Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά τη ΔΟΕΠΕΛ ο Βορίδης αναμένει και άλλους να επιδιώξουν αναγνώριση εθνικού φορέα

Το παράδειγμα της ΔΟΕΠΕΛ που κατέθεσε αίτημα να αναγνωριστεί σε εθνικό φορέα χαιρέτησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να αναμένει και οι υπόλοιπες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις να ακολουθήσουν.

photo_doepel_

81
0

Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου, η κίνηση της ΔΟΕΠΕΛ χαρακτηρίζεται ως "απόλυτη δικαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη".  

 Η σχετική κίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου και η ΔΟΕΠΕΛ είναι μία από τις πολλές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που αποκτούν εθνική διάσταση μετά τις σχετικές παρεμβάσεις του κ. Βορίδη ο οποίος στις 11 Δεκεμβρίου 2019 κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευθετήθηκαν οριστικά ζητήματα που αφορούσαν τη νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναγνώρισή τους σε εθνικό επίπεδο.

 

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέραν της συγκεκριμένης κανονιστικής ρύθμισης συνεχίζει τις αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους των φορέων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, της επεξεργασίας, της μεταποίησης, της τυποποίησης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων μας.

 

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας η οποία κοινό στόχο έχει το άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα μας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και την μεγιστοποίηση του εισοδήματος των παραγωγών», δήλωσε σχετικά ο κ. Βορίδης μετά και την ανακοίνωση κατάθεσης του φακέλου από την ΔΟΕΠΕΛ.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Φάκελο αναγνώρισης σε Εθνικό Φορέα κατέθεσε η ΔΟΕΠΕΛ

Στην κατάθεση Αίτησης Αναγνώρισης σε Εθνικό Φορέα προχώρησε η ΔΟΕΠΕΛ την 19η Ιουνίου 2020, με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης της επιτιραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των μερών που ασχολούνται στον κλάδο. 


Η κατάθεση φακέλου αναγνώρισης σε εθνικό φορέα, αποτελεί την Διεπαγγελματκή Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ)  όραμα  ετών  για  τους  απασχολούμενους  στον  κλάδο,  τους ελαιοπαραγωγούς και τις μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις των επιτραπέζιων ελιών, καθώς έχει -μεταξύ άλλων- σαν στόχους:

- Την ισχυροποίηση της θέσης της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές,

- Τον καλύτερο συντονισμό και προάσπιση των συμφερόντων των φορέων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας (εξαγωγή/διακίνηση) του προϊόντος,

- Την  αναβάθμιση  της  εικόνας  της  επιτραπέζιας  ελιάς  τόσο  στις  αγορές  του  εξωτερικού,  όσο  και  στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς:

- Αριθμεί  περισσότερους  από  46.000  ελαιοπαραγωγούς  και  αντιστοίχως  περισσότερες  από  100 μεταποιητικές-εξαγωγικές επιχειρήσεις,

- Εξάγει +85% της εγχώριας παραγωγής στις διεθνείς αγορές,

- Αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά  €500+ εκατ.  και

- Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 2η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές του προϊόντος.

Στην ΔΟΕΠΕΛ συμμετέχουν και οι τρείς τομείς του προϊόντος:

- Ο  πρωτογενής  τομέας  με  οργανωμένους  ελαιοπαραγωγούς  σε  Συνεταιριστικές  Οργανώσεις,  Ομάδες Παραγωγών, κ.α.  και

- Ο  δευτερογενής  και  τριτογενής  τομέας  με  τις  μονάδες  επεξεργασίας,  μεταποίησης,  τυποποίησης  και εμπορίας (διακίνηση/εξαγωγή) που περιλαμβάνει τις οργανωμένες μονάδες έτοιμου προϊόντος.

Στις  βασικές  προτεραιότητες  της  ΔΟΕΠΕΛ  εντάσσεται  η  ανταπόκριση  στις  διεθνείς  προκλήσεις  και  τον ανταγωνισμό με ενδυνάμωση της θέσης της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς στις αγορές του εξωτερικού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία