BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αιτήσεις από Απρίλη για έκπτωση τέλους ΑΠΕ σε λογαριασμούς ΔΕΗ

Ανοίγει τον Απρίλιο εκ νέου η πλατφόρμα στην οποία 180.000 αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να πληρώνουν σημαντικά χαμηλότερο ΕΤΜΕΑΡ με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Αγροτικο_ρευμα__καρουλι_ποτισματος

24
0

Η ένταξη στο καθεστώς αυτό ρίχνει το τέλος ανά μεγαβατώρα στα 9,2 ευρώ από τα 17 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου, ωστόσο στον προηγούμενο κύκλο αιτήσεων περίπου 2.000 από τους 180.000 δικαιούχους αγρότες είχαν καταθέσει αίτημα προκειμένου να πληρώνουν χαμηλότερο τέλος με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για την ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απόφαση της ΡΑΕ η χρέωση βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019. Από τον Απρίλιο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν, με νέα απλουστευμένη διαδικασία να δηλώσουν τα στοιχεία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβαρυνθούν με αυξημένες χρεώσεις και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του 2019. Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε σειρά βιομηχανικών καταναλωτών που ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων, καθώς και στους αγρότες να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις προκειμένου να εξακολουθήσουν να πληρώνουν το ίδιο ή και χαμηλότερο τιμολόγιο και να μην ανέβουν στα 17 ευρώ/MWh. Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης για τους αγρότες, καθώς εξασφάλισε τη διαλειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία.

Σημειώνεται πως οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν καθοριστεί σε 9,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τη βιομηχανία σε 2,55 Euro/MWh. Όσοι δεν υποβάλουν δηλώσεις τον Απρίλιο, θα μεταπέσουν αυτόματα στα 17 Euro/MWh. Διευκρινίζεται τέλος ότι με την απόφαση του Αυγούστου 2019 το ΕΤΜΕΑΡ για τα νοικοκυριά μειώθηκε στα 17 Euro/MWh από 22,67.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές