Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προς ενιαίο στρεμματικό πριμ οδηγεί μελέτη του Γεωπονικού για την ΚΑΠ

Ενιαία στρεµµατική ενίσχυση (flat rate) για όλα τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης διατηρώντας το περιφερειακό µοντέλο για το 2022, έτος εισαγωγής της νέας ΚΑΠ, προβλέπει σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι τεχνοκράτες και βρίσκεται υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε καλά ενηµερωµένες πηγές της Agrenda.

xafn

Γιώργος Κοντονής

6778
9

Πρόκειται για το Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) τον επονοµαζόµενο και ως «ξαφνικό θάνατο», που ουσιαστικά εξισώνει όλες τις στρεµµατικές επιδοτήσεις ανά περιφέρεια ενίσχυσης (22 ευρώ για βοσκοτόπους, 28 ευρώ για αροτραίες και 35 ευρώ για δενδρώδεις) πριν η Ελλάδα µπει στη διαδικασία εφαρµογής των νέων κανονισµών της ΚΑΠ.

Αν και είναι νωρίς ακόµα για να εκτιµηθούν οι πιθανότητες που συγκεντρώνει το παραπάνω σενάριο, το σίγουρο είναι πως προωθείται από τους θιασώτες της κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων. Η αλήθεια είναι πως οι φωνές υπέρ της κατάργησης έχουν πληθύνει όσο αυξάνονται οι «νέοι» που µπαίνουν στο επάγγελµα µετά την εφαρµογή του ιστορικού µοντέλου που έλαβαν δικαιώµατα µε βάση την περιφερειακή αξία και αποτελούν πλέον σηµαντική πλειοψηφία των αγροτών. Ως εκ τούτου µία τέτοια απόφαση λαµβάνει και πολιτικού χαρακτήρα κίνητρα για την ικανοποίηση αυτής της πολυπληθούς οµάδας αγροτών.

Άλλωστε, σε έγγραφό τους για τη µεταβατική περίοδο της ΚΑΠ, Κοµισιόν, Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και Ευρωβουλή αναφέρουν πως: «Η ύπαρξη σηµαντικών ατοµικών διαφορών βάσει παλαιών ιστορικών αναφορών καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί».

Όπως και να έχει µέχρι τέλος του 2026, όπως προκύπτει από τα οικονοµοτεχνικά µοντέλα, η εσωτερική σύγκλιση θα φέρει κοντά σε µία ενιαία τιµή επιδότησης όλους τους αγρότες στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα µας επιλέξει να διατηρήσει το υπάρχον µοντέλο δικαιωµάτων και δεν πορευτεί µε το Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης. Ήδη, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, οι περισσότεροι Έλληνες αγρότες έχουν πιάσει ποσοστό κοντά στο 75% του µέσου όρου της στρεµµατικής ενίσχυσης, ως εκ τούτου, ανάλογα φυσικά και µε το πόσο µεγάλο είναι το βήµα εσωτερικής σύγκλισης, η ενιαία τιµή δεν είναι µακριά. Αναλυτικότερα, όσον αφορά την εσωτερική σύγκλιση η νέα ΚΑΠ προβλέπει:

 

Άρθρο 20: Αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης και σύγκλιση

[...] 4. Όταν η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης, όπως καθορίζεται σύµφωνα µε την παράγραφο 1, δεν είναι οµοιόµορφη εντός κράτους µέλους ή εντός οµάδας περιοχών  όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2, το οικείο κράτος µέλος διασφαλίζει τη σύγκλιση της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιµή µονάδας το αργότερο έως το έτος υποβολής αιτήσεων 2026.

Για τους σκοπούς της παραγράφου 4, κάθε κράτος µέλος µεριµνά ώστε, το αργότερο µέχρι το έτος υποβολής αιτήσεων 2026, όλα τα δικαιώµατα ενίσχυσης να έχουν αξία τουλάχιστον 75% του µέσου προβλεπόµενου µοναδιαίου ποσού για τη βασική εισοδηµατική στήριξη για το έτος υποβολής αιτήσεων 2026, όπως ορίζεται στο οικείο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ που έχει εγκριθεί σύµφωνα µε το άρθρο 106 [...].

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2020 12:04Χαράλαμπος

Το καλυτερο ειναι η επιδοτηση με βαση την παραγωγη. Παραγεις; παιρνεις,δε παραγεις; τιποτα. Να πεσει η αυλαια για τους καναπεδατους αγροτες.και να υπαρχει και κίνητρο για παραγωγη.

Απάντηση

01-07-2020 21:32Nickz

Αν καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα κλαφτα Χαράλαμπος ούτε τα μισά από ότι δικαιούται η Ελλάδα δεν θα πάρει γιατί για να πάρεις τώρα πχ 5000 ευρώ δηλώνεις πχ 40 στρ,με το μοντέλο που Προτείνετε για να πάρεις αυτά τα λεφτά πρέπει να δηλώσεις 120στρ τα τριπλά δλδ που θα τα βρει ο άλλος τόσα στρέμματα;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία