Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επιτείνει την αβεβαιότητα η αργοπορία Βορίδη για τις ειδικές ενισχύσεις

Επιτείνει την αβεβαιότητα η αργοπορία με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «διαβάζει» τις αποφάσεις των Βρυξελλών και αξιοποιεί το ελαστικό πλαίσιο που αυτές διαμορφώνουν για την λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών από τις συνθήκες που δημιουργεί η πρωτόγνωρη πανδημία.

20180626-145553-largejpg

Γιάννης Πανάγος

28
5

Μια πρώτη σταχυολόγηση των μέχρι σήμερα αποφάσεων - κατευθύνσεων των Βρυξελλών για τον αγροτικό τομέα ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη σε τεσσάρων ειδών παρεμβάσεις:

  • Δραστική διεύρυνση του εύρους για χορήγηση ειδικών ενισχύσεων από εθνικούς πόρους σε πληγείσες από τον κορωνοϊό αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις, το ύψος των οποίων μπορεί να φθάνει τις 100.000 ευρώ για κάθε αγροτική εκμετάλλευση
  • Εντός του παραπάνω πλαισίου διευκολύνεται η χορήγηση δανείων 6ετούς διάρκειας, με εγγύηση έως και 90% από το Δημόσιο ή εναλλακτικά με επιδότηση έως 100% του επιτοκίου. Τα δάνεια αυτά έχουν όριο το 25% του τζίρου της αγροτικής επιχείρησης και δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.
  • Δυνατότητα ακόμα και άμεσης προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης το συνολικό ύψος της οποίας στην περίπτωση της χώρας μας υπερβαίνει το 1,6 δισεκ. ευρώ και απευθύνεται σε 600.000 αγρότες.
  • Περιθώρια ελαστικότητας και ευχέρια ανακατανομής πόρων των διαρθρωτικών προγραμμάτων (ΠΑΑ και ΕΠΑλ) με στόχο την δημιουργία νέων ειδικών μέτρων άμεσης εφαρμογής για τη διευκόλυνση αγροτικών επιχειρήσεων ή ειδικότερων κλάδων της αγροτικής παραγωγής που πλήττονται από την πανδημία

 

Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω αποφάσεις – κατευθύνσεις δεν είναι  τόσο γενναίες όσο απαιτούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες που προκαλεί ο  Covid – 19, εγείρουν, όπως συμβαίνει συχνά στην Ε.Ε., ένα κλίμα αμφιβολίας ως προς τη χρηματοδοτική βάση αυτών των παρεμβάσεων, δίνουν ωστόσο στα κράτη – μέλη μια δυνατότητα να κινηθούν.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, σε ότι αφορά στον αγροτικό χώρο, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι μια απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να διαθέσει ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις ανακούφισης των αγροτών από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί ο κορωνοϊός.

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της εν λόγω δέσμευσης και ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτός από μια απλή επανάληψη, με δελτίο τύπου, της κυβερνητικής δέσμευσης για το συγκεκριμένο ποσό, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμιά άλλη κίνηση. Δεν έχει συγκροτηθεί κάποια επιτροπή που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, δεν έχει γίνει κάποια ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους, δεν έχει αναζητηθεί ένας οδηγός πλεύσης, που θα διευκόλυνε κατάσταση στον τομέα της παραγωγής.

Δεν έχει μπει κάποιος στον κόπο να αναλύσει και να ερμηνεύσει με επίσημο τρόπο τις αποφάσεις των Βρυξελλών (Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), έτσι ώστε, αφού γίνει γνωστό το πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων να αποσαφηνισθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για χειρισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Κι όλη αυτή η αναβλητικότητα, την ώρα που οι χρηματοδοτικές τουλάχιστον συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Την ώρα που οι τράπεζες δυσκολεύονται λόγω των ειδικών συνθηκών να διεκπεραιώσουν, σ’ αυτή τη φάση, ακόμα και την ανανέωση της Κάρτας του Αγρότη. Την ώρα που οι χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών έχουν ανασταλεί και οι ρυθμίσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές μεταφέρουν στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου πρόσθετα βάρη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περιστάσεις απαιτούν εγρήγορση. Η μάχη στον τομέα της υγείας δείχνει να κερδίζεται ακριβώς γιατί οι αρμόδιες αρχές επέδειξαν τη δέουσα προνοητικότητα. Ανάλογες κινήσεις υπήρξαν και στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο. Ο τομέας της αγροτικής παραγωγής, παραμένει εδώ και ένα μήνα εκτός αυτών των αποφάσεων. Ωστόσο οι πληγές που ανοίγει καθημερινά ο κορωνοϊός και για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής αιμορραγούν.   

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2020 21:45Andreas

Επειδή οι υπουργοί συνήθως είναι αναλώσιμοι λόγω ανασχηματισμών πρέπει να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός!!!!!!

Απάντηση

13-04-2020 12:37Γιώργος

Γιατί δεν δίνουν και σε εμάς τους αγρότες τα 800 ευρώ? Γιατί δεν είμαστε στο -25% για πληρωμή στον εφκα?? Βοριδη ξύπνα πριν είναι αργά αντε από κει μια ζωή εμείς στην απέξω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-04-2020 12:21Manos

Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά. Από ένα εξαγγελθεν πακέτο 25 δις περίπου, ο κύριος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κατάφερε να εξασφαλίσει 150 εκατομμύρια και αυτά τα κρατάει για ώρα ανάγκης μιας και κατά τη δική του άποψη οι αγρότες και κτηνοτροφοι ευημερουν.......... ΝΤΡΟΠΉ!!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία