Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τιμή αναφοράς κάτω από 65 ευρώ ανά mW για τα φωτοβολταϊκά αγροτών

Νέες χαµηλότερες τιµές αναφοράς για τα φωτοβολταϊκά αγροτών έως 500kW µελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος για το 2022, που θα αντικαταστήσουν τη σταθερή ταρίφα των 65 ευρώ ανά MW που θα ισχύσει από 1η Μαϊου 2021 και µέχρι το τέλος της χρονιάς.

1494875_2

Λεωνίδας Λιάμης

104
0

Συγκεκριµένα αυτό αφορά όσους είχαν υποβάλλει πλήρεις φακέλους στον ∆Ε∆∆ΗΕ για οριστικούς όρους σύνδεσης µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2020 καθώς όλοι οι υπόλοιπα θα λαµβάνουν τιµή βάση διαγωνισµών. Η εξέλιξη αυτή µάλιστα δείχνει να αφορά και τις ενεργειακές κοινότητες µε εγκαταστάσεις έως 1 Μεγαβάτ.  Συνεπώς, το 2021 η τιµή αναφοράς θα είναι σταθερή και ανεξάρτητη των διαγωνισµών. Συγκεκριµένα για έργα έως 500 kWp θα είναι 63 ευρώ/MWh και για αγρότες και Κοινότητες 65 ευρώ/MWh.

 

Μόνο η αυτοκατανάλωση θα µείνει στο τέλος

Όπως είναι γνωστό η αντιµετώπιση των µικρών επενδυτών στα φωτοβολταϊκά από το υπουργείο Περιβάλλοντος µετά τη «µεταρρυθµιστική παρέµβαση» έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από πλευράς και των αγροτών που βλέπουν πως πλέον δείχνει να συµφέρουν µόνο οι περιπτώσεις αυτοκατανάλωσης (net metering). Παράλληλα, κύµα δυσαρέσκειας που θα εκφραστεί και στα δικαστήρια έχει ξεσηκώσει η «τροπολογία Χατζηδάκη» και στις Ενεργειακές Κοινότητες. Συγκεκριµένα καταγγέλλεται πως επαναπροσδιορίζεται η νοµοθεσία αναδροµικά, καθιστώντας ασύµφορες τις επενδύσεις στον κλάδο για συνεταιρισµούς και µεµονωµένους παραγωγούς. Ήδη η Ένωση Ενεργειακών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να κινηθεί ενάντια στη νοµοθετική παρέµβαση του πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στις 30 ∆εκεµβρίου του 2020 ως διευκρινιστική εγκύκλιος επί του άρθρου 160 του Ν.4759/2020. Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε ειδικό για να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας «επιστροφή στο προηγούµενο καθεστώς». Βασική ένσταση όσων αισθάνονται πως θίγονται από την «τροπολογία Χατζηδάκη» είναι ότι αφαιρεί το στοιχείο της προτεραιότητας ως προς τον έλεγχο των φακέλων που έχουν κατατεθεί στον ∆Ε∆∆ΗΕ σε σχέση µε αυτούς που θα ακολουθήσουν. Επίσης αντιδράσεις προκαλεί και το ό,τι από 1η Ιανουαρίου του 2021 όλες οι ενεργειακές κοινότητες µπαίνουν στη διαδικασία των διαγωνισµών.

«Θα στηριχθούµε κυρίως στην αναδροµικότητα ισχύος της τροπολογίας διότι πολλοί φάκελοι, που έχουν κατατεθεί από ενεργειακές κοινότητες και παραγωγούς από το ∆εκέµβριο του 2019 και δεν έχουν ελεγχθεί έως τώρα, µε υπαιτιότητα, ∆Ε∆∆ΗΕ, θα µπουν στον ίδιο κουβά, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι έχουν γίνει  πολύ σηµαντικά έξοδα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ρώσσιος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία