Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο λογιστή οι παραγωγοί ειδικού καθεστώτος για την ενίσχυση

Σύγχυση στους κόλπους των παραγωγών ελαιολάδου φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η «φορολογική αντιμετώπιση» της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε στο προϊόν τον προηγούμενο μήνα, αφού σε περιπτώσεις πολλών παραγωγών που ανήκουν στο ειδικό καθεστώς ο αέρας των 5.000 ευρώ σε ενισχύσεις πλέον εξαντλείται.

filiatra_071-scaled_2

21730
8

Όπως επισημαίνουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, σύμβουλοι και φοροτεχνικοί, ακόμα δεν είναι γνωστό το πώς θα υπολογιστεί η ενίσχυση αυτή, ενώ παράλληλα έχουν συσσωρευτεί πολλά φορολογικά θέματα που μένουν αδιευκρίνιστα. Πάντως, εάν δεν υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη, τότε κατά πώς φαίνεται η έξοδος από το ειδικό καθεστώς και η τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων αποτελεί μονόδρομος.

Η αγωνία εντείνεται αφού σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda έχουν ξεκινήσει έλεγχοι από τα φορολογικά κλιμάκια και έχουν αποσταλεί πάρα πολλά σηµειώµατα – προσκλήσεις σε αγρότες, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν ως όφειλαν στο κανονικό καθεστώς. Μάλιστα οι έλεγχοι αυτοί καταλήγουν σε τσουχτερά πρόστιμα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η μη ένταξη σε καθεστώς βιβλίων εφόσον δεν πληρούνται οι όροι παραμονής στο ειδικό καθεστώς, θα του κοστίσουν στον παραγωγό 800 ευρώ σε πρόστιµα, συν κάτι ψιλά χαρτόσηµα και προσαυξήσεις (κάθε υποβολή έχει αυτοτελές πρόστιµο 102,40 ευρώ). Εάν δε, κάποιο ή κάποια από τα ΦΠΑ είναι χρεωστικά, τότε το αυτοτελές πρόστιµο εκτοξεύεται στα 250 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και χαρτοσήµου.

Επιπλέον, εάν είχε εισπράξει ΦΠΑ µε τη διαδικασία του κατ’ αποκοπή συντελεστή (υποβολή αίτησης Φ6 µέσω συνεταιρισµού και είσπραξη ποσοστού 6% επί των πωληθέντων  προϊόντων), τότε πρέπει να επιστρέψει τα χρήµατα αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι σύµφωνα µε το άρθρο 41 του ν. 2859/2000: «1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούµενο φορολογικό έτος πραγµατοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις κατώτερες των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου, µε την επιφύλαξη της παραγράφου 5. Οι εν λόγω αγρότες δεν επιβαρύνουν µε φόρο προστιθέµενης αξίας τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους και δικαιούνται επιστροφής του φόρου του παρόντος νόµου που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγµατοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκµετάλλευσής τους, σύµφωνα µε τις παραγράφους 2 και 3.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

15-01-2021 22:11Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Από την μία τα πήραμε,, στους φοροτεχνικούς θα τα δώσουμε,, Ελλάς Ελλήνων χωρικών....

Απάντηση

15-01-2021 17:14Απόστολος Γιανκακης

Εύγε για το άρθρο σας... Φοβερά εύστοχο και τεκμηριωμένο. Έχουμε δώσει (ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ) το πρόβλημα εδώ και ημέρες στους αρμόδιους για την έκδοση απόφασης στην οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα δίνει σαφείς οδηγίες στις ελεκτικες αρχές (ΔΟΥ) αλλά και στους λογιστές να ενημερώσουν. Ο χρόνος είναι περιορισμένος μέχρι 29/01/2021

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία