Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πάνω από 80% ζημιές σε δενδρώδεις και αμπέλια σε Ημαθία και Λάρισα

Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος μετά τις καταστροφές από την σφοδρή χαλαζόπτωση ,που υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 80%, κυρίως σε δυναμικές καλλιέργειες και έπληξαν κυρίως τους νομούς Ημαθίας και Λάρισας, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτικό το θέμα της αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ και της επέκτασης των ασφαλιστικων κινδύνων απέναντι σε ακραία κλιματολογικά φαινόμενα.

xalaz-thumb-large

52
1

To θέμα της ολοκληρωτικής καταστροφής σε δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια από την έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στους Νομούς Ημαθίας και Λάρισας, έφερε στη Βουλή, με Ερώτησή της, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κ. Αραμπατζή και ο συνυπογράφων βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος κάνουν λόγο για την απόγνωση, στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος των εν λόγω περιοχών (Αργυροπούλι, Δαμάσι, Πλατανούλια και της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου και Ελασσόνας) στο Ν. Λάρισας, καθώς και πολλών χωριών του Νομού Ημαθίας (Μελίκη, Άραχος, Μακροχώρι, Κουλούρα, Διαβατός, Κοπανός, Ροδοχώρι, Λευκάδι), που υπέστησαν μια απίστευτη φυσική καταστροφή, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης των τελευταίων 24ώρων.

Οι καταστροφές υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 80%, και αφορούν δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τα οποία βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο του καρπιδίου αλλά και τα αχλάδια και ακτινίδια καθώς και τα αμπέλια αυτών των περιοχών.

Όπως τονίζει, η κ. Αραμπατζή οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι καθώς την ώρα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη που προκαλούν οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς και η γιγάντωση του κόστους παραγωγής, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται.

Η Τομεάρχης της ΝΔ, επανέρχεται αφενός στην αναχρονιστικότητα του ΕΛΓΑ, ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους αφετέρου στην έλλειψη ρευστότητας του Οργανισμού, αφού τα αποθεματικά του μεταφέρθηκαν, χωρίς επιστροφή, τον Απρίλιο του 2015 με ΠΝΠ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΛΓΑ «ορθώνει ένα διαρκές “ΟΧΙ” στην κάλυψη των ζημιών τους, που βρίσκονται είτε εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλει μέρος μόνο -το 70%- των βεβαιωμένων αποζημιώσεων. Και όλα αυτά την ώρα, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα».

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει, ότι καθίσταται απόλυτα αναγκαία η ενεργοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει τάχιστη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών καθώς και γρήγορη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος και επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ότι οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται δυστυχώς «ανοχύρωτοι» απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που συνεχώς εντείνονται και θα εντείνονται καταστρέφοντας τις σοδειές τους και απειλώντας την ίδια τούς την επιβίωση.

Ως εκ τούτου, ρωτά τον κ. Αραχωβίτη, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την στήριξη των πληγέντων παραγωγών των Νομών Ημαθίας και Λάρισας, που χωρίς υπαιτιότητά τους θα απολέσουν το εισόδημα τους, πότε θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, πότε επιτέλους θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση με τους αγρότες, όπως έχει ήδη εξαγγείλει, ποιες είναι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των κινδύνων των αγροτών στη Νέα ΚΑΠ 2021-2027, ποιο επιτέλους το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των Μέτρων 5.2 και 8.4 και για ποιο λόγο είναι αναποτελεσματική η αντιχαλαζική προστασία με τον ψεκασμό χαλαζοφόρων νεφών, στην οποία είναι ενταγμένες οι πληγείσες περιοχές.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

 

Θέμα: «Ολοκληρωτικές καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες από χαλάζι στους νομούς Ημαθίας και Λάρισας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος των περιοχών Αργυροπούλι, Δαμάσι, Πλατανούλια και την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου στο Ν. Λάρισας, όπως και σε πολλά χωριά των Δήμων Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Βέροιας (Μελίκη, Άραχος, Μακροχώρι, Κουλούρα, Διαβατός, Κοπανός, Ροδοχώρι, Λευκάδια) του Ν. Ημαθίας, που υπέστησαν μια απίστευτη φυσική καταστροφή, στις δενδρώδεις καλλιέργειες τους, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης των τελευταίων 24ώρων.

Οι καταστροφές υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 80%, κυρίως σε δυναμικές καλλιέργειες όπως είναι τα πυρηνόκαρπα, ροδάκινα και νεκταρίνια, τα οποία βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο του καρπιδίου αλλά και σε αχλάδια και ακτινίδια, που κυριαρχούν σε αυτές τις περιοχές.

Οι παραγωγοί είναι απελπισμένοι καθώς την ώρα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη που προκαλούν οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς και η γιγάντωση του κόστους παραγωγής, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται.

Την ίδια ώρα ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο σας ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενος ρευστότητας, αφού τα αποθεματικά του μεταφέρθηκαν χωρίς επιστροφή τον Απρίλιο του 2015 με ΠΝΠ, βρίσκεται ουσιαστικά απέναντί τους. Αφενός ορθώνοντας ένα διαρκές «ΟΧΙ» στην κάλυψη των ζημιών τους, που βρίσκονται είτε εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας αφετέρου καταβάλλοντας μέρος μόνο-το 70%- των βεβαιωμένων αποζημιώσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή, που οι αγρότες καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές χωρίς καμία ανταποδοτικότητα.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

-Καθίσταται απόλυτα αναγκαία η ενεργοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει τάχιστη και δίκαιη καταγραφή των ζημιών καθώς και τάχιστη αποτύπωση του εκτιμητικού αποτελέσματος

-Οι Έλληνες αγρότες βρίσκονται δυστυχώς «ανοχύρωτοι» απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, που συνεχώς εντείνονται και θα εντείνονται και που καταστρέφουν τις σοδειές τους και απειλούν την ίδια τους την επιβίωση

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την στήριξη των πληγέντων παραγωγών των Νομών Ημαθίας και Λάρισας, που χωρίς υπαιτιότητά τους θα απολέσουν το εισόδημα τους;
  2. Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση τω πληγέντων παραγωγών;
  3. Πότε επιτέλους σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση με τους αγρότες, όπως έχετε ήδη εξαγγείλει;
  4. Ποιες είναι οι προτάσεις σας αναφορικά με την διαχείριση των κινδύνων των αγροτών, που περιγράφονται στα σχέδια των Κανονισμών της Νέας ΚΑΠ 2021-2027;
  5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για την υλοποίηση ειδικά των Μέτρων 5.2 και 8.4;
  6. Για ποιο λόγο είναι αναποτελεσματική η αντιχαλαζική προστασία με τον ψεκασμό χαλαζοφόρων νεφών, στην οποία είναι ενταγμένες οι πληγείσες περιοχές;
  7.  

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Φωτεινή Αραμπατζή

 

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

Απόστολος Βεσυρόπουλος

 

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-04-2019 08:59grigoris

prota epese to xalazi kai meta perase to aeroplano giati tous brikan akoma mia fora aproetimastous

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία