BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έλεγχοι χοίρων και άνοδος στο πρόβειο γάλα ενισχύουν το καλαμπόκι

Συνθήκες για μικρή έστω ενίσχυση των τιμών του καλαμποκιού, δημιουργεί η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων φυτόυγειονομικού ελέγχου στα σύνορα με τη Βουλγαρία από όπου εισάγονται μεγάλες ποσότητες πολύ φθηνών προϊόντων αραβοσίτου.

kalaboki_0

Γιάννης Πανάγος

43
1

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει ήδη το Agronews, στην εγχώρια αγορά, η ανάκαμψη που φαίνεται να παρουσιάζει το αιγοπρόβειο γάλα, αφήνει κάποιο περιθώριο στις κτηνοτροφικές Εκμεταλεύσεις να πληρώσουν κάτι παραπάνω για το καλό ντόπιο καλαμπόκι.

Το θέμα των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας από όπου εισάγεται το φθηνό καλαμπόκι, τέθηκε μετ´ επιτάσεως από την πλευρά των παραγωγών -κυρίως της Μακεδονίας- κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί, μέσα στο πνεύμα των κοινοτικών κανόνων.

Το θέμα επανέφερε με ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος από την πανώλη των χοίρων δίνει τη δυνατότητα για διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων. Όπως είναι φυσικό, οι έλεγχοι αυτοί θα δυσκολέψουν τις αθρόες εισαγωγές σήμερα που η κατάσταση γίνεται δύσκολη για τους εγχώριους καλλιεργητές καλαμποκιού.

 

Η ερώτηση Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

  • Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα ελέγχου στα σύνορα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης με την εισαγωγή ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων;
  • Δεδομένου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ελληνοποιήσεων ζωοτροφών, όπως τα “βαφτίσια” σε γάλα και φέτα, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, ώστε να παρακολουθείται η πορεία των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή των χοίρων;                                                                                   
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-09-2019 18:39Caseih

Στην Ημαθία το καλαμπόκι είναι δύο λεπτά φθηνότερο από πέρυσι δηλ. 15 λεπτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές