BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ταξιαρχίες της δυναστείας

Λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουµε, οι µέρες είναι πονηρές. Αυτό που έγινε για παράδειγµα, µε την κουτσουρεµένη πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης στο βαµβάκι, ήταν βούτυρο στο ψωµί της αντιπολίτευσης. Ξαφνικά, αγρότες - βαµβακοκαλλιεργητές µε εκτόπισµα, οργανωµένοι σε Οµάδες Παραγωγών, βρέθηκαν απλήρωτοι, χωρίς κανείς να µπει στον κόπο να τους εξηγήσει, γιατί δεν πληρώθηκαν και πότε πρόκειται να πληρωθούν.

panagos01_4_2_5_2

Γιάννης Πανάγος

3
0

Στον επόµενο γύρο

Η επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκείνο το µεσηµέρι, ανέφερε επί του θέµατος τα εξής: «Με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ειδική ενίσχυση βάµβακος σε 72,5 ευρώ ανά στρέµµα και εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωµής για 37.037 βαµβακοπαραγωγούς, στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκ ευρώ. Η καταβολή γίνεται  µετά το κλείσιµο της εκκοκκιστικής περιόδου, η οποία  είχε παραταθεί -µετά από αίτηµα της ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος. Για όσους βαµβακοπαραγωγούς σε αυτή την πρώτη πληρωµή δεν καταβλήθηκε η ειδική ενίσχυση, λόγω ευρηµάτων στο διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, αυτή θα ολοκληρωθεί στις αµέσως επόµενες ηµέρες».

Τα UFO θα φταίνε

Αν είχαν µείνει απλήρωτοι, όσοι παραγωγοί αντιµετώπισαν πρόβληµα στον διοικητικό ή τον επιτόπιο έλεγχο, το πρόβληµα θα ήταν µικρό και οι εξηγήσεις επαρκείς. Όµως έµειναν εκτός πληρωµής και όλοι οι παραγωγοί που «πέρασαν» το προϊόν τους από κάποια οργάνωση. ∆ηλαδή, οι καλύτεροι. Επ’ αυτού, καµία εξήγηση δεν δόθηκε. Κι ας γινόταν για τρεις µέρες σούσουρο σε όλα τα καµποχώρια. Κι ας είχαν πάρει φωτιά τα social media, κι ας ήταν το θέµα συζήτησης σε όλα τα καφενεία.

Σε κατάσταση οµηρίας

Αποδείχθηκε άλλη µια φορά ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος εγκλώβισε τη διοίκηση του οργανισµού ότι θα µπορούσε να «τρέξει» την πληρωµή η υπηρεσία, χωρίς «εξωτερική» βοήθεια; Τι εγγυήσεις είχε γι’ αυτό η διοίκηση; Και τώρα που εκτέθηκαν όλοι µαζί, ποια µέτρα έχουν ληφθεί για να µην ξαναγίνει το ίδιο στην επόµενη µεγάλη πληρωµή; Ποιος κρατάει τη διοίκηση όµηρο και τι κάνει τελικά η διοίκηση για να αποφύγει την οµηρία; Κι αν δεν κάνει κάτι η διοίκηση, τι κάνει γι’ αυτό ο υπουργός; Ποιοι του ρίχνουν τελικά, στάχτη στα µάτια, εδώ και ένα χρόνο;

Κίνδυνος παλινόρθωσης

«∆ικαιοσύνη σηµαίνει να εισπράττουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγµατικά τις δικαιούνται», βροντοφώναξε από τα Γιάννενα, την περασµένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη µεγάλη µεταρρύθµιση της ΚΑΠ το 2003, εκείνη δηλαδή που θεσµοθέτησε τις άµεσες ενισχύσεις (τσεκ) κι ακόµα… τα ποντίκια χορεύουν! Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο το κακό έχει περιορισθεί. ∆εν είναι… νόµος οι πλαστογραφίες µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε. Ωστόσο, οι «ταξιαρχίες» της δυναστείας του ΟΣ∆Ε δεν έχουν παραδώσει τα όπλα, οι τρικλοποδιές δεν έχουν σταµατήσει και ο κίνδυνος µιας «παλινόρθωσης» παραµένει υπαρκτός.

Αέναη µάχη µε το παλιό

Η ολονυχτία µε την πληρωµή της περασµένης ∆ευτέρας, ήταν µια ακόµα απόδειξη. Η απουσία σαφούς χρονοδιαγράµµατος για τις επόµενες πιστώσεις, είναι κι αυτό ένα σηµάδι. Το γεγονός ότι είναι Απρίλιος και δεν έχει ακόµα ανοίξει το σύστηµα για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, δείχνει πως ένας ισχυρός πυρήνας αντίστασης κάνει ό,τι µπορεί για να φέρει τα πράγµατα στην προτέρα κατάσταση. Ταυτόχρονα, όσοι εναντιώνονται στις µεταρρυθµίσεις, εκµεταλλεύονται τις αγωνίες και τα παράπονα του κάθε αγρότη για να τον κλείσουν στο µαντρί τους! Γι’ αυτό έπρεπε να έχουν γίνει όλα γρηγορότερα. Ήρθατε αργά κύριε υπουργέ. Και σαν να µην έφτανε αυτό, χάσατε και χρόνο!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία