Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Ως 11 Δεκέμβρη επεξεργασία αντιρρήσεων επί δασικών

Παρατείνεται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία για την επεξεργασία αντιρρήσεων και την κύρωση δασικών χαρτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις περιπτώσεις που η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων έληξε στις 25-9-2017, σύμφωνα με σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ως 11 Δεκέμβρη επεξεργασία αντιρρήσεων επί δασικών

2
0

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 31 Οκτωβρίου στο σχέδιο νόμου για τις πλαστικές συσκευασίες και την ανακύκλωση, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου από την Βουλή ξεκινά στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης 1η Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η παράταση αυτή κρίνεται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ανταπόκριση της Διοίκησης στις υποχρεώσεις κύρωσης των δασικών χαρτών, για τους οποίους η προθεσμία αντιρρήσεων έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Η διοίκηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο λόγω της δυσχέρειας καταχώρησης εκτάσεων σε περιοχές όπου ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας.

Σημειώνεται ότι σε κάποια Δασαρχεία τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν τα 4.000, ενώ οι Διευθύνσεις Δασών δεν έχουν ολοκληρώσει την εξέταση και καταχώρηση των πρόδηλων σφαλμάτων επί 1.500 αιτημάτων.

Με την υπόψη τροπολογία, προβλέπονται τα εξής:

- Τροποποιούνται οι διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014 και ορίζεται ότι, η συνέχιση λειτουργίας (μέχρι και την 8-8-2018 σύμφωνα με την τελευταία σχετική παράταση) των κατασκηνώσεων που λειτουργούν χωρίς τις προϋποθέσεις της δασικής, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, αφορά σε εγκαταστάσεις επί δασών και δασικών εκτάσεων ιδιαίτερου επιστημονικού, αισθητικού, οικολογικού κ.λπ. ενδιαφέροντος (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση κ.λπ.). Οι απαιτούμενες εγκρίσεις επέμβασης για τη νόμιμη λειτουργία των προαναφερόμενων κατασκηνώσεων για το διάστημα αυτό εκδίδονται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

- Παρατείνονται, μέχρι την 11-12-2017, οι προθεσμίες για την επεξεργασία αντιρρήσεων και την κύρωση δασικών χαρτών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για τις περιπτώσεις που προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων έληξε στις 25-9-2017.


Διευκρινήσεις Φάμελλου: Δεν δίνεται παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων, η παράταση αφορά μόνο τις διοικητικές υπηρεσίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, διέψευσε κατηγορηματικά ότι δίνεται παράταση για την ανάρτηση δασικών χαρτών για περιοχές που η προθεσμία είχε λήξει στις 25 Σεπτέμβρη.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η παράταση ενός μήνα που δίνεται με την τροπολογία, αφορά τις διοικητικές μόνο υπηρεσίες για την εξέταση πρόδηλων σφαλμάτων, ώστε να αξιολογήσουν τις αιτήσεις για να είναι πλήρεις μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.

«Αν δώσουμε παράταση στις αναρτήσεις που έχουν κλείσει στις 25 Σεπτεμβρίου δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία δόμησης και δεν θα ξεκολλήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Και οι 120 δήμοι έχουν στείλει τα στοιχεία για τις αναρτήσεις. Ήδη ξεκινήσαμε την ανάρτηση δασικών χαρτών νέων περιοχών και εκεί πλέον δίνουμε προτεραιότητα», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.


Η αιτιολογική έκθεση

Άρθρο ...

Τροποποίηση της παρ. 10 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014

Προτείνεται τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 52 του ν. 4280/2014, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που τίθενται για το επιτρεπτό της νομιμοποίησης της εγκατάστασης και λειτουργίας υφιστάμενων κατασκηνώσεων, οι οποίες λειτουργούν χωρίς τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της δασικής, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Η ισχύουσα διάταξη προβλέπει τη χορήγηση έγκρισης επέμβασης κατασκηνώσεων επί εκτάσεων της κατηγορίας β' της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 998/1979, δηλαδή σε προστατευτικά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ στις δασικές εκτάσεις της κατηγορίας αυτής δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν κατασκηνώσεις λόγω του αυστηρού προστατευτικού τους καθεστώτος. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτρέπεται σε εκτάσεις της κατηγορίας α' της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 998/1979 η νομιμοποίηση εγκατάστασης και λειτουργίας υφιστάμενων κατασκηνώσεων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην παρ. 15 του άρθρου 45 του ν. 998/1979.

 

Άρθρο ...

Παράταση της προθεσμίας των παρ. 1 και 2 του άρθρου 17 ν. 3889/2010

Η παράταση αυτή κρίνεται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ανταπόκριση της Διοίκησης στις υποχρεώσεις κύρωσης των δασικών χαρτών, για τους οποίους η προθεσμία αντιρρήσεων έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Η διοίκηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο λόγω της δυσχέρειας καταχώρησης εκτάσεων σε περιοχές όπου ο δασικός χάρτης έχει αναρτηθεί στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας. Σημειώνεται ότι σε κάποια Δασαρχεία τα εκκρεμή αιτήματα ξεπερνούν τα 4.000, ενώ οι Διευθύνσεις Δασών δεν έχουν ολοκληρώσει την εξέταση και καταχώρηση των πρόδηλων σφαλμάτων επί 1.500 αιτημάτων.

Αθήνα, 31-10-2017

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία