BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η υδατική «αρρυθμία» της Θεσσαλίας

Κι ενώ όλοι τελικά ξέρουµε ότι η εξοφληση των υπολοίπων της ενιαίας και των προγραµµάτων της προηγούµενης χρονιάς γίνεται στο τέλος Ιουνίου, στο όριο δηλαδή του κοινοτικού κανονισµού, κατά καιρούς βγαίνουν οι αρµόδιοι των πληρωµών και κάτι ανακοινώνουν και µπερδεύουν τον κόσµο!

iatsa

341
0

Ότι δηλαδή θα γίνει µια ενδιάµεση πληρωµή, µήνες νωρίτερα, ότι υπάρχει χρονοδιάγραµµα που δείχνει πιστώσεις σε τακτά χρονικά διαστήµατα και τέτοια…

Και µετά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, και µε το δίκιο τους, φωνάζουν ότι τους λένε ψέµατα! Μπορεί βέβαια, εν τω µεταξύ, να µπαίνουν κάποια χρήµατα από εκκρεµότητες που λύνονται, αλλά πρόκειται για µεµονωµένες περιπτώσεις και κατά βάση εύκολα «διαχειρίσιµες». Τα υπόλοιπα, όπως τα ξέρουµε όλοι! Όταν όµως βγαίνουν
και δεσµεύονται και δίνουν χρόνους και πλάνα, τα λέµε, τα γράφουµε, µήπως και κάτι γίνει κι αυτή τη φορά βγει στα αλήθεια…

Πάντως να το πούµε, ξεκίνησαν οι πιστώσεις που περιµένουν οι αγρότες. Στις αρχές της εβδοµάδας, µπήκαν αυτές οι περιβόητες κρατικές ενισχύσες προσωρινού πλαισίου (Covid 19) για λεβάντα, σύκα, επιτραπέζια ελιά εκτός Καλαµών, καπνό, πατάτα και µανταρίνια Κληµεντίνη που έκαναν αµάν και τι για να λάβουν οι δικαιούχοι παραγωγοί! Έγινε η αρχή! Έπεται η συνέχεια….

Υπάρχει κι άλλη καλή είδηση! Ολοκληρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε, η διασύνδεση µεταξύ του Μητρώου Αγροτιών ΜΑΑΕ και του πληροφοριακού συστήµατος της ΑΑ∆Ε. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι θα γίνεται αυτόµατα η ανταλλαγή οικονοµικών πληροφοριών που αφορούν τα εισοδήµατα και τον προσδιορισµό του αγροτικού εισοδήµατος για κάθε παραγωγό, καθώς και ο έλεγχος για την απόδοση της ιδιότητας του «επαγγελµατία αγρότη». ∆ύο από τις βασικές δηλαδή αιτίες, για τις οποίες δεκάδες παραγωγοί δεν πληρώνονται την ενιαία ενίσχυση και περιµένουν τις διασταυρώσεις, τους ελέγχους και την επόµενη πίστωση, όταν αυτή γίνει!

Η µεγάλη αλήθεια είναι ότι την τελευταία 20ετία έχουν εγκαταλειφθεί περί τα 700.000 στρέµµατα επικλινών εκτάσεων µε χειµερινά σιτηρά στον νοµό Λάρισας, ενώ άλλα 500.000 στρέµµατα βαµβακιού έχουν µετατραπεί σε ξηρικές καλλιέργειες πολύ χαµηλότερης προστιθέµενης αξίας. Τα νούµερα καταγράφησαν σε πρόσφατη ηµερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ε.∆.Υ.ΘΕ µε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτηµα Κεντρικής Ελλάδας και τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας.

Η µακροχρόνια υδατική «αρρυθµία» της Θεσσαλίας, όπως υπογράµµισαν οι οµιλητές, απαιτεί άµεσες και δραστικές λύσεις µε έργα που θα στοχεύουν στην ορθολογική και βιώσιµη ανάπτυξή της και παράλληλα θα την προστατεύουν από την επερχόµενη ερηµοποίησή της. Για να δούµε!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία