BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η ουσία είναι μία...

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τη Θεσσαλία.

της_πιατσας_11

7
0

∆ηλαδή ο υπουργός της πλατείας τις επανέλαβε. Προκαταβολές για ζωικό κεφάλαιο το τελευταίο δεκαήµερο του Οκτωβρίου και για τη φυτική παραγωγή στις αρχές Νοεµβρίου. Προϋπόθεση, σου λέει, να κλείσει το σύστηµα υποβολής δηλώσεων. Γιατί, εκ των πραγµάτων, όσο παραµένει ανοιχτό και γίνονται νέες δηλώσεις από πληγέντες, τόσο καθυστερεί αφενός η διαδικασία επεξεργασίας και αφετέρου το χρονοδιάγραµµα της πληρωµής.

Και ναι, σου λέει, ο υπουργός, όλοι κατανοούµε ότι υπάρχει ένα ζήτηµα ακόµη µε µερικούς, οπότε είναι κοινά αποδεκτό το αίτηµα να δοθούν επιπλέον µερικές ηµέρες χρόνος για να προστρέξουν και οι τελευταίοι πληγέντες να καταθέσουν τις δηλώσεις τους. Η ουσία, βέβαια, είναι ότι δεν φταίµε εµείς για όποια καθυστέρηση, το κάνουµε για να µην µείνει κανείς εκτός, εννοούσε ο υπουργός! Απλό!

Κι ενώ περιµένουν χρήµατα οι αγρότες, κάποιοι πήρα κάτι υπόλοιπα από την περσινή εξισωτική. Μόνο, που όπως µεταφέρουν οι παραγωγοί, τα λέφτα που βρήκαν στους λογαριασµούς τους δεν έφταναν ούτε για να πάρουν καφέ. Και σαν να µην έφτανε αυτό, νέα επιβάρυνση έρχεται το 2024 για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΦΚΑ, σε συνάρτηση µε τον πληθωρισµό, όπως είπαν οι αρµόδιοι. Για αγρότες που ασφαλίζονται στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, δηλαδή για τους περισσότερους, η αύξηση φτάνει από 77 έως 180 ευρώ.

Το πρώτο βήµα έγινε, πέρασε στον προϋπολογισµό του 2023 η δαπάνη των 76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες όσον αφορά τις καταναλώσεις του 2023. Το ζητούµενο τώρα είναι πότε αυτά τα χρήµατα θα φτάσουν στους παραγωγούς. Οι πληροφορίες λένε για πίστωση µέσα στο µήνα, αλλά εν τω µεταξύ θα πρέπει να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις µε την έγκριση της πίστωσης από τα συναρµόδια υπουργεία, οπότε δεν αποκλείεται να φτάσει και Νοέµβριος για να δούµε χρήµατα.

Έκπτωση φόρου 150 ευρώ ανά αγελάδα, έως 15.000 ευρώ ανά φάρµα, δηλαδή µέχρι τις πρώτες 100 αγελάδες, προκειµένου να µειωθεί η φορολογία των κτηνοτρόφων, ως συνέπεια της αύξησης της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων αποφάσισε το υπουργείο Οικονοµίας της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα µέτρο που επιλέχθηκε ως µέσο για την καταπολέµηση της µείωσης του αριθµού των ζώων και της µείωσης της παραγωγής βόειου κρέατος και γάλακτος της Γαλλίας. Ιδέες υπάρχουν, εφαρµογή χρειάζονται!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία