BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο Συμβούλιο υπουργών η παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο

Η καταγγελία ότι τουρκικά αλιευτικά σκάφη εισέρχονται παρανόμως και με μεγάλη συχνότητα στα ελληνικά ύδατα, πολλές φορές μάλιστα συνοδευόμενα από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να προχωρήσουν σε παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες έφτασε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

fisherman_web-thumb-large

7
0

 Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε το ζήτημα της παραβίασης των ελληνικών υδάτων στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη αλιευτική τους δραστηριότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο - καθώς δεν υπόκεινται στους ίδιους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους - υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και έχει σημαντικές συνέπειες στην αναπλήρωσή τους.

 Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό είναι προφανώς ένα ζήτημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αλιέων.

 «Η Ελλάδα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες προς την Κομισιόν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2017. Καλωσορίζουμε φυσικά και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Κομισιόν, ωστόσο έχει έρθει η ώρα για μία πιο προληπτική και αποφασιστική απόκριση, στη βάση των πληροφοριών που έχουν ήδη δοθεί» υπογράμμισε ο Υπουργός.

 Επιπλέον, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Κομισιόν οφείλει να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στα σχετικά διεθνή φόρα, όπως στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), στις διμερείς επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αλιεία καθώς και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Παράλληλα, ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί η χώρα μας για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση και κάλεσε στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του περιπολικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA) καθώς και τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές