BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Για να ξέρουμε τι μας γίνεται με το ΟΣΔΕ

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι πληρωµές έγιναν!

iatsa__1__2

1329
0

Κάποιοι είδαν χρήµατα πρώτοι, κάποιοι πιο µετά, κάποιοι βρήκαν αρκετά, κάποιοι άλλοι πιο λίγα! Το ζήτηµα είναι ότι το επόµενο δίµηνο το ταµείο δεν έχει άλλα να δώσει. Κάτι οι άδειες, κάτι οι ζέστες! Μόνο χαρτούρα µένει πάλι. Μάλιστα, υπάρχει και ανακοίνωση του υπουργείου που µιλά για επιπρόσθετους ελέγχους σε 2.021 αιτούντες εθνικού αποθέµατος που δήλωσαν εκτάσεις βοσκοτόπων χωρίς να διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο.

Οι έλεγχοι, σου λέει, αφορούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα που πρέπει να πληρούν οι συγκεκριµένοι για να τους καταβληθούν οι ενισχύσεις µε βάση την κατανοµή του Εθνικού Αποθέµατος 2021. Για µέρος αυτών διενεργείται έλεγχος για ενδεχόµενη χρήση στοιχείων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις µε παράλληλη εξωτερική διασταύρωση στοιχείων, πέραν των όσων προσκοµίσθηκαν τυπικά από τους αιτούντες. Καιρός ήταν λένε οι πραγµατικοί αγρότες.

Από την άλλη, στα πλαίσια της αναβάθµισης των ηλεκτρονικών συστηµάτων και του «ξεσκαρταρίσµατος», προστέθηκε, σου λέει, στο υπόβαθρο ένα νέο επίπεδο πληροφορίας, µε την ονοµασία «ορθοφωτοχάρτες 22». ∆ηλαδή, ένα layer που περιλαµβάνει για συγκεκριµένες περιοχές επικαιροποιηµένες ορθοεικόνες ετών 2020 και 2021, προκειµένου να βοηθηθούν οι γεωργοί στην ορθή δήλωση των ορίων των αγροτεµαχίων τους. Αυτά είναι! ∆ιαφάνεια, λέµε!

Ειδικά, µάλιστα, για Καρδίτσα, Τρίκαλα και Ηµαθία, όπου θα διενεργηθεί έλεγχος monitoring, καλό είναι σου λέει να επανελεγχθεί η ορθότητα της ψηφιοποίησης των αγροτεµαχίων βάσει των νέων ορθοεικόνων. Σε περίπτωση περισσότερων της
µία καλλιέργειας, θα πρέπει τα αγροτεµάχια να σπάσουν σε περισσότερα του ενός και να αποφευχθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν, δηλώσεις µε αγροτεµάχια συγκαλλιεργειών. Μέχρι και παραδείγµατα δίνουν από τη ∆οµοκού!

Μεγάλα παράπονα από χοιροτροφικές µονάδες, που έµειναν εκτός ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού. Το θέµα έφεραν 27 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «για άλλη µια φορά, έµειναν εκτός πολλοί παραγωγοί, οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια, ενώ ερωτηµατικά εγείρει και η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ µε αποτέλεσµα να περιοριστεί
ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για τους υποψήφιους, ο οποίος ήταν µόλις τρεις ηµέρες».

Μαζικοί αποκλεισµοί και για τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας, λένε οι βουλευτές Αραχωβίτης και Τελιγιορίδου, που κάνουν λόγο για προχειρότητα, αστοχίες και λάθη. Μάλιστα, τονίζουν, ότι δεν πληρώθηκε κανένας παραγωγός που είχε δηλώσει στο ΟΣ∆Ε 2020 την εν λόγω καλλιέργεια, αλλά µόνο όσοι δήλωσαν τις επίσπορες καλλιέργειες στα υποκαταστήµατα του ΕΛΓΑ, µετά το πέρας της διαδικασίας δηλώσεων στο ΟΣ∆Ε του 2020.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία