BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστρεπτέας αγροτών πάει στο... λογιστή

Την ώρα που οι αγρότες αρχίζουν να γίνονται κοινωνοί των ειδικών µέτρων ενίσχυσης λόγω της πανδηµίας, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τη δυνατότητα συµµετοχής τους στη λεγόµενη επιστρεπτέα προκαταβολή, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που διαµαρτύρονται ότι η δαπάνη γραφειοκρατίας που απαιτείται κάθε φορά για κάθε ένα ειδικότερο µέτρο, καθιστά την ενίσχυση δώρον άδωρον.

atm-anadromika-500

Γιάννης Πανάγος

125
65

Τα 1.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αισθάνθηκε την ανάγκη να πανηγυρίσει σε µια από τις τελευταίες του ανακοινώσεις, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα, χωρίς να είναι το µόνο. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αγρότες εµπλεκόµενοι στο θέµα της επιστρεπτέας, το ποσό ενίσχυσης στην περίπτωσή τους είναι 1.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 θα πρέπει να επιστραφούν έστω και σε 40 µηνιαίες δόσεις. Αυτό που µένει µε τη µορφή επιχορήγησης είναι 500 ευρώ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τονίζουν, αυτό που ζητάει ο λογιστής ή ο σύµβουλος που θα κληθεί να διεκπεραιώσει την ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήµατος, είναι 150 ευρώ. Αµέσως το καθαρό όφελος του αγρότη περιορίζεται στα 350 ευρώ και απ’ αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν επίσης, εργατοώρες για τη συγκέντρωση των παραστατικών, αλλά και έξοδα για µετακινήσεις τα οποία µειώνουν περαιτέρω το καθαρό όφελος.

Αντίστοιχα ζητήµατα ανακύπτουν και για πολλές από τις άλλες περιπτώσεις ειδικών ενισχύσεων που έχουν προβλεφθεί (4ευρω αιγοπροβατοτρόφων, 30 ευρώ το στρέµµα στην ελιά κ.α.), καθώς σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως λόγω της µικρής εµβέλειας των εκµεταλλεύσεων, το κόστος που αναλογεί είναι ακόµα και µεγαλύτερο από το οικονοµικό όφελος το οποίο τελικά ανακύπτει. ∆εν είναι µάλιστα λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί, όταν τα στοιχεία καλλιέργειας του κάθε αγρότη, υπάρχουν και θα ‘πρεπε να είναι διαθέσιµα, στη βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, χρειάζεται εκ νέου καταγραφή και ανώφελη γραφειοκρατία στις αιτήσεις. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.
Σχόλια (65)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2021 23:32CHRISTOS

Τελικά τι άρθρο πονεσε πολύ κάποιους που δουλεύουν φασον και εκμεταλλευονται την αδυναμία κάποιων να κατανοήσουν τα τερτίπια του συστήματος. Συγχαρητήρια στο agronews που βγάζει τέτοια άρθρα και ξεσκεπάζει την εκμετάλλευση που υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα.

Απάντηση

26-05-2021 15:03Πέτρος Στασινός

Προφανώς οι συνάδελφοι αγρότες είναι ευχαριστημένοι με το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής και σας πείραξε εσάς που ο συντάκτης ανέφερε πως μεγάλο μέρος των χρημάτων το παίρνουν οι λογιστές... Μια χαρά τα λέει,όσο θέλετε ζητάτε,για μια αίτηση των 5 λεπτών παίρνετε 20 και 30 ευρώ... 30 ευρώ που ένας αγρότης μπορεί να θέλει και μέρες να τα βγάλει,άσε που δεν κόβετε ποτέ απόδειξη,τον τελευταίο καιρό έχετε καταντήσει χειρότεροι από τους γιατρούς,υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις!

Απάντηση

16-04-2021 12:24ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ

Ντροπή σας και μόνο ντροπή σας να μειώνεται έναν ολόκληρο κλάδο, που όλο αυτόν τον καιρό έχει σηκώσει στις πλάτες του όλο το βάρος της ευρυθμης λειτουργίας, επιχειρήσεων, διεκπεραιώσεων με το δημόσιο και ολοκλήρωσης όλων των πλατφορμών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων! Ο λογιστής είναι ελέυθερος επαγγελματίας και πρέπει να αμοίβεται για τις υπηρεσίες του, εάν σε κάποιον φαίνονται ακριβές οι χρεώσεις, μπορούν να αναζητήσουν και πιο φθηνές λύσεις, κάλλιστα μπορεί, όποιος δεν θέλει να καταβάλει το αντίτιμο, να υποβάλλει και μόνος του τις αιτήσεις. Εμένα αν μου φαίνονται ακριβά τα βιολογικά προιόντα, μπορώ να αγοράσω και συμβατικά και αν πάλι μου φαίνονται ακριβά, μη αναλογιζόμενος τον κόπο του παραγωγού, μπορώ να φυτέψω δικό μου μποστάνι. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαι να υποδείξω στον άλλο πόσο θα τιμολογήσει τον κόπο της εργασίας του.

Απάντηση

14-03-2021 15:48Κοσμας

Και βέβαια είναι 2 λεπτά υπόθεση αλλά οι λογιστές την έχουν βρει κ κοιτάνε να φάνε από όπου βρουν

Απάντηση

13-02-2021 20:29Στεφανος

Κανουμε διαφηση στους λογιστες 25ευρω πληρωσα

Απάντηση

04-02-2021 10:55ΝΙΚΟΣ ΓΡ

πολυ αστοχο σχόλιο , πολύ εντελως off και ντροπή , γιατί δεν βλέπετε ποιος είναι η αλυσίδα στο ρουλεμάν της μηχανής του αγρότη !

Απάντηση

29-01-2021 13:59Κορώνας Κωνσταντίνος

Ακόμη δεν έχετε κατεβάσει αυτήν την κατάπτυστη ανάρτηση? Tουλάχιστον ζητήστε συγνώμη.....

Απάντηση

10-01-2021 18:03Στεφανοε

Πιος σου ζητησε 150ευρω. Με της μ...... Που γραφεται θα μας τα ζητησουν

Απάντηση

14-12-2020 12:07Axvax

Υπάρχουν και χειρότερα και από άγνοια λογιστών να κάνουν λανθασμένη αίτηση επιστρεπτέας, να μην παίρνεις ευρό και να χρωστάς και την αμοιβή :))))

Απάντηση

07-12-2020 23:38ΚΩΣΤΑΣ Μ

Ωραια ! Οποιος εκανε την αιτηση και με καλο να παρει τα λεφτα , ας τρεχει τωρα για τα τιμολογια του καθε μηνα . Το καροτο το ειδατε . Σε λιγο ερχεται το μαστιγιο .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές