BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επέκταση των έκτακτων μέτρων σε όλον τον κλάδο του οίνου ζητά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οινοποιών

Mικρό μέρος των επιχειρήσεων του αμπελοοινικού κλάδου αφορούν τα μέτρα της κυβέρνησης για έκτακτη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού αναφέρει σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οινοποιών.

seoneedsmoney

46
0

Η ανάγκη επέκτασης των μέτρων σε όλους τους κλάδους του αμπελοοινικού τομέα της χώρας σύμφωνα με τον ΣΕΟ, έγκειται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των αμπελοοινικών επιχειρήσεων έχουν ως βασικό ΚΑΔ την παραγωγή σταφυλιών (0121) και δη τον κωδικό 01211207 (Καλλιέργεια σταφυλιών οινοποιίας κοινών). Τα οινοποιεία της Χώρας κατά κανόνα οινοποιούν τα ίδια τα σταφύλια παραγωγής τους και έχουν βασικό ΚΑΔ την σταφυλοπαραγωγή. Αυτές οι επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους αποτελούν τις αμέσως πληττόμενες από τα μέτρα περιορισμού.

Επιπλέον, ο μεγάλος όγκος του ελληνικού κρασιού παράγεται από επιχειρήσεις που διατηρούν φορολογική αποθήκη και ως εκ τούτου υπάγονται στα Τελωνεία για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών. Αυτό ισχύει ακόμα και με μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ, για τις οφειλές ΦΠΑ. Εξάλλου το αυτό ισχύει και για τα οινοποιεία που συστεγάζονται με αποσταγματοποιείο ή που παράγουν ενισχυμένους οίνους και καταβάλλουν και ΕΦΚ. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης έναντι άλλων κλάδων που υπόκεινται σε ΕΦΚ και υπάγονται κατά συνέπεια στα Τελωνεία, όπως τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή καθώς οι τελευταίοι δεν πλήττονται από κλείσιμο δραστηριοτήτων όπως η εστίαση.

Η επιστολή του ΣΕΟ στον υφυπουργό οικονομικών για την ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης στο σύνολο των κλάδων της οινοποιίας και στις πληρωμές οφειλών των οινοποιητικών επιχειρήσεων προς τα τελωνεία:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ Οικονομικών,

Με την από 20.03.2020 υπ΄αριθμ. Α.1053/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί Καθορισμού των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ, με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, εντάχθηκαν πολλοί ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης.

Με την παρ. 1 «παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών».

Όμως τα μέτρα αυτά αφορούν μικρό μέρος των επιχειρήσεων του αμπελοοινικού κλάδου και αυτό για δύο λόγους:

Αφενός, πολλές αν όχι η πλειονότητα των αμπελοοινικών επιχειρήσεων έχουν ως βασικό ΚΑΔ την παραγωγή σταφυλιών (0121) και δη τον κωδικό 01211207 (Καλλιέργεια σταφυλιών οινοποιίας κοινών). Τα οινοποιεία της Χώρας κατά κανόνα οινοποιούν τα ίδια τα σταφύλια παραγωγής τους και έχουν βασικό ΚΑΔ την σταφυλοπαραγωγή. Αυτές οι επιχειρήσεις μικρομεσαίου μεγέθους αποτελούν τις αμέσως πληττόμενες από τα μέτρα περιορισμού.

Αφετέρου, ο μεγάλος όγκος του ελληνικού κρασιού παράγεται από επιχειρήσεις που διατηρούν φορολογική αποθήκη και ως εκ τούτου υπάγονται στα Τελωνεία για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών. Αυτό ισχύει ακόμα και με μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ, για τις οφειλές ΦΠΑ. Εξάλλου το αυτό ισχύει και για τα οινοποιεία που συστεγάζονται με αποσταγματοποιείο ή που παράγουν ενισχυμένους οίνους και καταβάλλουν και ΕΦΚ. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης έναντι άλλων κλάδων που υπόκεινται σε ΕΦΚ και υπάγονται κατά συνέπεια στα Τελωνεία, όπως τα καπνικά προϊόντα και τα πετρελαιοειδή καθώς οι τελευταίοι δεν πλήττονται από κλείσιμο δραστηριοτήτων όπως η εστίαση.

Για τους λόγους αυτούς, μπροστά στην αδυναμία των επιχειρήσεων του κλάδου να ανταπεξέλθει στην πληρωμή οφειλών ήδη αυτή την εβδομάδα, παρακαλούμε όπως :

1. Εντάξετε τους ΚΑΔ 0121 (παραγωγή σταφυλιών) 11021200 (παραγωγή οίνου από νωπά σταφύλια) και 01211207 (καλλιέργεια σταφυλιών οινοποιίας κοινών) στην δέσμη των μέτρων στήριξης

2. Επεκτείνετε την αναστολή πληρωμών στις βεβαιωμένες οφειλές των οινοποιείων προς τα Τελωνεία.

Με την βεβαιότητα της κατανόησης σας,

Με τιμή,

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές