BACK TO
TOP
της Πιάτσας

∆εν φταίει ο κακός µας ο καιρός

Το τι έγινε στον θεσσαλικό κάµπο και τι ακόµα έρχεται όχι µόνο στις χιλιάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις και τις αγροτικές οικογένειες, αλλά ως χιονοστιβάδα και στην υπόλοιπη χώρα, δεν φτάνουν τα λόγια να εκφραστεί.

της_πιατσας_9

18
0
Μια λύση θα µπορούσε να είναι η επίσπευση της προκαταβολής του τσεκ στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι περισσότεροι αγρότες εδώ και χρόνια ακροβατούν στα όρια της βιωσιµότητας, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν οριστικά το αγροτικό επάγγελµα. Προς ώρας τίποτα!


Η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων 2,25 δις ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων,

µέσω του περασµένου και του τρέχοντος Ταµείου Συνοχής. Κάποιοι είπαν ότι πρόκειται για «αναµόχλευση» διαθέσιµων πόρων που ήδη έχει υπό τη διαχείρισή της η Ελλάδα. Για να δούµε!

Παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε για τον Έβρο, τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα ανακοίνωσε ο Οργανισµός Πληρµών, προκειµένου – σου λέει – οι αγρότες στις πληγείσες περιοχές να προλάβουν να δηλώσουν τις καλλιέργειές τους και να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. ∆εν είναι λίγοι οι φίλοι αγρότες που αναρωτιούνται: Μας κοροϊδεύουν; Αφού δεν έµεινε τίποτα να δηλώσουµε, τι να την κάνουµε την παραταση;

Από την πλευρά του ο υπουργός της πλατείας καθησυχάζει τον αγροτικό κόσµο ότι «δεν είναι µόνοι, είµαστε δίπλα τους». Οι αποζηµιώσεις, λέει, θα δοθούν κανονικά, καθώς υπάρχουν πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, ενώ και αυτά που ακούγονται ότι τα εδάφη θα παραµείνουν ανενεργά για 3 µε 5 χρόνια δεν ισχύει.

Αποστοµωτική έρχεται η απάντηση της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που λέει ότι «∆εν φταίει ο κακός µας ο καιρός και το ριζικό µας. Όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπληµµυρικής προστασίας και υποδοµών. Όπως το φράγµα Μουζακίου και Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο καθαρισµός ποταµών, ρεµάτων, κλπ, υποδοµών και έργων στην ύπαιθρο. Γιατί αν δεν υπήρχε το φράγµα Σµοκόβου
την ίδια σε ένταση και καταστροφή θα είχαµε στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά». Σαφές!

Εκτός των άλλων, η καταστροφή στον Θεσσαλικό κάµπο από την κακοκαιρία Daniel φέρνει και νέες αυξήσεις στις τιµές βασικών ειδών διατροφής, µε τις ανατιµήσεις να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν µέχρι το 10% έως το τέλος Σεπτεµβρίου. Άλλωστε, ως γνωστό η παραγωγή από τη Θεσσαλία αποτελεί το 5,2% του ΑΕΠ, καθώς η Θεσσαλία παράγει το 13% του αγελαδινού γάλακτος, το 22% του πρόβειου και το 16,49% του κατσικίσιου γάλακτος, το 38% της πανελλήνιας παραγωγής βαµβακιού, το 52% της βιοµηχανικής ντοµάτας, το 40% των µαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών. Για να δούµε τι θα δούµε! 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία