BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Ένας Πολωνός κι ένας Λαµιώτης και η ΚΑΠ εχάθη

Τον «από μηχανής Θεό» των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών αναμένει και η σύγχρονη τραγωδία της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας μπας και σωθεί η παρτίδα για να μην κλείσει άδοξα ο κύκλος της καλλιέργειας.

trupia_barka1_11

11
0
Πάντως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν είναι σύμμαχος των αγροτών, αφού η Royal Sugar παρουσίασε ένα τιμολόγιο που εάν δεν είσαι από τις Σέρρες, όπου και θα λειτουργήσει η μόνη μονάδα για την καμπάνια ζάχαρης του 2020, δεν συμφέρει με καμία δύναμη να καλλιεργήσεις. Κι αυτό γιατί ο επενδυτής ξεκαθάρισε πως το μεταφορικό κόστος θα το αναλάβουν οι παραγωγοί.

Μπροστά στο αδιέξοδο που διαγράφεται και µε παρότρυνση µάλιστα του Χρήστου Καραθανάση (έχω εγώ τη λύση, τους είπε σε συνάντηση την περασµένη Τρίτη), αποφασίστηκε να γίνει µια προσπάθεια να παρέµβει η κυβέρνηση (σ.σ. ο από µηχανής Θεός που λέγαµε…) και να επιδοτήσει τη µεταφορά των τεύτλων. Άλλως, «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται…». Οι Λαρισαίοι παραγωγοί πάντως, µάλλον θα καλλιεργήσουν κάποιες εκτάσεις, όχι όµως για τη Royal Sugar, αλλά για βιοκαύσιµα. Οι πληροφορίες λένε πως βρίσκονται σε επαφή µε µεγάλες µονάδες βιοκαυσίµων στη Θεσσαλία και το deal θα κλείσει, διότι το µεταφορικό θα είναι µηδαµινό.

Κάποιοι κοιτάζουν να µαγειρέψουν πριν έρθει η ώρα που θα πεινάσουν ελέω κορονοϊού. Σε αυτή τη λογική κατατάσσεται η πρωτοβουλία που πήρε προ ηµερών ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Όπως µάθαµε ο δραστήριος φορέας οργάνωσε συνάντηση 14 επιχειρήσεων-µελών του, από τον κλάδο της αγροδιατροφής µε τον εκπρόσωπο της ταϊλανδέζικης εταιρείας Greek Taste, µε έδρα τη Μπανγκόκ και τα τελευταία χρόνια εισάγει τρόφιµα από την Ελλάδα στην Ταϊλάνδη των 70 εκατ. κατοίκων. Οι συναντήσεις έγιναν κατά µόνας για τις 14 εταιρείες, ενώ άλλες δύο έκαναν συναντήσεις µε τον Ταϊλανδό έµπορο σε κεντρικό ξενοδοχείο. Οι επαφές έγιναν για κρασιά, ζυµαρικά, ελιές, ελαιόλαδο, γαλακτοκοµικά, κονσέρβες φρούτων, αρτοσκευάσματα και ξηρούς καρπούς.

Αναµφίβολα, η επέλεση του κορωνοϊού θέτει σε δοκιµασία την κρατική µηχανή και τις αντοχές της, πριν βάλει λουκέτο α λα ιταλικά. Πάντως και τα επιµορφωτικά της Νιρβάνα για τους Νέους Αγρότες πήγαν πίσω λόγω των υγειονοµικών µέτρων πρόληψης, ενώ ουδέν νεότερο µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γράµµες, για τα ΚΥ∆ και το ΟΣ∆Ε, που ούτως ή άλλως κάνουν τα... δικά τους. O ΓΥΛΟΣ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία