BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Οι κερασιές και τα χοιροστάσια

Ψηφίστηκε, επιτέλους, και µάλιστα µε ευρεία πλειοψηφία από την Ολοµέλεια της Βουλής, το νοµοσχέδιο στο οποίο ενσωµατώθηκε και η τροπολογία για αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό «Άνοιξη ‘21» και ήταν σε προανθικό στάδιο.

iatsa__1__2_2

134
1

Πρόκειται για ποσό της τάξης των 23 εκατ. ευρώ και όπως ενηµέρωσε ο υπουργός από το βήµα της Βουλής «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα πορίσµατα για τις ζηµιές και η πληρωµή των προκαταβολών υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου». Άντε να δούµε! 

Αδικία, λένε από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ιωαννίνων, που κάποιες χοιροτροφικές µονάδες έµειναν εκτός κρατικών ενισχύσεων. Παρά την τροποποίηση της ΚΥΑ η οποία κάλυψε τους παραγωγούς οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση ΟΣ∆Ε αλλά αντίθετα µια µικρή οµάδα 18 χοιροτρόφων δεν έλαβε την ενίσχυση διότι είχε υποβάλει εµπρόθεσµα τη δήλωση ΟΣ∆Ε αλλά όµως υπέβαλε καθυστερηµένα την απογραφή στις αρµόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτές όµως κινδυνεύουν µε κλείσιµο των µονάδων τους…. Είναι λίγοι, αλλά είναι κρίµα, οπότε ζητείται άµεση λύση!

Κι άλλο θέµα µε τους χοιροτρόφους! Κάποιοι δεν κατάφεραν να κάνουν αίτηση για την ειδική ενίσχυση 253,56 ευρώ ανά χοιροµητέρα. Στις προηγούµενες αιτήσεις τα στοιχεία για τον αριθµό των ζώων τα έπαιρναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή από τη δήλωση ΟΣ∆Ε. Φέτος, αν δεν είχαν υποβάλει στοιχεία για τον αριθµό των ζώων για το έτος 2020, στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα που τηρείται στη Γενική ∆ιεύθυνση της Κτηνιατρικής του υπουργείου, δεν µπορούσαν να µπουν στην πλατφόρµα για να κάνουν την αίτηση, γιατί αυτή βασιζόταν στη λίστα του 2020. Για να δούµε, εδώ υπάρχει λύση; 

Με ζόρια ξεκίνησαν οι διαπραγµατεύσεις για τη φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας. Οι σταφιδοπαραγωγοί ζήτησαν από όλους τους εµπλεκόµενους στη µεταποίηση και εµπορία της κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές και ιδιωτικές µεταποιητικές και εµπορικές επιχειρήσεις, να συµφωνήσουν σε κατώτερη τιµή παραγωγού 1,50 ευρώ το κιλό.

Στη σύσκεψη, στο προφορικό οι περισσότεροι είπαν εντάξει, εκτός από δύο που αποχώρησαν! Στο δια ταύτα όµως, όταν ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη να συνταχθεί και να υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν για να δηµοσιευτεί η κατώτερη τιµή σταφίδας για τη νέα εσοδεία, κάποιοι δεν δέχτηκαν να υπογράψουν… Κι αυτό είναι µόνο η αρχή!   
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2022 14:40Κωνσταντίνος Γ.

Αστειοτεροι όλων οι σταφιδοπαραγωγοι. Να υπογράψει λέει ο αντπεριφερειαρχης, λες και αυτός θα ανοίξει την τσέπη του να τους πληρώσει. Ασφαλέστερη ένδειξη για το μελλοντικό τους φαλιμέντο δύσκολα θα υπάρξει.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία