BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ταμειακή διευκόλυνση ζητά οι κλάδος της αγελαίας κόκκινης φυλής

Κύμα δυσαρέσκειας που όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται τίποτε για τη στήριξη τους κλάδου τους τόσο περισσότερο «φουντώνει», προκαλεί στους βοοτρόφους αγελαίας κρεοπαραγωγής η στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τους αντιμετωπίζει σαν να είναι «αόρατοι».

dask9

341
0

«Δεν μας δίνουν καμία σημασία, είναι σαν να μην υπάρχουμε για το υπουργείο, παρότι έχουμε υποστεί και εμείς σημαντικό πλήγμα από τις επιπτώσεις που έφεραν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων, όταν είχαμε μια πρόσκαιρη αύξηση της ζήτησης, η συνέχεια είναι δραματική. Άνοιξαν ξανά οι εισαγωγές και πλημμύρισαν την αγορά με μοσχαρίσιο κρέας από το εξωτερικό, με συνέπεια η κατανάλωση ελληνικού κρέατος να υποχωρήσει», τονίζει με αγανάκτηση η Άννα Μόσχου, Ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Με μια οικογενειακή εκμετάλλευση που αριθμεί 70 μάνες ελευθέρας βοσκής της κόκκινης ελληνικής φυλής, σε ένα σύνολο 3.000 στο νομό και 18.000 – 20.000 σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, η κ. Μόσχου σπεύδει να ξεκαθαρίσει και μια άλλη, όπως λέει, βαθιά παρανόηση που υπάρχει για τον κλάδο ακόμη και σε στελέχη του υπουργείου.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η ελληνική κόκκινη φυλή δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών και νομίζουν ότι παίρνουμε την επιδότηση των 360 ευρώ, πράγμα που δεν ισχύει. Η μόνη στήριξη που έχουμε είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση η οποία φέτος ήταν μάλιστα και κουτσουρεμένη, καθώς έδωσαν 156,2 ευρώ ανά ζώο, που ήταν περίπου 10% χαμηλότερη από πέρσι», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει επίσης, πως ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, η τιμή παραγωγού στο μοσχαρίσιο ελληνικό κρέας παραμένει καθηλωμένη μεταξύ 4,10 έως 4,30 ευρώ το κιλό, ενώ πολλές φορές οι έμποροι διαλέγουν τα αρσενικά και αφήνουν στα αζήτητα τα θηλυκά μοσχάρια. «Έτσι, όμως, αυξάνει το κόστος παραγωγής, γιατί τα ζώα αυτά έχουν ταϊστεί ήδη για 18 μήνες και θα πρέπει να συνεχίσουν να τρέφονται για άλλους 18 πριν γεννήσουν και φέρουν κάποιο έσοδο στην εκμετάλλευση. Κι αυτό πάλι είναι υπό αίρεση, διότι ένα 30%-40% των ζώων δεν κυοφορεί κάθε χρονιά», εξήγησε η συνομιλήτριά μας και πρόσθεσε με αγανάκτηση ότι υπό τις συνθήκες αυτές οι εκμεταλλεύσεις του κλάδου βρίσκονται επί ξυρού ακμής ως προς τη βιωσιμότητά τους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου λόγω κλιματικών συνθηκών, επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες τα ζώα ταΐζονται μέσα στον στάβλο.

Υπό το πρίσμα αυτό η δυναμική βοοτρόφος από την Καστοριά είναι σε συνεννόηση και με άλλους παραγωγούς από τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να υπάρξει μια μεταξύ τους συνεννόηση με καταγραφή προβλημάτων και αιτημάτων του κλάδου και κατόπιν να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο για να υπάρξει κάποια στήριξη. «Να υπάρξει κάποια προστασία και για εμάς που καλύπτουμε μόλις το 5% των εθνικών αναγκών σε μοσχαρίσιο κρέας και μαζί με τους παχυντές φτάνουμε στο 15%. Αποδείχθηκε στην κρίση αυτή του κορωνοϊού πως πρέπει να έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα. Αν δεν θέλουν να είμαστε μονίμως εξαρτημένοι από τις εισαγωγές, να βοηθήσουν τον κλάδο για να έχει νόημα να ασχοληθούν και οι νέοι», επισήμανε η ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές