Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όλοι ικανοποιημένοι με τις αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με τις καλύτερες συστάσεις αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σπήλιος Λιβανός, ένα πολιτικό στέλεχος από τον πολύ στενό κύκλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (συμμαθητές στο κολέγιο), με πλούσιο θεωρητικό μπακράουντ, καταξιωμένη επαγγελματική στραδιοδρομία και προσωπική αναφορά στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και την περιφέρεια. Επιπροσθέτως θα μπορούσε να πει κανείς ότι για πρώτη φορά όλοι ήταν χαρούμενοι σε μια τελετή παράδοσης παραλαβής. Ο Σπήλιος Λιβανός γιατί ανέλαβε υπουργείο, οι Βορίδης και Σκρέκας γιατί πήγαν σε... καλύτερο, ο Γιάννης Οικονόμου γιατί έγινε υφυπουργός και η Φωτεινή Αραμπατζή γιατί παρέμεινε στο πόστο της. Αυτοί που ακόμα έχουν μια αγωνία για τη συνέχεια, είναι οι γενικοί γραμματείς.

05-01-2021_ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ_ΥΠΑΑΤ

Γιάννης Πανάγος

3853
6

Η αλλαγή φρουράς στην πλατεία Βάθη έγινε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιανουαρίου, με τον Σπήλιο Λιβανό στην πρώτη του δήλωση ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να αναφέρει: «Είναι μεγάλη μου τιμή και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, οι δρόμοι που ανοίξαμε μαζί πριν από πολλές δεκαετίες, να οδηγήσουν εδώ». Παράλληλα, αναφερόμενος στον επί ενάμιση περίπου χρόνο απερχόμενο υπουργό Μάκη Βορίδη αλλά και στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τόνισε: «Εύχομαι και στους δύο σας επιτυχίες στα νέα σας πόστα, που θα είναι πολλές και είμαι σίγουρος για αυτό».

«Γνωρίζω τον άνθρωπο, γνωρίζω τις ικανότητές του. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σε αυτόν. Επί 1,5 χρόνο πετύχαμε πάρα πολλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο Μάκης Βορίδης παραδίδοντας τη σκυτάλη στο διάδοχό του.

Ο κ. Σκρέκας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2019, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αποτελεί «φρέσκο» πρόσωπο καθώς διανύει την πρώτη του βουλευτική θητεία, έχοντας εκλεγεί από τους πολίτες της Φθιώτιδας.


Σαν έτοιμος από καιρό
Οι γνωρίζοντες τη μέχρι σήμερα πολιτική διαδρομή του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι έρχεται, σαν έτοιμος από καιρό, με ξεκάθαρη προσωπική βούληση αλλά και εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ανορθώσει τον αγροτικό χώρο, να αποκαταστήσει τον οικονομικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως, το ρεπορτάζ λέει ότι ο κ. Λιβανός δεν έρχεται στο υπουργείο Γεωργίας να ξαναγίνει βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, έρχεται να ξεδιπλώσει τη γνώση του, το τεχνοκρατικό του υπόβαθρό και το πολιτικό του ταπεραμέντο, σε μια προσπάθεια ανάταξης της αγροτικής οικονομίας.

 Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο υπουργό να μην ενδίδει εύκολα στον πειρασμό διαχείρισης της καθημερινότητας, έτσι ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστα με τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος.

Μ’ αυτή την έννοια, πολύτιμή προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να είναι και η παρουσία του νέου υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εκτός του ότι έχει σπουδάσει γεωπόνος, έχει εργασθεί στην αγροτική παραγωγή και προέρχεται από κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή (Φθιώτιδα), έχει δώσει σαφή δείγματα αποτελεσματικής διαχείρισης των θεμάτων, ως γενικός γραμματέας προστασίας του καταναλωτή την περίοδο 2006-2009.    

Βεβαίως, ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η νέα πολιτική ηγεσία έχει τη σημασία του. Στο πέρασμα του χρόνου, πολλοί υπουργοί απέφυγαν να ασχοληθούν με τις χρόνιες παθογένειες και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο, ξέροντας ότι πολύ δύσκολα θα δουν σε ορατό πολιτικό χρόνο το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του να δικαιώνεται. Την ίδια στιγμή, ο φόβος μην εκτεθούν σε ζητήματα που έχουν σχέση με την τρέχουσα διαχείριση (π.χ. οι πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων) τους έκανε να εγκλωβίζονται στην αναβλητικότητα και να διαιωνίζουν προβλήματα που κάποια στιγμή γίνονται χιονοστιβάδα.

 

Οι πληροφορίες θέλουν τις εντολές που έρχονται από το Μαξίμου να είναι σαφείς:

 

  • Θεσμική αποκατάσταση του ρόλου του υπουργείου και των εποπτευόμενων απ’ αυτό φορέων, δηλαδή, υπεύθυνη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης
  • Σαφής προσδιορισμός του μοντέλου γεωργίας που χρειάζεται η χώρα και σταθερή υποστήριξή του με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο
  • Μελετημένη ενσωμάτωση των κανόνων της ΚΑΠ στην ελληνική πραγματικότητα

 

Με βάση τα παραπάνω, το πρώτο ζητούμενο θα είναι η απαλλαγή του χώρου από «αγκάθια» που έχουν παρεισφρήσει την τελευταία δεκαετία διεκδικώντας θεσμικό ρόλο με απώτερο και μοναδικό στόχο το οικονομικό όφελος και μάλιστα σε βάρος των πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Το πιο δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό ενός ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, σε κατάλληλο μάλιστα συνδυασμό  με τους άλλους κρίκους της αλυσίδας αξίας (εισροές, μεταποίηση, συσκευασία, εμπόριο, λιανική) έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των εμπλεκομένων.

Τέλος, η μελέτη, κατανόηση και αξιοποίηση των κανόνων και δυνατοτήτων που προσφέρει η Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένει ζητούμενο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που οι ιθύνοντες δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν στενά και στον κατάλληλο χρόνο τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται στο σωστό χρόνο τις κατευθύνσεις και στο τέλος να αναλώνονται σε μια επιφανειακή και πελατειακή κατά βάση διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες οι επιλογές που αναμένεται να γίνουν σε ότι αφορά τη θέση του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, μιας και είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής η ανεπάρκεια του σημερινού γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα. Ενδιαφέρον θα είχε στη συγκεκριμένη θέση μια προσωπικότητα όπως αυτή του καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Στάθη Κλωνάρη, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως τον τελευταίο καιρό με τη μελέτη των αλλαγών της ΚΑΠ, ενώ, σαν πιο αμυντική λύση, συζητείται ακόμα και η ανάθεση της συγκεκριμένης θέσης στον σημερινό αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά.     

 
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον νέο υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό και τον νέο υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου υποδέχθηκε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λιβανού

 

«Εύχομαι και εγώ καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ευτυχία και καλοτυχία.

Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα. Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντάς μου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα κομβικό υπουργείο με μεγάλο αποτύπωμα  στην  ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

 

Θέλω, βεβαίως, να ευχαριστήσω τον φίλο Κώστα Σκρέκα για τη μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχισθεί και με την καινούρια του ιδιότητα. Καλή επιτυχία Κώστα.

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση  καλούμαι να συνεχίσω το έργο ενός φίλου μιας ολόκληρης ζωής, καθότι με τον Μάκη Βορίδη γνωριζόμαστε για πάνω από 30 χρόνια, και είναι μεγάλη τιμή και χαρά να καλούμαι να συνεχίσω το έργο του.  Του εύχομαι καλή θητεία στα νέα καθήκοντα.

Θα συνεχίσουμε, με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, με την εξαιρετική υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον εξαιρετικό συνάδελφο από τη Βουλή και φίλο Γιάννη Οικονόμου.  Και με τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Μπαγινέτα και Στρατάκo και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

 

Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να σταθώ στη συνδρομή των υπαλλήλων και στελεχών του Υπουργείου, την καρδιά και ψυχή του οργανισμού,  η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των οποίων και το αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος που τους διακρίνει, με καθιστούν βέβαιο ότι μαζί θα συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Ενός τομέα που, όπως και κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας, υπέστη τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε. Μιας πανδημίας που ανέτρεψε τις ζωές μας, που μας έκανε να αναθεωρήσουμε και να αναστοχαστούμε.

 

Μιας πανδημίας που ανέδειξε ένα ουσιαστικό, πλην παραμελημένο δεδομένο. Ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά. Όμως, δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών.

 

Παράλληλα, ανέδειξε την αξία μιας σωστά δομένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Κεντρικός στόχος  της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για εμένα, ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο μόχθος, η χειρωνακτική εργασία υπό αντίξοες συνθήκες, συμπυκνώνουν τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο έλληνας αγρότης: σκληρή εργασία, αφοσίωση, αγάπη για το περιβάλλον και τη γη.

 

Παράλληλα, η εφαρμογή και βέλτιστη διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διαπραγματεύθηκε επιτυχώς η απερχόμενη πολιτική ηγεσία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα.

 

Επιπλέον,  κρίσιμη είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν στον έλληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή.

 

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθούν έργα υποδομής, να ενταχθεί η τεχνολογία και τα ασύλληπτα οφέλη της στην καθημερινότητα των αγροτών και της παραγωγής.

 

Να ανοίξουν νέοι δρόμοι, ώστε να μπορέσουν τα ελληνικά προϊόντα,  μοναδικής αξίας και ποιότητας, να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην παγκόσμια αγορά, να καταστεί η μεσογειακή διατροφή  brand name της πατρίδας μας.

 

Αλλά και οι αγρότες μας να μπορούν οι ίδιοι να αποκομίζουν τα οφέλη και την προστιθέμενη αξία  των προϊόντων τους, ανταμοιβώμενοι ουσιαστικά για τον κόπο τους.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος είναι, για μένα, χώρος σύνθεσης και δημιουργίας.  Όχι πεδίο διχασμού  και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων.

Για αυτό η δική μου πόρτα, όπως και των Υφυπουργών, θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς.

 

Υπόσχομαι σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και στελέχη του Υπουργείου,  θα δώσουμε έναν όμορφο αγώνα.

 

Μια μάχη  που θα επιτρέψει την άνθηση του πρωτογενούς τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Μάκης Βορίδης, τόνισε :

 

«Να ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία των Μέσων εδώ σήμερα για την τελετή   παράδοσης   και   παραλαβής   του   Υπουργείου.   Είμαι   ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί υποδέχομαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων   ένα   πολύ   καλό   φίλο,   συνάδελφο και βουλευτή   για   πολλά χρόνια, τον Σπήλιο Λίβανο. Επειδή ξέρω τον άνθρωπο, τον άνδρα και τις ικανότητές του είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σε αυτόν.

 Πρέπει να πω ότι ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομίζω ότι κάναμε αρκετά πράγματα και ότι με αισθήματα συγκίνησης αφήνω το Υπουργείο αυτό για να μετακινηθώ εκεί που όρισε ο   Πρωθυπουργός αλλά και   να   τον  ευχαριστήσω γιατί  μας έδωσε να δυνατότητα να δουλέψουμε σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο. Δεν έχουμε μια κυβερνητική μεταβολή αλλά μια συνέχεια και ο απολογισμός θα είναι συνολικός,  αλλά Σπήλιο  λέω κάτι  το  οποίο  θέλω  να  εμπεδωθεί   στην ελληνική   κοινωνία: Υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η Ελλάδα δεν παράγει,  ότι τα   εισάγουμε όλα. Θα τα ακούτε στις συζητήσεις σας. Έχουμε φτάσει να εισάγουμε λεμόνια, πατάτες κλπ. Το 2009 αυτό θα μπορούσε να ήταν αλήθεια.

 Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ. Το 2019 το έλλειμμα είχε γίνει 600 εκατομμύρια και είχαμε καλύψει 2 δισ. Το 2020 θα είναι η πρώτη   χρονιά μετά   από   δεκαετίες   που   θα κλείσουμε με πλεόνασμα. Η Ελλάδα παράγει ώστε να είναι ισοσκελισμένο και αυτό έχει γίνει χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας, των αλιέων μας. Αφήνοντας το Υπουργείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο Υφυπουργούς μου, τον απερχόμενο από το Υπουργείο, τον Κώστα Σκρέκα που αναλαμβάνει το κρίσιμο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Υφυπουργό   που   παραμένει   ως θεσμική μας μνήμη στο έργο το οποίο έχει εκτελεστεί και κληροδοτεί στους νέους συναδέλφους. Και να τους ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία, κρατώ   μόνο   καλές   στιγμές   και   μνήμες. Θέλω να ευχαριστήσω τους δυο Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Στρατάκο και τον Κώστα Μπαγινέτα οι οποίοι παραμένουν και οφείλω να τονίσω ότι τίποτα από ότι κάναμε ενάμιση χρόνο   δεν θα   ήταν   δυνατόν   χωρίς αυτούς. Αλλά και τον υπηρεσιακό μας Γραμματέα, Δημήτρη Τσαγκαλίδη όπου  ήταν ο καλύτερος  όλων των υπηρεσιακών  Γραμματέων και στο πρόσωπο του δικαιώνεται η επιλογή της δημιουργίας αυτού  του θεσμού.

 Βεβαίως, τους συνεργάτες μου όλων των εποπτευόμενων οργανισμών που σήμερα προΐσταται ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά γενικότερα στον ΕΛΓΑ όπως στα ζητήματα των γεωργικών αποζημιώσεων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους του παράγοντες του Υπουργείου. Κύριε Υπουργέ και αγαπητέ φίλε σας

παραδίδουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο εξακολουθεί να έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Με πεποίθηση ότι θα πάτε εξαιρετικά καλά, εύχομαι να στηρίξετε τους παραγωγούς της χώρας μας και αυτόν τον σημαντικό κλάδο που είναι η πρωτογενής παραγωγή. Αρκούμαι να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη».

 

Η δήλωση του κ. Σκρέκα:

 «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Ιούλιο του 2019, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, τους Γενικούς Γραμματείς Γιώργο Στρατάκο και Κώστα Μπαγινέτα, καθώς και τα στελέχη του Υπουργείου τα οποία έκαναν εκπληκτική δουλειά και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να μας στηρίξουν στην κρίσιμη προσπάθεια για την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

 Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα και να θέσουμε σε τροχιά εφαρμογής ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών και των ξεχωριστών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της πατρίδας μας».

 

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Υπουργό, κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό, κ. Κώστα Σκρέκα για την άριστη συνεργασία των 18 μηνών ευχόμενη τους καλή επιτυχία και συνεργασία στα νέα τους καθήκοντα.

Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό, κ. Γιάννη Οικονόμου εξέφρασε τη βεβαιότητα της για γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.

Στην παρέμβασή της υπογράμμισε «Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σταθερή επιλογή του στο πρόσωπο μου, στο νευραλγικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πάνω στα γερά θεμέλια του έργου, που οικοδομήσαμε τους πρώτους 18 μήνες, με την εμπειρία, που υπάρχει και το νέο αέρα, που φέρνουν ο νέος Υπουργός και Υφυπουργός, προχωρούμε, το 2021, με ακόμη περισσότερη όρεξη σε νέες εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές με αιχμή την αύξηση των εξαγωγών– στην οποία ο Αγροδιατροφικός Τομέας απεδείχθη πρωταθλητής μέσα στην πανδαιμική κρίση-, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κυρίως την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών και της Ελληνικής Περιφέρειας».

Τέλος, ο νέος υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή  αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η δήλωσή του:

«Με όλες τις δυνάμεις μου, πλήρως αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου, με οδηγό τις προγραμματικές μας δηλώσεις και το σημαντικό έργο που έχει συντελεσθεί , από τους δύο Υπουργούς  κ. Βορίδη και κ. Σκρέκα, θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του Προέδρου, στο πρόσωπο μου.

Στόχος είναι  με την αξιοποίηση  των κοινοτικών πόρων να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Να προχωρήσουμε σε συνέργειες με εταιρείες που εξυπηρετούν το κλάδο με τα προϊόντα τους και φυσικά με την βιομηχανία τροφίμων. Να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

Είμαι βέβαιος ότι με τον νέο Υπουργό, τον κύριο Σπήλιο Λιβανό και την Υφυπουργό κυρία Φωτεινή Αραμπατζή,  τους γενικούς γραμματείς και το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου δουλεύοντας ομαδικά  θα ανταποκριθούμε στους στόχους μας.

Τέλος αυτή  την ώρα της ευθύνης αλλά και της προσωπικής χαράς θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου,  τους συνεργάτες μου και κυρίως τους πατριώτες μου από την Φθιώτιδα που με στήριξαν και  έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου».

 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-01-2021 14:26Άρης

Δεν γνωρίζω τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και για αυτό δεν μπορώ να τον κρίνω, περισσότερα όμως φαίνεται να κομίζει ο γεωπόνος υφυπουργός του στην ελληνική αγροτική οικονομία ...Σαν παλιός νεοδημοκράτης γνωρίζω η καλύτερα μου επιτρέπουν να γνωρίζω, ότι το υπουργείο της αγροϊκονομίας θεωρείται σαν αγγαρεία.... Ετσι στο παρελθόν έτσι και τώρα...βλέπετε υπάρχει μεγάλος παραγωγικός ιστός στην χώρα που η πολιτική της ΝΔ αδυνατεί να χασει χρονο για τον πιο βασικό και παραγωγικό πυλώνα της χώρας. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν γνωριζουν καν τι ειναι Γεωργία . Ετσι ο Βορίδης που έκανε το "γερμανικό νούμερο" προήχθει σε υπουργο των Εσωτερικών αντι να ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ......και να διαβάσει τι είναι το "agriculture" για να μιλησω στην γλώσσα τους. Γιατί εμεις σαν χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που ακριβώς κανει το Ισραήλ;;;;........

Απάντηση

05-01-2021 18:53ΚΩΣΤΑΣ Μ

Ο αδερφος του νεου υπουργου , ειναι LIVAN πολυ γνωστος πανκ ροκας στις ΗΠΑ και Ευρωπη .Μαλιστα , το 2010 , ανοιξε τη συναυλια των AEROSMITH στο γηπεδο Καραισκακη . Λετε να μεσολαβησει ο αδερφος του για να επιτραπουν ολες οι επενδυσεις στη βιομηχανικη και φαρμακευτικη κανναβη ; Τις οποιες ο Βοριδης σταματησε βεβαιως βεβαιως .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία