Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστρεπτέας αγροτών πάει στο... λογιστή

Την ώρα που οι αγρότες αρχίζουν να γίνονται κοινωνοί των ειδικών µέτρων ενίσχυσης λόγω της πανδηµίας, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τη δυνατότητα συµµετοχής τους στη λεγόµενη επιστρεπτέα προκαταβολή, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που διαµαρτύρονται ότι η δαπάνη γραφειοκρατίας που απαιτείται κάθε φορά για κάθε ένα ειδικότερο µέτρο, καθιστά την ενίσχυση δώρον άδωρον.

atm-anadromika-500

Γιάννης Πανάγος

15179
56

Τα 1.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αισθάνθηκε την ανάγκη να πανηγυρίσει σε µια από τις τελευταίες του ανακοινώσεις, είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα, χωρίς να είναι το µόνο. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά αγρότες εµπλεκόµενοι στο θέµα της επιστρεπτέας, το ποσό ενίσχυσης στην περίπτωσή τους είναι 1.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 θα πρέπει να επιστραφούν έστω και σε 40 µηνιαίες δόσεις. Αυτό που µένει µε τη µορφή επιχορήγησης είναι 500 ευρώ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τονίζουν, αυτό που ζητάει ο λογιστής ή ο σύµβουλος που θα κληθεί να διεκπεραιώσει την ηλεκτρονική υποβολή του σχετικού αιτήµατος, είναι 150 ευρώ. Αµέσως το καθαρό όφελος του αγρότη περιορίζεται στα 350 ευρώ και απ’ αυτό θα πρέπει να αφαιρεθούν επίσης, εργατοώρες για τη συγκέντρωση των παραστατικών, αλλά και έξοδα για µετακινήσεις τα οποία µειώνουν περαιτέρω το καθαρό όφελος.

Αντίστοιχα ζητήµατα ανακύπτουν και για πολλές από τις άλλες περιπτώσεις ειδικών ενισχύσεων που έχουν προβλεφθεί (4ευρω αιγοπροβατοτρόφων, 30 ευρώ το στρέµµα στην ελιά κ.α.), καθώς σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως λόγω της µικρής εµβέλειας των εκµεταλλεύσεων, το κόστος που αναλογεί είναι ακόµα και µεγαλύτερο από το οικονοµικό όφελος το οποίο τελικά ανακύπτει. ∆εν είναι µάλιστα λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί, όταν τα στοιχεία καλλιέργειας του κάθε αγρότη, υπάρχουν και θα ‘πρεπε να είναι διαθέσιµα, στη βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, χρειάζεται εκ νέου καταγραφή και ανώφελη γραφειοκρατία στις αιτήσεις. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.
Σχόλια (56)
Προσθήκη σχολίου

10-01-2021 18:03Στεφανοε

Πιος σου ζητησε 150ευρω. Με της μ...... Που γραφεται θα μας τα ζητησουν

Απάντηση

14-12-2020 12:07Axvax

Υπάρχουν και χειρότερα και από άγνοια λογιστών να κάνουν λανθασμένη αίτηση επιστρεπτέας, να μην παίρνεις ευρό και να χρωστάς και την αμοιβή :))))

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία