουν εκτός της ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού, τώρα – σου λέει- αντίστοιχο πρόβληµα αντιµετωπίζουν και οι καλλιεργητές πρώιµου καρπουζιού χαµηλής κάλυψης. Περίπου το 50% των εκτάσεων στην Τριφυλία φαίνεται πως δηλώθηκε σαν υπαίθρια, βασικά λόγω χαµηλότερων εισφορών ΕΛΓΑ, αλλά αυτό σηµαίνει ότι θα µείνουν εκτός, τουλάχιστον µε τις παρούσες συνθήκες. Πρόταση: η ενίσχυση να βασιστεί στα τιµολόγια αγοράς σποροφύτων και πώλησης των καρπουζιών µέχρι το τέλος Ιουνίου µε αρχές Ιουλίου που πωλούνται τα πρώιµα καρπούζια….  

Όλοι θέλουµε µια στήριξη, αυτό να λέγεται! Κάπως έτσι και οι καλλιεργητές ελάτου του Ταξιάρχη δεν επιτρέπεται να µετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής και δεν µπορούν να πωλήσουν τα έλατα τους στις πόλεις της Ελλάδας. Εκτός από τις οικονοµικές απώλειες λόγω lockdown στην εστίαση και τον χειµερινό τουρισµό, τους φαίνεται αδιανόητο που το προϊόν τους δεν αντιµετωπίζεται ως αγροτικό… Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία