Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τα καμώματα του ΟΣΔΕ φρενάρουν κάρτα αγρότη, συνδεδεμένες

Θύματα της κακοδαιμονίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και της υπαρξιακής αγωνίας που εκφράζει κάθε τόσο η γνωστή συντεχνία του ΟΣΔΕ, πέφτουν άλλη μια φορά οι αγρότες, με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις να καθυστερούν και την απραξία γύρω από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να υπονομεύει εκ νέου τη συναλλακτική σχέση των αγροτών με της τράπεζες.

7de8878d01432bdf75f8e1f17b71109b

6014
5

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρα να βρίσκουν ήδη σοβαρές δυσκολίες στην ανανέωση των πιστωτικών ορίων με τις τράπεζες και ενώ η νέα καλλιεργητική χρονιά έχει ξεκινήσει να μην είναι εφικτή η έκδοση της νέας Κάρτας Αγρότη. Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που η διαδικασία έκδοσης της νέας Κάρτας βρίσκει στον τοίχο της ανυπαρξίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021.  

Πιο συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ οδηγεί για μία ακόμα χρονιά τον αγροτικό κόσμο πάνω στα βράχια της ανεπαρκούς ρευστότητας εν όψει των ανοιξιάτικων σπορών και φροντίδων που χρειάζονται οι καλλιέργειες αυτή την περίοδο. Τόσο τα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών (ΑΔΑ) όσο και η έκδοση της Κάρτας του Αγρότη έρχονται σε συνάρτηση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και η εμπειρία της περσινής χρονιάς, όταν το πρώτο lockdown πάγωσε τον προσωρινα μηχανισμό, άφησε έκθετους τους παραγωγούς στην έλλειψη χρηματοδότησης στην πλέον κρίσιμη στιγμή για την προετοιμασία της σποράς.

Η βούληση των διαχειριστών του συστήματος υποβολής δηλώσεων παραμένει ακόμα άγνωστη αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα προχωρήσουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και θα οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών και όλα τα διαδικαστικά έχουν πάει πίσω κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από την πολιορκία στη Δομοκού 5, τώρα οι τράπεζες καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την κατάσταση πριν το χρηματοδοτικό πρόβλημα των αγροτών αγγίξει εκ νέου τη συναλλακτική τους σχέση με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και την άνεσή τους να προμηθεύονται σπόρους, φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα.

Οι επιλογές είναι δύο: Είτε οι τράπεζες θα αποφασίσουν να ανανεώσουν τα εργαλεία ΑΔΑ και τις Κάρτες των αγροτών με βάση το παλιό ΟΣΔΕ, είτε θα αναζητήσουν μια διαφορετική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των αγροτών. Το μοντέλο της αξιοποίησης των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ ήταν η λύση που ακολούθησαν μέχρι ένα βαθμό οι τράπεζες τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν τότε να παρακαµφθεί ο «σκόπελος» των δηλώσεων ΟΣ∆Ε του έτους 2020, που εκείνες τις ημέρες είχαν παγώσει με πρόφαση το κλείσιμο των ΚΥΔ στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της Κάρτας µε βάση τα δεδοµένα της προηγούµενης χρονιάς (2019), εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι θεαµατικά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων υποχρεώθηκαν να διευρύνουν το πιστοδοτικό όριο των πελατών τους, υποχρεώνοντας αντίστοιχα τις προμηθεύτριες εταιρείες εισροών να κάνουν κι εκείνες τα… στραβά μάτια, έως ότου αποκατασταθεί η χρηματοδοτική τάξη.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2021 21:19Αελαρας

Διαφημίζουν την κάρτα του αγρότη ,και όταν παίρνεις τηλέφωνο να γίνει, η τράπεζα σου ζητά γραφειοκρατικά ότι μαλακια τους έρχεται στο κεφάλι τους, ενώ έχουν όλα τα στοιχεία,για το ποιος είσαι ,διότι συνεργαζεσαι μαζί τους. Δεν θα πάμε ποτέ σαν χώρα μπροστα:η υπηρεσίες είναι αργοκίνητα καράβια,και ιδιωτικές και δημόσιες!!!!

Απάντηση

04-03-2021 17:37Babis

Έχουν καταλάβει εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχουμε υποχρεώσεις να πληρώσουμε, ερχονται η συνδεδεμένες και έρχονται η πληρωμες και λεφτά δεν βλέπουμε, τι είναι αυτο το πραγμα φέτος. Το 2020 πληρωθηκε η συνδεδεμένη στα όσπρια 17 Φεβρουαρίου. Που θα παει φέτος;το καλοκαίρι θα μας τα πληρωσουν??

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία