BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προϋπόθεση τα ένσημα στο χωράφι για επιδόματα ΟΑΕΔ, όπως σε Ευρώπη

Λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια που έχει αυτό τον καιρό ο αγροτικός τομέας και που τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, διερευνώντας αντίστοιχα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

04-zs-old_farmers_372-ab

Γιάννης Πανάγος

60
11

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται η ιδέα που θέλει τα «εργόσημα» στο χωράφι και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αφενός να πριμοδοτούνται σε κάποιο ποσοστό από τον ΟΑΕΔ (Προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου) αφετέρου να αποτελούν προϋπόθεση για να καταβάλλονται τα γνωστά και τρέχοντα επιδόματα σε ανέργους.

Σύμφωνα με τις σκέψεις η οποίες γίνονται και αναμένεται να νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα, η επιδότηση στο «εργόσημο» για μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες μπορεί να είναι για παράδειγμα 10 ευρώ, όταν η μέση αμοιβή για 8ωρη εργασία υπολογίζεται στα 30 ευρώ τη μέρα. Πέραν όμως της επιδότησης που θα έχουν οι μέρες απασχόλησης στα αγροκτήματα, θα αποτελούν, τουλάχιστον σε έναν μίνιμουμ αριθμό (π.χ. 10 μεροκάματα) και προϋπόθεση για να καταβάλλονται τα ισχύοντα μέχρι σήμερα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δεν πρόκειται για ελληνικής εφευρετικότητας συστήματα αλλά για μέτρα που εφαρμόζονται ήδη αυτό τον καιρό σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και τα οποία δείχνουν να έχουν σημαντική απήχηση. Στη Γαλλία μάλιστα οι σχετικές ρυθμίσεις συνοδεύονται από τηλεοπτικά spots και διαδικτυακά μηνύματα που τονίζουν την ανάγκη να συμβάλουν όλοι, αυτές τις δύσκολες ώρες, στην ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής, στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής.

Αντίστοιχα και στη χώρα μας τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν το εισόδημα των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων, να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής και να κοστίσουν ενδεχομένως και λιγότερα απ’ αυτό που ξοδεύει σήμερα το κράτους για τους μακροχρόνια ανέργους. Είναι άλλωστε σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται σήμερα αυτά τα επιδόματα μάλλον απομακρύνουν το εργατικό δυναμικό από την αγορά εργασίας.        

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 22:55giorgos

Παιδια να ειστε λιγο πιο αναλυτικοι ετσι ωστε να καταλαβαουμε ακριβως τι πρεπει να κανουμε.Οπως και να χει καλη κινηση!

Απάντηση

08-04-2020 12:42Νικη

Μια ζωη οι αλβανοι φταινε που δουλευουν και στ χωραφια ενω εσεις μου καθεστε ξαπλα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

08-04-2020 12:29ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗΣ

Διαβάζετε αλλά το μυαλό κουκούτσι....με μίνιμουμ 10 μεροκάματα οι αλλοδαποί εργάτες θα παίρνουν τα επιδόματα που στους Έλληνες ζητούν πάνω από 70 ημέρες εργασίας....

Απάντηση

08-04-2020 09:49Νίκος

Μπράβο να γίνει όμως, έτσι τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα και το κράτος θα έχει έσοδα !!! Οι νέοι θα δουλέψουν και ο αγροτικός τομέας θα πάρει μπροστά . Σε 10 μέρες "ξεκινάνε" οι δουλείες στα χωράφια !!!

Απάντηση

07-04-2020 20:27Πάνος

Από το να φευγουν Αλβανία τα 25€ και να έχεις το Ράμα να κλείνει το μάτι στον Ερντογάν, καλύτερα να επιδοτηθεί ο Έλληνας με + 10€ μπράβο πολύ σωστή κίνηση απλά πράγματα είναι επιτέλους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές