Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Οι δασικοί χάρτες δεν τρώνε το τσεκ των δεντροκομικών

Είναι δυνατή η δενδροκομική εκμετάλλευση και επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτάσεων που στον δασικό χάρτη εμφανίζονται με τον χαρακτήρα ΔΔ. Αυτό αποσαφηνίζει διευκρινιστική εγκύκλιος, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, για το σοβαρό αυτό θέμα, που ανέδειξη πρώτη η Agrenda στο 616ο φύλλο της.

Οι δασικοί χάρτες δεν τρώνε το τσεκ των δεντροκομικών

3
1

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι επιδοτήσεις των πολιτών που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για εκμετάλλευση δασικών ειδών επί των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, πρόκειται για εκτάσεις που εκμεταλλεύονται δενδροκομικά με είδη όπως οι καστανιές, οι αγριελιές, οι καρυδιές ή άλλα δασικά είδη, οι οποίες τελούν σε νόμιμη εκμετάλλευση που προκύπτει από πράξεις της διοίκησης (όπως για παράδειγμα παραχωρητήρια). Για τις εκτάσεις αυτές, ο δασικός χάρτης δικαίως προσδίδει τον χαρακτήρα ΔΔ, δεν παύει όμως να υπάρχει νόμιμη χρήση αυτών και είναι δυνατόν να είναι ενταγμένες, για παράδειγμα, και στο ΟΣΔΕ.

Με την απόφαση καθορίζεται ότι ο δικαιούχος μπορεί να αιτείται τη βεβαίωση από την υπηρεσία για τη νομιμότητα του υφιστάμενου καθεστώτος χρήσης της έκτασης, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ενώπιον οποιασδήποτε αρχής.

Σημειώνεται τέλος, ότι η εγκύκλιος αποστέλλεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και κοινοποιείται μεταξύ άλλων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Δήλωση Νίκου Παπαδόπουλου

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του: «Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, διευκρινιστική εγκύκλιος με την οποία αποσαφηνίζεται ότι είναι δυνατή η δενδροκομική εκμετάλλευση και επιδότηση εκτάσεων που στον δασικό χάρτη εμφανίζονται με τον χαρακτήρα ΔΔ. Με την εγκύκλιο αυτή δίνεται λύση σε ένα χρόνια πρόβλημα που αφορούσε τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονται δενδροκομικά με είδη όπως οι καστανιές, οι αγριελιές, οι καρυδιές ή άλλα δασικά είδη και οι οποίες ανήκουν σε νόμιμους κατόχους με παραχωρητήρια. Εφόσον λοιπόν, υπάρχει νόμιμη χρήση αυτών των εκτάσεων και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών κυρίως περιοχών, να λαμβάνουν επιδοτήσεις για εκμετάλλευση δασικών ειδών, εξασφαλίζοντας έτσι ένα βασικό εισόδημα για τις οικογένειές τους .

Σημειώνεται τέλος ότι η εγκύκλιος αποστέλλεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και κοινοποιείται μεταξύ άλλων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ ο δικαιούχος μπορεί να αιτείται τη βεβαίωση από την Υπηρεσία για τη νομιμότητα του υφιστάμενου καθεστώτος χρήσης της έκτασης, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ενώπιον οποιασδήποτε αρχής».


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-09-2017 10:41Ακης

Λιγες οι ενστασεις σε σχεση με τα 415000 αροτεμαχια που παρουσιαζαν αλληλοκαλυψεις...τα πουλησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ΔΑ ...Οσο για τι επιδτησεις μετα το 2020-21 τα ξαναλεμε ..ειναι γνωστο οτι δεν θα συνεχιζουν να επιδοτουνται δασικες εκτασεις

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία