BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Το µπαξίσι πιο ασφαλές από όλα τα νοµίσµατα

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πρέπει επίσης να αποδεχθούν, όπως έχουν αναγκαστεί να κάνουν και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών µετά από σοβαρές πληµµύρες, ότι κάποιες περιοχές θα πρέπει να παραχωρηθούν προκειµένου να δοθεί χώρος στα ποτάµια.

957-trupia-varka

353
4
  • Οι αναγκαίες θυσίες για µια τέτοια προσπάθεια αποδίδονται πολύ καλά και µε συµπυκνωµένο τρόπο µέσα από την ιστορική ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ όταν εφήρµοσε µέτρα λιτότητας για να σώσει τη βρετανική οικονοµία: «Ναι, το φάρµακο είναι πικρό και βαρύ, αλλά ο ασθενής το, χρειάζεται για να ζήσει»». Τα παραπάνω αναφέρει το κείµενο της µελέτης των Ολλανδών για το θεσσαλικό κάµπο που ως φαίνεται αν δεν χαθεί στις αντεγκλήσεις που διατυπώνονται και στις διαβουλεύσεις για το τι βολεύει από άποψη µικροπολιτικής ο…ασθενής δεν θα τα καταφέρει.
  • Εξάλλου, όπως είπε και ο υπουργός της πλατείας, µε αφορµή τη µεγάλη συζήτηση που πυροδότησε η πρόταση για µετάβαση από το βαµβάκι στα κηπευτικά «κάνουν προτάσεις τις οποίες είναι στο δικό µας χέρι να υιοθετήσουµε ή να απορρίψουµε», δείχνοντας για την ώρα προς δεσµεύσεις για το ειδικό πριµ βάµβακος. Πάντως και η µελέτη δεν µιλά για βίαιη αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αλλά για σχεδιασµό και συνεννόηση µε τις τοπικές κοινωνίες. Πόσα χρόνια θα το κουβεντιάζουµε, θα φανεί…
  • Γιατί, στο τέλος, αν όπως λέει η έκθεση της HVA «συµβάντα σαν τον Daniel θα πρέπει πλέον να αντιµετωπίζονται ως πιθανά εποχιακά φαινόµενα», τότε τα πράγµατα µάλλον απαιτούν, αντί αντιπληµµυρικών πιο… πολεµικό σχεδιασµό. Στις παραµέτρους που χρήζουν ειδικής αντιµετώπισης είναι η λήψη µέτρων διαδοχής στη νεότερη γενιά για να υπερνικηθεί ο γηρασµένος αγροτικός πληθυσµός, που αντιστέκεται στις αλλαγές και στην υιοθέτηση καινοτόµων πρακτικών. Πάντως, το ρεπορτάζ, λέει ότι ήδη στα πληµµυρισµένα χωριά πέριξ της Κάρλας, πολλοί νέοι αγρότες, απογοητευµένοι από την όλη κατάσταση, έβγαλαν είδη εισιτήριο για αναζήτηση επαγγελµατικής στέγης.
  • Kάτι, φαίνεται να ψυχανεµίστηκε, ο υπουργός της πλατείας που ανακοίνωσε µέσω ραδιοφώνου ότι η Ελλάδα κατέθεσε εκ νέου πρόσθετη τεχνική πρόταση, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, για κάλυψη των παραγωγών των πληµµυρισµένων περιοχών της Κάρλας για τα επόµενα δύο χρόνια.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία