Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στόχος 25% γης σε βιολογική με 2ετή επέκταση νεοενταγμένων

Ο διακηρυγμένος στόχος της Κομισιόν για μετατροπή μέχρι το 2030 του 25% της γεωργικής γης της ΕΕ σε βιολογική καλλιέργεια προκειμένου να ανταποκριθεί στην στρατηγική από το «χωράφι στο πιάτο», απαιτεί εθνικές πολιτικές στήριξης απέναντι στις νέες προκλήσεις.

ωιοκαλιεργεια_03

Μαρία Γιουρουκέλη

939
0

Για την ώρα, στη χώρα μας, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, εντείνοντας την αγωνία των εμπλεκόμενων του τομέα, παλιών και νεοεισερχόμενων όσον αφορά στην στήριξη αφορά τόσο για τη μετατροπή των καλλιεργειών σε βιολογικές όσο και στη διατήρησή τους.

Μάλιστα, νεοενταγμένοι παραγωγοί που ολοκλήρωσαν την τριετή δέσμευσή τους για μετατροπή του συστήματος καλλιέργειας/εκτροφής σε βιολογική διατυπώνουν την επιθυμία να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δύο επιπλέον έτη, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά ως βιολογικά και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.

Με το θέμα, ασχολείται και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κατεβάζει την 1η Ιουλίου επίκαιρη ερώτηση (στην διάρκεια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, 9:00 πμ)στη Βουλή με θέμα «Επέκταση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 στους  νεοενταγμένους στη βιολογική γεωργία».

Στην επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητείται να αποκαλυφθεί «ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο της στρατηγικής Farm to Fork για το 25% της γεωργικής γης να καλλιεργείται βιολογικά έως το 2030.».

Αναλυτική η επίκαιρη ερώτηση

 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Επέκταση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 στους  νεοενταγμένους στη βιολογική γεωργία 

 

Η μετατροπή του 25% της γεωργικής γης σε βιολογικές καλλιέργειες είναι ένας από τους στόχους της στρατηγικής από το χωράφι στο πιρούνι, που αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών στην παραγωγή τροφίμων έως το 2030 και γι’ αυτό αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι βιολογικές μέθοδοι συχνά οδηγούν σε χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ παράλληλα τα τρόφιμα που παράγονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν μπορούν να επιτύχουν την ίδια τιμή. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι χώρες της προσφέρουν διάφορα μέτρα στήριξης για να βοηθήσουν τους βιοκαλλιεργητές να ξεκινήσουν. Η οικονομική στήριξη αφορά τόσο στη μετατροπή των καλλιεργειών σε βιολογικές όσο και στη διατήρησή τους.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να υποστηρίξουν με διάφορους τρόπους τους βιοκαλλιεργητές τους για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε το Μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του ΠΑΑ 2014 – 2020 σε δύο Υπομέτρα: 

  1. Υπομέτρο 11.1, που φορά στους νεοεισερχόμενους στη Βιολογική Γεωργία.
  2. Υπομέτρο 11.2, που αφορά στους ήδη ενταγμένους στη Βιολογική Γεωργία.

Επειδή,

α) Είναι πολύ σημαντικό για τους νεοενταγμένους παραγωγούς και γενικότερα για το μέλλον της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας, να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δύο επιπλέον έτη, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά ως βιολογικά και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.

β) Δεκαεπτά χιλιάδες περίπου νεοενταγμένοι παραγωγοί ανησυχούν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τους αδυνατώντας να προγραμματίσουν τις ενέργειές τους.

γ) Γίνεται ξεκάθαρο ότι η Βιολογική Γεωργία είναι το μέλλον της γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη και μονόδρομος για την Ελλάδα και

δ) Οι προσκλήσεις των Υπομέτρων 11.1 και 11.2 προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασης της χρηματοδότησης μετά από σχετική πρόσκληση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των νεοενταγμένων παραγωγών που ολοκλήρωσαν την τριετή δέσμευσή τους για μετατροπή του συστήματος καλλιέργειας/εκτροφής σε βιολογική; και

2) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο της στρατηγικής Farm to Fork για το 25% της γεωργικής γης να καλλιεργείται βιολογικά έως το 2030;

Ο ερωτών βουλευτής

Αποστόλου Ευάγγελος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία