BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επαναφέρουν το θέμα έκτακτης ενίσχυσης βάμβακος οι παραγωγοί

Το βαμβάκι χρήζει άμεσης στήριξης μέσω ειδικής ενίσχυσης, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα πράξει σε τυχόν ανισορροπίες της αγοράς, εξηγούν οι αγρότες από την Αλεξάνδρεια στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, φέρνοντας το θέμα εκ νέου υπ΄όψιν της ηγεσίας του υπουργείου.

csm_rieter-a12-unifloc-working-86166-ml-3000x2000px_c35bacdf8d

54
5

Καλή ποιότητα βάμβακος, εξαιρετικές αποδόσεις ίνας και χρηματιστηριακή τιμή σε υψηλά διετίας. Παρ’ όλα αυτά οι αγρότες παρέλαβαν επιταγές που ρίχνουν την τιμή του προϊόντος τους πέριξ των 40 λεπτών το κιλό με πρόφαση από πλευράς εκκόκκισης τα δύσκολα οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, σύμφωνα με τα όσα εξηγούν οι αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπττυξης, Σπήλιο Λιβανό, τότε το προϊόν χρήζει άμεσης στήριξης μέσω ειδικής ενίσχυσης, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα πράξει σε τέτοιες ανισορροπίες της αγοράς.

Σε επιστολή τους προς τον κ.Λιβανό, οι αγρότες από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας αναφέρουν πως στις 17 Δεκεμβρίου του 2019 η χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκισμένου βάμβακος στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, το οποίο παίρνουν σαν βάση οι Έλληνες εκκοκιστές, ήταν 1.31 ευρώ το κιλό και οι Έλληνες παραγωγοί εξοφλήθησαν τον Ιανουάριο του 2020 γύρω στα 0,44 ευρώ το κιλό σύσπορου. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2020 η χρηματιστηριακή του προϊόντος  ήταν 1.38 ευρώ το κιλό και οι παραγωγοί εξοφλούνται τον Ιανουάριο του 2021 με 40 λεπτά το κιλό σύσπορου.

«Με αυτά τα δεδομένα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή του βάμβακος στους παραγωγούς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη των 0.44 του 2019 και όχι μικρότερη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία ανάλυσης της απόδοσης του σύσπορου» αναφέρουν στην επιστολή τους. «Εάν πιστεύετε ότι αυτό το προϊόν δεν αξίζει την οποιαδήποτε κορονοενίσχυση παρακαλούμε να μας το κάνετε γνωστό, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας, γνωρίζοντας το, να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες και λιγότερο επικίνδυνες και ίσως περισσότερο ευνοούμενες» καταλήγει η επιστολή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Τρίτη 12 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι για την στήριξη του αγροτικού κόσμου έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενώ μέχρι σήμερα εξ αυτών έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ. Από τα όσα δήλωσε ο κ. Λιβανός, προκύπτει πως μένει ένα υπόλοιπο 156 εκατ. ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών που έρχονται να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα η Agrenda, το υπουργείο καλείται τις πρώτες εβδομάδες του έτους να αποφασίσει για το ύφος και το μέγεθος μιας ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι που εκτός του ότι επλήγη από την πανδημία, συμπλήρωσε το 2020 δύο αλλεπάλληλες χρονιές με ιστορικά χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς. Σημειώνεται ότι για το 2019 η μέση τιμή κυμάνθηκε πέριξ των 44 λεπτών το κιλό σύσπορο, ενώ για την σοδειά του 2020, τα φιξαρίσματα έκλεισαν πέριξ των 40-42 λεπτών το κιλό.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας

Με αφορμή την αλλαγή της σκυτάλης στη διοίκηση του ΥΠΠΑΤ και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για τη χαμηλή τιμή εκκαθάρισης του βάμβακος, του οποίου η παραγωγική διαδικασία ξεκίνησε χρονικά με τα πρώτα lockdown του κορονοιου και οι βαμβακοπαραγωγοί συνεχίσαμε τη καλλιέργεια όταν όλοι οι κλάδοι στην Ελλάδα είχαν σταματήσει. Παρότι υπήρχε όλη αυτή η αβεβαιότητα στην αγορά, βάλαμε το χέρι στην τσέπη για τα πρώτα εφόδια και ξεκινήσαμε τον αγώνα της καλλιέργειας στο απόλυτο σκοτάδι, υποκινούμενοι και από τις τότε δηλώσεις της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει τον κάθε κλάδο όταν και εφόσον αυτός το χρειαστεί .

   Τελικά, καταφέραμε παρόλες τις δυσκολίες να ολοκληρώσουμε την παραγωγική διαδικασία και παραδώσαμε ένα προϊόν στα εκκοκιστήρια της χώρας προς εξαγωγή, άριστο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που φιγουράρει παγκοσμίως λόγω εξαιρετικής ποιότητας και δημιουργεί την ελληνική αναγνώριση προϊόντος " made in Greece".

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή αντικρύζουμε τις εκκαθαρίσεις των 0.40 λεπτών ανά κιλό σύσπορου βάμβακος, τιμή που δεν φτάνει ούτε για να καλύψει τα έξοδα της χρονιάς. Αξίζει να αναφερθεί, πως οι εκκοκιστές μετά την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βάμβακος με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, με ρεκόρ αποδόσεων ίνας και κάτω από τη δική τους καθοδήγηση σε θέματα ποιοτικών σπόρων και υγρασίας δεν μας αποδίδουν την αναμενόμενη υπεραξία ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές λόγω της πανδημίας.

    Καλούμε λοιπόν, τον Νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να προβούν άμμεσα σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις, αρχικά με την ενίσχυση του προιόντος λόγω της πανδημίας προκειμένου να καταφέρουμε να παράξουμε και τα επόμενα χρόνια βαμβάκι εντός της Ευρωπαικής Ένωσης, ελπίζοντας πως η χώρα μας θα καταφέρει στηριζόμενη και στις δικές μας πλάτες να μείνει όρθια σε αυτή τη δύσκολη για την υφήλιο κατάσταση. 

     Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, όλα τα παραπάνω είχαν γίνει γνωστά ως ένα σημείο, στον προκάτοχο σας και μέσω δικών μας ανακοινώσεων και μέσω ερωτήσεων βουλευτών. Όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι άνευ ουσίας, καθώς ο Κος Βορίδης προσπάθησε μέσω αυτών να αναφερθεί στο σύνολο των προβλημάτων, διαχρονικών και επίκαιρων, που αφορούν το προιόν.

     Εμείς προσπαθώντας να απλοποιήσουμε τα δεδομένα σας αναφέρουμε τα εξής:

      Στις 17 Δεκ.2019 η χρηματιστηριακή τιμή του εκκοκισμένου βάμβακος στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, το οποίο παίρνουν σαν βάση οι Έλληνες εκκοκιστές, ήταν 1.31euro/kg και οι παραγωγοί εξοφλήθησαν τον Ιανουάριο του 2020 γύρω στα 0,44 λεπτά το κιλό σύσπορου.

      Στις 17 Δεκ.2020 η χρηματιστηριακή του τιμή ήταν 1.38euro/kg  και οι παραγωγοί εξοφλούνται τον Ιανουάριο του 2021 στα 0,40 λεπτά το κιλό σύσπορου.

      Με αυτά τα δεδομένα, εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η τιμή του βάμβακος στους παραγωγούς θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη των 0.44 του 2019 και όχι μικρότερη, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία ανάλυσης της απόδοσης του σύσπορου. Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα και όχι της στιγμής. Με τους εκκοκιστές, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, να μας εξηγούν ότι όλο αυτό οφείλεται σε δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας .

      Εάν πιστέυετε ότι αύτο το προιόν δεν αξίζει την οποιαδήποτε κορονοενίσχυση παρακαλούμε να μας το κάνετε γνωστό, έτσι ώστε και εμείς με τη σειρά μας, γνωρίζοντας το, να στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες λιγότερο κοστοβόρες και λιγότερο επικίνδυνες και ίσως περισσότερο ευνοούμενες.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

15-01-2021 08:03Πότε λάχανα και πότε χάχανα

Δείτε τον διάλογο αγροτών με εκκοκιστή (5/1/2021) https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/vamvaki/188880/kodeuei-ta-80-seds-to-vamvaki-misotimis-agorase-i-eghoria-ekkokkisi/

Απάντηση

15-01-2021 07:58Πότε λάχανα και πότε χάχανα

Δείτε τον διάλογο αγροτών με εκκοκιστή (5/1/2021) https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/vamvaki/188880/kodeuei-ta-80-seds-to-vamvaki-misotimis-agorase-i-eghoria-ekkokkisi/

Απάντηση

13-01-2021 16:09Γιώργος

Κύριοι τα πράγματα είναι απλά, ή το βαμβάκι και η καλλιέργεια του γενικά έχει πληγή από την πανδημία και τον κορονοιο και πρέπει να ενισχυθεί, ή υπάρχει καρτέλ των εκοκιστων και κράτησαν τις τιμές χαμηλά (0,38). Άρα η στην μια η στην άλλη περίπτωση το υπουργείο και ο νέος υπουργός πρέπει να δράσει και να πάρει μέτρα, αλλιώς είναι εκθετος.

Απάντηση

13-01-2021 12:43Σακης

Η κυβέρνηση λες κ είναι συναιτερος των εκκοκιστων ,αλλιώς δεν εξηγηται η απουσία της στο έγκλημα των εκκοκιστων εις βάρος των παραγωγών. Για ποιο λόγο σας ψηφίσαμε; Για ποιο λόγο είστε κυβέρνηση; Αφού δεν μπορείτε να θέσετε όρια στην αισχροκέρδεια ,τότε παραιτηθείτε . Ο Μητσοτάκης έγινε συνώνυμο πλέον του αφανισμού της καλλιέργειας του βαμβακιού. Τελειώσατε κύριοι..

Απάντηση

13-01-2021 10:25Μάνος

Το έγραψα Πίο παλιά και θα το ξαναγράψω, στηρίξτε κύριε Υπουργέ τον τομέα του βαμβακιού πριν σβήσει τελείως.. Έχετε στηρίξει αρκετούς τομείς στον αγροτικό τομέα λόγο της πανδημίας.. Εμείς στην Θράκη φέτος έχουμε πουλήσει τα βαμβάκια μας 0,39€ δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτές τις χαμηλές τιμές....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές