Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μεθοριακά περάσματα «πράσινων λωρίδων» για εμπόριο

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των αλυσίδων εφοδιασμού σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν ζητά από τα Κράτη Μέλη να ορίσουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα σχετικά σημεία διέλευσης των εσωτερικών συνόρων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως σημεία διέλευσης των συνόρων «πράσινης λωρίδας».

fuckthisshit_2

357
0

Παράλληλα προχώρησε στην έκδοση πρακτικών οδηγιών για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο ανεφοδιασμός εντός της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κράτη-μέλη καλούνται τώρα να ορίσουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα μαθοριακά περάσματα για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, ως περάσματα «πράσινων λωρίδων».

Τα μεθοριακά περάσματα «πράσινων λωρίδων» πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα και οι έλεγχοι περιλαμβανομένων και των υγειονομικών δεν πρέπει να διαρκούν πάνω από 15 λεπτά.

«Το κείμενο των οδηγιών μας αποσκοπεί να προστατεύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ε.Ε. σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα ταξιδεύουν όπου χρειάζεται χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Στους οδηγούς των φορτηγών δεν πρέπει να ζητούνται άλλα έγγραφα από την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης και αν είναι απαραίτητο επιστολή από τον εργοδότη. Πρέπει επίσης να γίνονται δεκτά ηλεκτρονικά έγγραφα.

Κανένας οδηγός δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διάκρισης λόγω προέλευσης ή προορισμού, ή εθνικότητας ή λόγω της χώρας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί του Σαββατοκύριακου, της νύχτας και των τομεακών απαγορεύσεων.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ακόμη τα κράτη-μέλη να δημιουργούν ελεύθερους διαδρόμους διέλευσης που θα επιτρέψουν στους ιδιώτες οδηγούς και τους επιβάτες τους, όπως εργαζόμενους στην υγείας και τις μεταφορές, καθώς και Ευρωπαίους πολίτες να επαναπατριστούν, ανεξαρτήτως της εθνικότητας.


Περιληπτικά αναφέρονται :

—        Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας αγαθών και βασικών υπηρεσιών (1) που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαρτίου 2020, που τονίζουν την αρχή ότι όλα τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά στις εμπορευματικές μεταφορές και ότι πρέπει να διασφαλίζονται οι αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά προϊόντα.

Η ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων, ιδίως σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και προς το συμφέρον όλων, απαιτεί από τα κράτη μέλη να σέβονται και να εφαρμόζουν πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις στα εσωτερικά σύνορα.

Το έγγραφο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις πράσινες λωρίδες.

Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια διαδικασία συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι όλες οι εμπορευματικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και ειδκότερα για τον κλάδο μας τα φρούτα και λαχανικά αλλά και τα ιατρικά εφόδια, θα μεταφέρονται γρήγορα στον προορισμό τους χωρίς καθυστερήσεις.

—     Προκειμένου να διαφυλαχθεί η λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού σε επίπεδο ΕΕ και να διασφαλιστεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς εμπορευμάτων, όπου υπάρχουν ή έχουν θεσπιστεί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν αμέσως όλα τα σχετικά σημεία διέλευσης των εσωτερικών συνόρων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και επιπλέον, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο, ως συνοριακές διαβάσεις «πράσινης λωρίδας» – για χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

—     Η διέλευση αυτών των συνοριακών διαβάσεων «πράσινης λωρίδας», συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων και του υγειονομικού ελέγχου των εργαζομένων στις μεταφορές, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά στα εσωτερικά χερσαία σύνορα.

         Οι συνοριακές διαβάσεις «πράσινη λωρίδα» θα πρέπει να είναι ανοικτές σε όλα τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν οποιοδήποτε είδος εμπορευμάτων.  Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν αμέσως για να αναστείλουν προσωρινά όλους τους τύπους περιορισμών οδικής πρόσβασης που ισχύουν στο έδαφός τους (απαγορεύσεις για το τέλος της εβδομάδας, νυχτερινές απαγορεύσεις, τομεακές απαγορεύσεις κ.λπ.) για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και για την αναγκαία ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στις μεταφορές.

—     Οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τόπου διαμονής, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διασχίζουν τα εσωτερικά σύνορα. Θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί, όπως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η υποχρεωτική απομόνωση των εργαζομένων στις μεταφορές, με την επιφύλαξη της λήψης αναλογικών και ειδικά προσαρμοσμένων μέτρων από τις αρμόδιες αρχές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία