BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο 30% η μείωση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μειώνεται η ποινή που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους που συνέχιζαν την εργασία τους και στο εξής η παρακράτηση από το 60% της σύνταξης τους περιορίζεται στο 30%.

agrotissintaji

13
1

Αυτό προκύπτει από τις αναφορές του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Η επεξεργασία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση» δήλωσε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι συνταξιούχοι θα δουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους, τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές. Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους, καθώς μειώνεται η ποινή που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου και στο εξής η παρακράτηση από το 60% της σύνταξης τους περιορίζεται στο 30%. Έτσι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «καμία σύνταξη δεν θα πάει προς τα κάτω, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν αυξήσεις τόσο από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, όσο και από την κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης».

Αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δημιουργείται ένα φιλελεύθερο συστήματα επιλογής εισφορών 7 επιπέδων, από τα οποία, το πρώτο και χαμηλότερο, θα αφορά στους νέους με δραστηριότητα έως 5 έτη, για τους οποίους προβλέπονται μηνιαίες εισφορές 126 ευρώ. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η ρύθμιση για την κατάργηση των διπλών εισφορών στα «μπλοκάκια» θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

 Με πληροφορίες από taxheaven.gr

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-01-2020 17:13Άγγελος

Εγκύκλιος, ΑΔΑ : Ω6ΣΛ465Θ1Ω-Κ5Π. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010, οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος Φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται σε περιορισμό ή αναστολή των συντάξεών τους. Από τη παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου ρητά ορίζεται ότι οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο 4387/2016., στις περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από 1-1-2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στο Ε.Φ.Κ.Α., βάσει των σχετικών διατάξεων υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και δεδομένης της ως άνω μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ στο νέο καθεστώς συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2025, καθώς από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές