Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Αυτόνομη ζιζανιοκτονία με το δεύτερης γενιάς ρομπότ BlueBob 2.0 της Naïo Technologies

Ανεπτυγμένο σε συνεργασία με τη γερμανική Strube D&S, ειδικό στην επιλογή σπόρων, το BlueBob 2.0 της Naïo Technologies απορρίπτει έως και μισό εκτάριο τεύτλων ανά ώρα.

Nao_20-_20Prototype_20Robot_20Betterave_20sucrire

Βασίλης Σοφός

159
0

Η εταιρεία ανάπτυξης γεωργικών ρομπότ Naïo Technologies παρέδωσε με επιτυχία ένα δεύτερο πρωτότυπο, το BlueBob 2.0, στην εταιρεία σπόρων Strube D&S GmbH. Αυτό το τελευταίο μηχάνημα υπογραμμίζει το στόχο των εταιρειών για την ανάπτυξη τεχνικών καινοτομιών στη βιώσιμη και μελλοντική γεωργία. Η δεύτερη γενιά του πρωτοτύπου BlueBob είναι έξι σειρών, με πλήρως ηλεκτρική και με αυτόνομη πλοήγηση για μηχανικό έλεγχο ζιζανίων σε ζαχαρότευτλα.

Το πρότζεκτ υλοποιείται από την Naïo Technologies σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Fraunhofer για την τεχνολογία ακτίνων Χ EZRT, ένα τμήμα του Ινστιτούτου Fraunhofer για ολοκληρωμένα κυκλώματα IIS. Το BlueBob 2.0 είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία πλοήγησης της Naïo και έχει βελτιωθεί με την τεχνολογία των Strube/Fraunhofer για την ανίχνευση των ζαχαρότευτλων.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό εργαλείων μεταξύ των σειρών που καθοδηγούνται από κάμερα ενώ άλλα εξαρτήματα στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν πλήρης εξάλειψη των ζιζανίων στον τομέα των ζαχαρότευτλων τόσο μεταξύ των σειρών όσο και μεταξύ κάθε φυτού.

«Η αρχή της ζιζανιοκτονίας βασίζεται στη διάκριση μεταξύ ζιζανίων και τεύτλων σε πραγματικό χρόνο και σε πολύ πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ποιότητας σπόρων της Strube, Christian Hügel. «Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για την γρήγορη εξάλειψη των ζιζανίων και για την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ ζιζανίων και τεύτλων», λέει ο ίδιος.

Η σημαντική δουλειά των πολυφασματικών καμερών

«Κάθε θέση του φυτού καθορίζεται με ακρίβεια και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται για την ανάλυση του φαινοτύπου κάθε μεμονωμένου φυτού και την ταξινόμησή του σε ζιζάνια και τεύτλα», προσθέτει ο Hügel. Η στροφή στο πεδίο δεν αποτελεί πρόβλημα για το ρομπότ, αφού αυτό ακολουθεί αυτόνομα την σπαρτική, μετά την καταγραφή των συντεταγμένων με RTK GPS.

«Η ζιζανιοντονία περίπου μισού εκταρίου ανά ώρα είναι εντυπωσιακή και η αυτονομία των μπαταριών επιτρέπει συνεχή μετατόπιση οκτώ ωρών», δήλωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ BlueBob της Strube, Bruno De Wulf.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία