Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ένταξη στις κρατικές ενισχύσεις για επιτραπέζιο σταφύλι και ελιά Χαλκιδικής ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών κι επιτραπέζιας ελιάς τύπου Χαλκιδικής , με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, κ.α.), ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας.

elia_xalkidikis

140
0

Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕΕ- Ανατολικής Μακεδονίας η πανδημία ενέτεινε προς τα κάτω την εμπορική ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα, όπως το επιτραπέζιο σταφύλι και η επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής, η οποία μειώθηκε κατακόρυφα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης στη διάρκεια της πανδημίας.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η χαμηλή εμπορική ζήτηση των επιτραπέζιων σταφυλιών και της επιτραπέζιας ελιάς τύπου Χαλκιδικής, η οποία οδήγησε σε ελεύθερη πτώση των τιμών πώλησής τους και στην αδυναμία απορρόφησης του συνόλου της παραγωγής στη διεθνή αγορά, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, το τελικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί τώρα πλέον που η φετινή καλλιεργητική περίοδος έχει ολοκληρωθεί είναι ότι, η πανδημία του νέου κορονοϊού (COVID-19) προκάλεσε σημαντική απώλεια εισοδήματος στους καλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού κι επιτραπέζιας ελιάς τύπου Χαλκιδικής στην Π.Ε. Καβάλας, δημιουργώντας έτσι στους καλλιεργητές μεγάλο πρόβλημα βιοπορισμού.

Θέμα: «Αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης επιτραπέζιων σταφυλιών και ελιάς» 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας θέλει να θέσει υπόψη σας ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά τα επιτραπέζια σταφύλια και την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, που απαντώνται στις Π.Ε. Καβάλας και Σερρών. 

Από την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέραν του προφανούς κινδύνου για την υγεία όλων μας, η πανδημία του νέου κορονοϊού (COVID-19) έμελλε να δοκιμάσει τα όρια αντοχής των εθνικών συστημάτων υγείας αλλά και της ίδιας της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στη χώρα μας, λόγω αυτής της κρίσης, συνειδητοποιήσαμε ότι η υπερ-εξάρτηση της εθνικής οικονομίας από τον τουρισμό - τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας - αποδείχθηκε προβληματική και αναβίωσε το ενδιαφέρον (επιχειρηματικό, επενδυτικό, τεχνολογικό) για άλλους κλάδους, ιδιαίτερα όσους έχουν σοβαρά περιθώρια δυναμικής ανάπτυξης, όπως ο αγροδιατροφικός.

Ο αγροδιατροφικός κλάδος, η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αξία της πιστοποίησης αλλά και της καινοτομίας απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, η παγκόσμια αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε δραστικά αφού το Lockdown πάγωσε τις οικονομίες των χωρών και έφερε άμεση έκρηξη της ανεργίας.

Παρόλα αυτά, κατά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μερικές κατηγορίες αγροτικών προϊόντων παρά τη μείωση του εισοδήματος συνέχισαν να έχουν υψηλές τιμές λόγω υψηλής ζήτησής τους που συνδέεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας εξ αιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας (π.χ. πορτοκάλια, ακτινίδια, κλπ). Επιπρόσθετα, το μειωμένο μέσο εισόδημα προς κατανάλωση σε πολλές χώρες αυξάνει τη ζήτηση σε «φτηνά» προϊόντα όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σιτηρά, δημητριακά κ.α.

Αντίθετα η εμπορική ζήτηση σε αγροτικά προϊόντα, όπως το επιτραπέζιο σταφύλι και η επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής, μειώθηκε κατακόρυφα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης στη διάρκεια της πανδημίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία