BACK TO
TOP
Τρίμματα

Έρχεται φουσκωμένος ο λογαριασμός για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Καλό είναι να στέλνεις τη µπάλα στην κερκίδα και να νοµίζεις ότι θα αποφύγεις έτσι το γκολ, έρχεται όµως η στιγµή που οι αδυναµίες στην άµυνα γίνονται φανερές, ο αντίπαλος το καταλαβαίνει και τότε τα γκολ πέφτουν βροχή.

panagos_thinking_4_2

Γιάννης Πανάγος

40
0

Κάτι ανάλογο έχει συµβεί και µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα σκουπίδια που οι κρατούντες έκρυβαν κάτω από το χαλί για να µην χαλάσουν τα χατίρια της… µηχανοπαρέας, τα τεχνάσµατα της οποίας, µε τον καιρό, της έδωσαν διαστάσεις «εγκληµατικής οργάνωσης», σήµερα έχουν αποκαλυφθεί και ο λογαριασµός έρχεται φουσκωµένος!

Μη µου τους κύκλους τάραττε

Στις αρχές του καλοκαιριού, πριν το πόρισµα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας φθάσει στη Βουλή, η κυβέρνηση προσπάθησε µε εξαγγελίες της τελευταίας στιγµής, να δώσει την εντύπωση ότι παίρνει δραστικά µέτρα (µεταφορά της αρµοδιότητας στην ΑΑ∆Ε) για την αποκατάστασης της τάξης. Όταν το πόρισµα της εισαγγελίας έφθασε στη Βουλή, άρχισε η πολιτική διαχείριση του όλου ζητήµατος, µε κύρια επιδίωξη, οι συνέπειες του σκανδάλου να µην βλάψουν εκλογικά τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Θα ρθω νύχτα τοίχο τοίχο

Σ’ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, η στρατηγική της κυβέρνησης απέβλεπε και επιδιώκει µέχρι σήµερα, να υποβαθµισθεί το όλο ζήτηµα, να κατανεµηθούν οι ευθύνες σε βάθος χρόνου και σε όλα τα πολιτικά κόµµατα που άσκησαν εξουσία, να αποφευχθεί η κατά µέτωπο σύγκρουση µε τους πρωτεργάτες του σκανδάλου και να αποτραπούν και τυχόν αποκαλύψεις που θα επιβάρυναν το κατηγορητήριο σε βάρος κυβερνητικών παραγόντων µε εµπλοκή στο χειρισµό των θεµάτων.

Εκπτωτική κάρτα

Αυτού του είδους η προσέγγιση, πάντως, δεν βοηθάει στην αποκατάσταση της εµπιστοσύνης έναντι των κοινοτικών αρχών και σε κάποιες περιπτώσεις δυσκολεύει πολύ τη διαπραγµάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό και έχει να κάνει µε το Σχέδιο ∆ράσης για την αποκατάσταση της τάξης στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, την «έκπτωση» στις προβλεπόµενες ποινές για κακοδιαχείριση και καθυστερήσεις και την επάνοδο των πληρωµών στην κανονικότητα.

Χάνσεν όπως Τόµσεν

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν ακόµα πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Γεωργίας, Κρίστοφερ Χάνσεν, έσπευσε να τονίσει µε συνέντευξή του σε µεγάλη πολιτική εφηµερίδα ότι «δεν υπάρχει άµεση σύνδεση µεταξύ του Σχεδίου ∆ράσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των πληρωµών στους αγρότες, η καταβολή και ο έλεγχος των οποίων αποτελούν ευθύνη των κρατών - µελών».   

Τα ίδια λάθη; 

Αναφορικά µάλιστα µε τον κίνδυνο που ενδέχεται να αντιµετωπίσουν οι ροές κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα, ο Επίτροπος έσπευσε να τονίσει, πως, «αν τα έργα δεν υποβληθούν εγκαίρως, υπάρχει κίνδυνος. Έχουµε παρόµοιες περιπτώσεις σε πολλά κράτη – µέλη», είπε. ∆εν αφορά τις άµεσες πληρωµές, αλλά τη στήριξη επενδύσεων. Τα έργα πρέπει να υποβάλλονται εγκαίρως και σύµφωνα µε τους κανόνες. Και οι κανόνες είναι γνωστοί. Μπορεί και η Ελλάδα να κινδυνεύσει να χάσει επιδοτήσεις. Αυτό είναι πιθανό εάν τα έργα δεν υποβληθούν εγκαίρως και στην κατάλληλη µορφή.

Από τα παραπάνω προκύπτει µε σαφήνεια ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Τα πάντα είναι αποτέλεσµα της συνέπειας µε την οποία η χώρα διαχειρίζεται τα ζητήµατα και όπως αποδείχθηκε στο θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κόπρος του Αυγείου που σωρεύθηκε, κυρίως λόγω της ανοχής των ιθυνόντων στη «συµµορία του ΟΣ∆Ε», έφερε τη χώρα σ’ αυτή τη δύσκολη θέση και τους Έλληνες αγρότες αντιµέτωπους µε το φάσµα της χρεοκοπίας. Τουλάχιστον να µη γίνουν τα ίδια λάθη και µετά την µεταφορά των αρµοδιοτήτων στην ΑΑ∆Ε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία