BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σκάει στους αγρότες η αναστολή 75 ημερών για πληρωμή επιταγών

Χρονικό περιθώριο επιπλέον 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών προκειμένου να καλύψουν τα αναγραφόμενα ποσά αναμένεται ότι θα δώσει η Κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον Φεβρουάριο.

1επιταγες_

11
0

Με δεδομένο ότι οι αγρότες είναι κατά βάση αποδέκτες και όχι εκδότες επιταγών, η διευκόλυνση αυτή έρχεται να δημιουργήσει σοβαρές πρόσθετες δυσκολίες στον αγροτικό κόσμο. Συγκεκριμένα η νομοθετική ρύθμιση θα δίνει περιθώριο 75 ημερών στους εκδότες των επιταγών με ημερομηνία λήξεως εντός του Ιανουαρίου, μια δυνατότητα  η οποία θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει πρόσθετο χρόνο στους εκδότες των επιταγών μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην αγορά.

Ήδη πολλοί είναι οι αγρότες οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ιστορίες επιταγών οι οποίες είτε έχουν φθάσει στα χέρια τους (αποδέκτες) είτε έχουν περάσει από τα χέρια τους (κομιστές), δηλαδή οπισθογραφήθηκαν και δόθηκαν σε τρίτους και φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να πληρωθούν στην ώρα τους.

Σηµειωτέον ότι η κυβερνητική απόφαση έρχεται από πλευράς timing σε δύσκολη στιγµή για τους αγρότες, οι οποίοι, έχοντας διαθέσει τους προηγούµενους µήνες τα προϊόντα τους, έχουν αυτό τον καιρό στα χέρια τους µεγάλο αριθµό επιταγών µε λήξη κατά τους χειµερινούς µήνες. Μάλιστα δύο μεγάλοι κλάδοι που συνδέονται αντίστοιχα με προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι και η φέτα αλλά και αρκετοί άλλοι που αφορούν σε μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν περάσει (λόγω ΚΑΔ) σε προστατευόμενο καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι εκκοκκιστές και τυροκόμοι π.χ., έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να προστατευθούν και να μην πληρώσουν τις επιταγές για 75 μέρες από τη λήξη τους.

Προς απάντηση των αβεβαιοτήτων αυτών, εκτιμάται ότι θα ισχύσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους κομιστές των επιταγών, οι οποίοι επίσης μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να εισπράξουν τις επιταγές που έχουν στα χέρια τους. Συγκεκριμένα οι κομιστές θα μπορούν να μεταθέσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις και του Ιανουαρίου (αλλά και του Φεβρουαρίου ανάλογα με τη λήξη των επιταγών που θα μπουν στη ρύθμιση). Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει για τις επιταγές εξέπνευσε στο τέλος του 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές