BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Περηφάνια και προκατάληψη με τις πληρωμές

Χαλαρός προβλέπεται ο µήνας όσον αφορά τις πληρωµές των αγροτών, αφού οι µεγάλες και «επιτυχηµένες» όπως οι ίδιοι οι αρµόδιοι λένε, πιστώσεις έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα.

ιγξ

501
1

Το µηχανογραφικό σύστηµα, βέβαια, µια παίζει, µια κολλάει, τα γνωστά, για να µην ξεχνιόµαστε! Κάτι de minimis που πληρώθηκαν σε χοιροτρόφους και µελισσοκόµους, κι αυτά µε περίσσεια «περηφάνεια», αν και αφορούσαν ούτε καν 16 εκατ. ευρώ, τα περίµενε ο κόσµος εδώ και πολλούς µήνες…. 

Για αναξιοπιστία µιλά και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης σχετικά µε τις αποζηµιώσεις των καστανοπαραγωγών Λάρισας που υπέστησαν καταστροφές από την κακοκαιρία «Αθηνά». Κι αυτό, γιατί -σου λέει- ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ από τη Λάρισα τον Οκτώβριο δεσµεύτηκε για αποζηµιώσεις πριν τα Χριστούγεννα, αλλά σε σχετική απάντησή του αναφέρει ότι θα πληρωθούν το …Πάσχα!

Ο κακός χαµός και φέτος µε την καλλιέργεια του ακτινιδίου. Οι υψηλές τιµές που απολαµβάνει το προϊόν τα τελευταία χρόνια, έχουν προκαλέσει ντελίριο ενδιαφέροντος στις τάξεις των παραγωγών για νέες φυτεύσεις. Τα φυτώρια έχουν ξεπουλήσει και όπως λένε εκπρόσωποί τους, και διπλάσια να ήταν δεν θα είχαν κανένα πρόβληµα να τη διαθέσουν, µε τη ζήτηση που καταγράφεται. Κανονικό Ελντοράντο για τον… πράσινο χρυσό.

∆εν λείπουν, βέβαια και τα δικαιολογηµένα «καµπανάκια» από όσους βλέπουν µια ανισορροπία σε σχέση µε τις ελλειµµατικές υποδοµές αποθήκευσης. ∆ιότι σήµερα οι ψυκτικοί θάλαµοι µε το ζόρι καλύπτουν το 50% της ετήσιας παραγωγής του προϊόντος. Το ερώτηµα είναι «τί θα γίνει αυτή η παραγωγή, εάν δεν προωθηθούν και ανάλογες επενδύσεις σε χώρους συντήρησης και πού θα πάει η τιµή του προϊόντος;». Γι’ αυτό ζητούν κίνητρα και χρηµατοδοτικά εργαλεία για νέες υποδοµές.

Φόβους ότι θα πληµµυρίσει ξανά η ευρωπαϊκή αγορά µε φθηνό ρύζι από την Ασία, εκφράζουν οι Έλληνες ορυζοκαλλιεργητές. Από 31 ∆εκεµβρίου έπαψαν οι δασµοί στο κίτρινο ασιατικό ρύζι και από 1η Ιανουαρίου οι εισαγωγές θα γίνονται πολύ ευκολότερα, δυσχεραίνοντας την απορρόφηση του ελληνικού προϊόντος, που λόγω του υψηλότερου κόστους, δεν µπορεί να τους ανταγωνιστεί. Γίνονται κάποιες επαφές στην Κοµισιόν, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει εξέλιξη που να θεωρείται θετική.

Τη µπάλα στην κερκίδα στέλνει έγγραφο του υπουργείου της πλατείας για τις αποζηµιώσεις για ακαρπία στην ελιά Χαλκιδικής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαµα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, από τις επισηµάνσεις που διενεργήθηκαν στην περιοχή λόγω των παγετών του Φεβρουαρίου και της Άνοιξης 2021, διαπιστώθηκαν ότι ευρίσκοντο σε στάδιο µη καλυπτόµενο σύµφωνα µε τον Κανονισµό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής». Άρα κακώς περιµένατε, αν περιµένατε…
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-01-2022 16:19Νικος Συγριμης

Αν το μηχανογραφικο συστημα εχει παντα "αβαριες" γιατι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προκηρυσσει ενα αλλο προγραμμα και να παει το υπαρχον στα "αχρηστα". Ολοι εχουν παραπονα απο αυτο το συστημα και γιατι επιβιωνει? Ισως πρεπει ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ των αγροτων που επιβαρύνονται να προτάξουν "απαίτηση" διοτι ειναι υπηρεσίες που ειναι δικαίωμά τους! και δεν δικαιούται κανενας να "κωλυσιεργει".

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία