BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οδηγίες διευκόλυνσης μετακινήσεων εργατών γης εξέδωσε η Κομισιόν

Οδηγίες που εξασφαλίζουν την άνευ εμποδίων μετακίνηση μετακινούμενων εργαζομένων και δη των εποχικών εργατών γης δημοσίευσε η Κομισιόν την Δευτέρα 30 Μαρτίου.

eucom

22
1

Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται σε επαναλαμβανόμενα αιτήματα κρατών μελών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, πρόκειται για κατευθυντήριες γραμμές που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές ανησυχίες των πολιτών και των εταιρειών που επηρεάζονται από μέτρα που αποσκοπούν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και των εθνικών αρχών που εφαρμόζουν τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των προσώπων εντός της ΕΕ.

Μέσω αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ειδικές διαδικασίες χωρίς επιβάρυνση και ταχείες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των μεθοριακών και εποχιακών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του αναλογικού ελέγχου υγείας.

Όσον αφορά τους εποχικά εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές ανάγκες τους σε τεχνικό επίπεδο και να θεσπίζουν ειδικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης αυτών των εργαζομένων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πρόσωπα αυτά ως κρίσιμοι εργαζόμενοι και να γνωστοποιούν στους εργοδότες την ανάγκη παροχής επαρκούς προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

"Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της απαράμιλλης κρίσης. Παρόλα αυτά, τις προσεχείς εβδομάδες, θα αντιμετωπίσει σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού εάν οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους λόγω περιοριστικών μέτρων. Οι εποχιακοί εργαζόμενοι είναι κρίσιμοι για τον αγροτικό τομέα όσον αφορά τις λειτουργίες συγκομιδής, φύτευσης και τροφοδοσίας, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2020 19:33MAR NTIK

Πάλη αραπαδες καί λάθρο θέλετε να κουβαλήσετε δεν φτάνουν αυτά τα εκατομμύρια πού έχετε χώσει μέσα στην πατρίδα μου λερομενες μπότες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές