BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προκαταβολές για χαλαζόπληκτα από ΕΛΓΑ και συζητήσεις για ροδάκινα

Υπό την πίεση των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου συγκλήθηκε η σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγών και των τοπικών βουλευτών στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με θέμα τις χαμηλές τιμές των πυρηνόκαρπων που οδηγούν σε υποβάθμιση της καλλιεργητικής φροντίδας.

YPAAT02

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

31
3

Το μόνο θετικό που φαίνεται να λειτουργεί άμεσα, είναι η δέσμευση των αρμόδιων αρχών και ειδικότερα της διοίκησης του ΕΛΓΑ ότι θα αντιμετωπισθεί θετικά το αίτημα για προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν σοβαρές ζημίες από χαλαζόπτωση.

Εδώ το αίτημα λέει, πλήρη και γρήγορη αποζημίωση και ταυτόχρονη υποχρέωση των παραγωγών να μην παραδώσουν κιλό στην αγορά από τους οπωρώνες που υπέστησαν ζημίες. Μια τέτοια επιλογή θα διευκόλυνε τους καλλιεργητές να μείνουν στο παιχνίδι και ταυτόχρονα θα διευκόλυνε την αγορά να βρει ένα καλύτερο επίπεδο τιμής για τα καλά επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια.

Ενδιαφέρον έχει και η δέσμευση για επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας το οποίο θα μπορούσε να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στα προϊόντα (πρώιμα, όψιμα κ.λ.π.) που ζητάει η αγορά. Βέβαια τέτοια προγράμματα είναι χρονοβόρα και δεν λύνουν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του σήμερα.   

Τέλος, οι παραγωγοί βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τα προγράμματα για δωρεάν διανομές, φρούτων και χυμών, από τα οποία ωφελούνται κατά βάση τα συλλογικά σχήματα και όχι άμεσα οι παραγωγοί.

Οι ροδακινοπαραγωγοί, περιέγραψαν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει, αφού η πολύ φθηνή, ή μη διάθεση των προϊόντων τους λόγω ζήτησης, ή χαλαζόπτωσης, σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα καλλιέργειάς τους και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων θα εξοντώσουν τον αγροτικό τομέα στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.  «Οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα, δε θα έχουν σε ποιους να απευθυνθούν, δε θα υπάρχουν αγρότες, το 80% θα εγκαταλείψει τις καλλιέργειες», δήλωσε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βέροιας και τονίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των αγροτών πως η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων είναι καίριας σημασίας.
Σύμφωνα με τον Νικόλαο Δημητριάδη, πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας και συνεταιριστών Πέλλας και μέλος της ομοσπονδίας δενδροκαλλιεργητών, καθώς και τον Στέφανο Τοπαλίδη,  μέλος του Α.Σ. Σκύδρας, οι παραγωγοί βάζουν μπροστά το θέμα του ΕΛΓΑ, όπως επικοινώνησαν και στον υπουργό. Εκτός από την εξόφληση για το 2018 που ανήγγειλε ο υπουργός, επιμένουν πως χωρίς προκαταβολές για τις ζημίες δεν υπάρχει σωτηρία. Τα έξοδα της καλλιέργειας στο ροδάκινο είναι πολλά, συνήθως έχουν ήδη γίνει όταν καταστραφεί η παραγωγή από το χαλάζι και για την προστασία των δέντρων από μολύνσεις μετά τη χαλαζόπτωση είναι ακόμη περισσότερα, την ίδια ώρα που η αποζημίωση αναμένεται μετά από 16 μήνες. Σε αυτό το θέμα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο πως η δυνατότητα προκαταβολών συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ζητήθηκε επίσης από τους παραγωγούς η άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 20, για άμεση ενίσχυση του καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με επιπλέον εκτιμητές, καθώς οι ζημίες είναι τόσο μεγάλες που δεν γίνεται να εκτιμηθούν εγκαίρως, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο υπουργός.   

Δεν πρέπει να παραληφθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Πέλλας Μιχάλη Φαρμάκη και του προέδρου των ομάδων παραγωγών νομού Πέλλας  Γεωργίου Τσάτσα, η επιτέλους σωστή εφαρμογή αντιχαλαζικής προστασίας. Αντιχαλαζικά δύχτυα μέσα από επιδοτήσεις και ψεκασμοί νεφών πρέπει να έρθουν στο προσήνιο για να δώσουν λυσεις.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης μέσω της αγοράς με κρατικά κονδύλια της παραγωγής ροδακίνου, το οποίο στοχεύεται να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβρη, έχει πολλές πτυχές. Εκτός από την άμεση ανακούφιση των παραγωγών που έχουν πλέον άδειες τσέπες, η απορρόφηση με αυτόν τον τρόπο των πολλών χαλαζόπληκτων ροδακίνων, θα αφήσει πεδίο στην αγορά για να πιάσει τιμή το καλό προϊόν. Εκτός αυτού, όπως επεσήμανε ο Νικόλαος Μηνάς, πρόεδρος όλων των συνεταιρισμών Πέλλας από τον ΑΣ Καλυβίων, ο οποίος επιμένει χρόνια πάνω στην εφαρμογή του προγράμματος, το 30% των χρημάτων θα καταλήξουν στο υπουργείο εργασίας για να πληρωθούν όσοι απασχοληθούν στην αλυσίδα παραγωγής. Τα χαλαζόπληκτα ροδάκινα πωλούνται στα 10 λεπτά στο χωράφι, τα καλά από 15 έως 25 λεπτά το κιλό, με τα νεκταρίνια να παίζουν 5 με 10 λεπτά παραπάνω. Το θέμα όμως της δωρεάν διανομής έχει αφήσει πληγές στο παρελθόν, με λίγα «μαγαζιά» να επωφελούνται.

Παρατίθεται ολόκληρο το δελτίο τύπου του υπουργείου σχετικά με τη σύσκεψη:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
για τα προβλήματα στη φετινή αγορά επιτραπέζιου ροδάκινου

Δέσμη μέτρων για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαφαίνονται στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των βουλευτών Ημαθίας και Πέλλας, Φρόσως Καρασαρλίδου, Γιάννη Σηφάκη, Χρήστου Αντωνίου, Γιώργου Ουρσουζίδη, Θεοδώρας Τζάκρη, τουυφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι:

  • «Άμεσα προχωράμε και ετοιμαζόμαστε για να καταθέσουμε σχετική πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών,
  • Άμεσα ενεργοποιούμε το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών που εκτελούν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους, 
  • Καταθέτουμε σχετικό φάκελο στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη.»

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της συνάντησης, όπου απασχόλησαν κυρίως θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο Υπουργός είπε:

  • «Την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ.
  • Ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών.
  • Συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019. Η νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα προκαταβολής θα είναι πάγια και θα ισχύσει και για τα επόμενα έτη.»

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει συντονισμένα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και άλλα πυρηνόκαρπα. Μάλιστα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία, με σκοπό τις τελικές τεχνικές διευθετήσεις των εξαγωγών.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2019 08:28Νίκος

Οι ποροκαταβολές θα πέσουν την εβδομάδα προ των εκλογώ; Η "13 σύνταξη" δεν τους δίδαξε τίποτε.

Απάντηση

19-06-2019 21:33Kostas

Πως να φτασει κινα το ροδακινο ρε παιδια;;θα σαπισει στο δρομο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές