BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τελειώνει η μονοκρατορία στην τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πρώτη φορά µετά από 15 χρόνια µονοκρατορίας στην τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, ένας διαγωνισµός έρχεται να δώσει ελπίδες για την ανάκτηση αποκατάσταση της τάξης στον Οργανισµό και απαλλαγής του αγροτικού κόσµου από άχθος των δηλώσεων.

46_11

Γιάννης Πανάγος

49
2

Βεβαίως, υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος. Η γνωστή και ως «συντεχνία του ΟΣ∆Ε» που πλούτισε στην κυριολεξία από τη βαριά «εισφορά» των αγροτών υπέρ της «µηχανοπαρέας» δεν έµεινε µε σταυρωµένα τα χέρια. Ήδη οι πληροφορίες θέλουν να έχει καταθέσει νέα προσφυγή κατά του διαγωνισµού, -ήδη πάγωσε προσωρινά- και όσων τον υπερασπίζονται, ενώ την ίδια στιγµή, από την άλλη πόρτα, διεκδικεί παράταση των «υπηρεσιών» της και µάλιστα µε απ’ ευθείας ανάθεση και µε ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση του Οργανισµού που έχει προκηρύξει τον διαγωνισµό, από τη µια δέχεται τις δικαστικές προσφυγές κι από την άλλη σπεύδει να κατοχυρώσει τους προσφεύγοντες µε καινούργιες γαλαντόµες συµβάσεις. Είναι εποµένως φυσικό, τα απόνερα αυτή της υπόθεσης να φθάνουν κάθε τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, να διατηρεί διακριτικά τον έλεγχο της κατάστασης. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που υπό την απειλή του... διακόπτη, οι «τροχονόµοι» της ηλεκτρονικής βάσης, επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα οικονοµικά οφέλη της µονοκρατορίας τους. Είναι επίσης πολύ πρόσφατο το «µαύρο» στο σύστηµα διαχείρισης των δηλώσεων και η δηµιουργία κλίµατος ότι αν δεν ανακηρυχθούν εκ νέου «κλειδούχοι» του µαγαζιού, οι αγρότες θα αργήσουν να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Είναι κάτι που δεν συµβαίνει σε καµιά πολιτισµένη ευρωπαϊκή χώρα, ίσως να µην συµβαίνει µάλιστα και σε καµιά χώρα του πλανήτη.

Ο δρόµος που θα πάρουν πάντως τα πράγµατα θα φανεί τις επόµενες µέρες και από το άνοιγµα της διαδικασίας για την εκ νέου πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), όπως και των φορέων συντονισµού του ΟΣ∆Ε. Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά, µε κατεύθυνση η οποία έρχεται από την Ηρώδου του Αττικού, να ανοίγει το παιχνίδι σε περισσότερους του ενός φορείς συντονισµού του ΟΣ∆Ε, όπως και να διευρύνεται περαιτέρω και χωρίς προσχώµατα από τους γνωστούς... αντιρρησίες, η λίστα των ΚΥ∆. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτή τη φορά, πύλη υποδοχής δηλώσεων θα µπορούν να έχουν όλοι όσοι (µελετητές, συνεταιρισµοί, λογιστές και τεχνικοί σύµβουλοι) έχουν την υποδοµή και την τεχνογνωσία για να διαχειρίζονται µε ασφάλεια το συγκεκριµένο έργο. Οι έχοντες πραγµατική γνώση των πραγµάτων αντιλαµβάνονται ότι δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική. Είναι η δυνατότητα χρήσης µιας εφαρµογής (αυτή τη φορά εικάζεται ότι θα είναι µάλιστα διαθέσιµες περισσότερες της µιας), η οποία ανοίγει την καρτέλα του κάθε παραγωγού και θα συµπληρώνει σ’ αυτή τη νέα δήλωση (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2021). Η προηγούµενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα διδακτική επ’ αυτού, καθώς έδειξε ότι οι δηλώσεις των παραγωγών µπορούν να γίνονται πολύ εύκολα αποµακρυσµένα, δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία στο χώρο των Κέντρων Υποδοχής, όπως απαιτούσαν σκόπιµα οι... µηχανοραφούντες. 

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2021 20:01Κακος

Από τις ηλιθιότητες που λες ρε παναγο φαίνεται ότι δε ξέρεις τι ποιεί η δεξιά σου από την αριστερά σου ευτυχώς που κάνεις δε σου δίνει σημασία....

Απάντηση

24-02-2021 16:43Δημος

Συνουσιάζονται τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές