Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι οδηγίες Μητσοτάκη και τα «αγκάθια» που εντόπισε ο Λιβανός

Προϋποθέσεις να γίνει δουλειά για την αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας και του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει ο Έλληνας παραγωγός αγροτικών προϊόντων στο νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, διαμορφώνει το νέο επιτελικό σχήμα που εγκαθιστά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο τελευταίος κυβερνητικός ανασχηματισμός.

kiriakos_mitsotakis_anasximatismos

Γιάννης Πανάγος

5748
9

Εξετάζοντας μάλιστα προσεκτικά τις ευρύτερες κινήσεις που έγιναν την περασμένη Δευτέρα σε ότι αφορά στο κυβερνητικό σχήμα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός έγινε για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρκεί να αναφερθεί ότι χρειάσθηκε να αδειάσουν θέσεις σε δύο υψηλότερα… τη τάξει υπουργεία για να βολευτούν οι αποχωρούντες Βορίδης και Σκρέκας, έτσι ώστε να αναλάβουν δράση οι Λιβανός και Οικονόμου.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ασχοληθεί επισταμένως το τελευταίο διάστημα με τα θέματα του χώρου και να αντιλαμβάνεται την επιτακτική ανάγκη να γίνει κάτι:

- πρώτον, γιατί, γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγανάκτησης του αγροτικού κόσμου και της γκρίνιας των βουλευτών της επαρχίας

- δεύτερον, γιατί, η έκθεση Πισσαρίδη υπαγορεύει μια άλλη αντιμετώπιση του τομέα της αγροτικής παραγωγής και

- τρίτον, γιατί, τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες κρύβουν τεράστιες παρασπονδίες που εκθέτουν τη χώρα στις κοινοτικές αρχές και δυσχεραίνουν την αγροτική ανάπτυξη

Το ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να απαντήσει σε όλα αυτά ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, τη συνεπικουρία βέβαια του νεοαφιχθέντος υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου. Στον δεύτερο σημειωτέον, πιστώνεται η ώσμωση του χώρου, ως γεωπόνου, με καταβολές μάλιστα από αγροτική περιοχή (Φθιώτιδα) κι ακόμα, η εργατικότητα και ο πραγματισμός, με βάση τη θητεία του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εμπορίου. Η αποτελεσματικότητα Οικονόμου μπορεί να απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον υπουργό από τα θέματα της καθημερινότητας.

Στην περίπτωση του υπουργού ωστόσο, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Θεωρείται άνθρωπος που μπήκε στην πολιτική για να προσφέρει και όχι για να ωφεληθεί απ’ αυτή. Προερχόμενος από πολιτική οικογένεια και με υψηλού επιπέδου περγαμηνές, διέγραψε επιτυχή επαγγελματική πορεία, πριν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2019 στην Αιτωλοακαρνανία. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε να είναι ο φυσικός του χώρος.

Διαθέτει την επιστημοσύνη για να μαναντζάρει έναν τόσο πολυσύνθετο χώρο, αντιλαμβάνεται τη σημασία του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ξέρει το βάρος που αυτός έχει στη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και κυρίως την επιτυχή προσαρμογή της χώρας στους νέους κανόνες.

Πριν απ’ αυτό βέβαια, θα χρειασθεί να καθαρίσει τα «αγκάθια» που έχουν φυτρώσει, ειδικά την τελευταία δεκαετία στον αγροτικό χώρο. Να βάλει φρένο στους «τεχνικούς συμβούλους» που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τη δημόσια διοίκηση. Να περιορίσει τους παραγοντίσκους που εκμεταλλεύονται τους φόβους και την άγνοια πολλές φορές των ιθυνόντων για να αποκτούν εξουσίες και να προσπορίζονται οικονομικά οφέλη, εκμαυλίζοντας συχνά συνειδήσεις. 

Νέα ΚΑΠ και έκθεση Πισσαρίδη, μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η αγροτική πολιτική της χώρας τα επόμενα χρόνια. Η εξειδίκευσή τους είναι θέμα πολιτικής και management. Ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός δείχνει να διαθέτει τα προσόντα που χρειάζονται για τη χάραξη αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής, μετά από χρόνια περιφρόνησης του χώρου. Η συγκυρία μοιάζει καλή, η σύνθεση των συντελεστών του χώρου έχει βελτιωθεί, η αναμόρφωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχει προχωρήσει, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο τομέα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Απαιτείται γνώση, τόλμη και αποφασιστικότητα.
Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

09-01-2021 12:23Αριστείδης

Πολιτική με το "έλα συ , φύγε συ " ειδικά στην αγροτική οικονομία δεν γίνεται.... χρειάζονται έτη πραγματικής ενασχόλησης "εκ των έσω" με το αντικείμενο όπως πχ γίνεται με την πανεπιστημιακή έρευνα ...Ο Βορίδης ασχολήθηκε με τον τρόπο πως να παραμείνει η αριστερά μακριά απο την εξουσία .....σαν τον κεντρικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής (!!!) ...... Ο κ. Μητσοτάκης θα πρεπει όμως να γνωρίζει ότι το δικαίωμα του φύγε συ, έλα συ τοχει και ο ψηφοφόρος ......

Απάντηση

08-01-2021 16:43Νικος

Έλα πες τε την αλήθεια Κώστα και Αριστείδη είστε οι νέοι υπάλληλοι στο γραφείο του καινούριου υπουργού! Ξεκολληστε με τον σύριζα... Εσείς μας ταξατε ότι θα στειριξετε τους αγρότες ρίξαμε τον σύριζα ψηφίζοντας εσάς αλλά το μετανιωσαμε πάλι γιαυτό θα πέσετε και εσείς! Ο φίλος πάνω με τα οινοσταφυλλα έχει απόλυτο δίκιο μας πέταξε η κυβέρνηση λες και δεν ειμαστε πολίτες αυτής της χώρας! Μειώθηκαν οι τιμές στα κρασσοσταφυλλα η παραγωγή ηταν μειωμένη άρα με τι θα ζήσουμε? Δεν δουλέψαμε εμείς δεν ασφαλιζομαστε στον ελγα? Εκεί είναι μόνο για καιρικές συνθήκες? Το εισόδημα μας πιος θα το δώσει? Πως θα ζήσουμε περιμένουμε τόσο καιρό από την κυβέρνηση.. Αυτά να απαντάτε και όχι τι έκανε ο συριζα και εσείς? Εσείς τι κάνατε?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία