
Όπως διαπιστώθηκε, δεν πληρώθηκε περίπου το 47% λόγω της µειωµένης απόδοσης στο γάλα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού. Και έρχεται ξανά η ερώτηση: Ποιος φταίει; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ το ∆εκέµβριο του 2020 εξέδωσε ανακοίνωση µε την οποία καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥ∆ για τον αριθµό ζώων και τις αναµενόµενες ποσότητες γάλακτος, µέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Τι έγινε; Λόγω τεχνικών προβληµάτων, µε το γνωστό µηχανογραφικό σύστηµα, κάποια ΚΥ∆ έχασαν την πιστοποίηση και δεν µπορούσαν να µπουν στην πλατφόρµα για να κάνουν τις τροποποιήσεις. Πολλοί ήταν λοιπόν οι κτηνοτρόφοι που δεν πρόλαβαν να τις κάνουν. Αποτέλεσµα; ∆εν καταβλήθηκαν περί τα 6,5 - 7 εκατ. ευρώ συνδεδεµένης στα αιγοπρόβατα.
Επί της ουσίας, πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι δεν πληρώθηκαν επειδή µεταφέρθηκε στις πύλες ενεργοποίησης η διαδικασία αντιστοίχησης του παραγόµενου αιγοπρόβειου γάλακτος (100 κιλά ανά ζώο) µε το ζωικό κεφάλαιο. Μέχρι πέρυσι η αντιστοίχηση αυτή γινόταν αυτόµατα από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά.
Τελικά, φέτος η απόφαση η όλη διαδικασία να γίνει µέσα από τις πύλες ΟΣ∆Ε, είχε ως αποτέλεσµα πολλά ΚΥ∆ είτε να µην αξιολόγησαν σωστά την εγκύκλιο του υπουργείου, είτε να ενηµέρωσαν λάθος ή και καθόλου τους κτηνοτρόφους για να κάνουν τις διοικητικές πράξεις που χρειαζόταν!
Από υποµονή σε υποµονή και οι παραγωγοί κηπευτικών και οι βουβαλοτρόφοι που περιµένουν την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού 24,2 εκατ. ευρώ, που µπορεί να πήρε ΦΕΚ, ωστόσο η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για διάστηµα ενός µήνα, σηµαίνει ότι χρήµατα θα δουν στην καλύτερη προς τα τέλη Ιουνίου.
Τα παράπονα των παραγωγών µετέφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνη, µε τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό να απαντά ότι «δεν επιθυµεί κοµµατική αντιπαράθεση και να σηµειώνει την προσπάθεια του κ. Κατρίνη να δηµιουργήσει εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «αντιλαµβάνοµαι ότι έχετε και εσείς την ίδια αγωνία που έχουµε και εµείς. Πλην όµως ενώ εσείς µένετε στην αγωνία και στα λόγια, ενώ εµείς προχωράµε σε πράξεις»! Τάδε έφη ο υπουργός!