BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κατεβάζει οξύτητες στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα μετά το 2025 η Ιταλία

Από τις 0,8 γραμμές οξύτητας που είναι σήμερα το όριο για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως έξτρα παρθένο, να κατέβει στις 0,5 γραμμές, είναι η σκέψη της ιταλικής βιομηχανίας ελαιολάδου.

italian_olive_oil

Πέτρος Γκόγκος

18
1

Το σκεπτικό αυτό υπαγορεύει η πρόθεση να μειωθούν τα περιθώρια νοθείας του προϊόντος, ανεβάζοντας παράλληλα την υπεραξία του αφού κάτι τέτοιο εγγυάται υψηλότερης ποιότητας ελαιολάδου. Προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ιταλικού ελαιολάδου την ενίσχυση των εμπορικών στάνταρτς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας(IOC).

Οι δυο μεγαλύτεροι οργανισμοί εταιρειών ελαιολάδου από την Ιταλία, Coldiretti και Unaprol, οργάνωσαν πρόσφατα workshop στη Ρώμη, στο οποίο ο πρόεδρος της τελευταίας, Νταβίντ Γκρανιέρι, παρουσίασε το αίτημα για αυτήν τη νέα κατηγορία έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

 Ωστόσο το παραπάνω σχέδιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025 αφού θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο μηχανισμός του IOC, και να επανεξεταστεί το αίτημα αυτό από το Συμβούλιο. Ειδικότερα, μια πιο συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει να παρουσιαστεί στο IOC, του οποίου τα μέλη θα πρέπει να προγραμματίσουν  στη συνέχεια μια γενικότερη πολιτική συζήτηση από την οποία θα προκύψει μια εντολή που θα μελετήσει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου. Έπειτα, ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να προτείνει την τελική πρόταση στην επόμενη διεθνή σύσκεψη του Συμβουλίου και να προστεθεί στην Διεθνή Συμφωνία Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών. Δεδομένου ότι η τελευταία Συμφωνία υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2015, και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017, θα χρειαστούν επιπλέον 10 χρόνια από τότε, προτού αυτή ανανεωθεί σύμφωνα με το καταστατικό.

«Τα πρότυπα του IOC είναι ένα εργαλείο που εξελίσσεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και τις απαιτήσεις για διαφάνεια και σεβασμού προς τους καταναλωτές», δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του IOC, Αμντελαντίφ Γκεντίρα, ο οποίος κάλεσε τους Ιταλούς να παρουσιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση στο Συμβούλιο.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2019 16:16ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

Δυστυχώς, λόγω της αλλαγής κλίματος οπου το καλοκαίρι έχει παραταθεί μέχρι Οκτώβριο και Νοέμβριο αλλά και την κατάργηση των αεροψεκασμών, ο δάκος καλά κρατεί , με αποτέλεσμα η οξύτητα να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο !! Επομένως το όριο του 0,5 δεν είναι πλέον εφικτό !!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές