Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πακέτο έκτακτης ενίσχυσης στα κηπευτικά αξιώνουν οι Κρητικοί

Επιτακτική ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης των κηπευτικών Κρήτης προβάλουν οι αγρότες του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, αφού όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η αγορά λόγω πανδημίας και ελάχιστων τουριστικών ροών, δεν έχει ανακάμψει ακόμα στο νησί.

9_8_2

82
0

Ούτε οι πασχαλινή περίοδος μπόρεσε να απεγκλωβίσει από την εμπορική απραξία και τις χαμηλές τιμές τα κηπευτικά που παράγονται στο νησί, με τους αγρότες να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό).

Σε αυτό το πλαίσιο αξιώνουν ένα δεύτερο πακέτο ενίσχυσης. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

 

 

Κε Υπουργέ

Σε συνέχεια από την 6/4/2021 (ΕΞ 460) επιστολή μας για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα  θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης, σας στέλνουμε εκ νέου επιστολή αγωνίας για το ίδιο θέμα.

Δυστυχώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα δεν επιβεβαιώθηκαν.

Αντιθέτως, ένα μήνα μετά, η κατάσταση στον κλάδο των κηπευτικών έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο βαθμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 15.000 τόνοι τομάτας έχουν καταλήξει ήδη στα σκουπίδια τις τελευταίες μέρες μόνο, ενώ οι λίγες εμπορικές πράξεις που πραγματοποιούνται είναι σε εξευτελιστικές τιμές (0,15-0,20 ευρώ ανά κιλό).

Παρόλα αυτά, σήμερα σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών δεν έχουν την δυνατότητα να αντέξουν μια  δεύτερη συνεχόμενη καταστροφική χρόνια.

Αναπόφευκτο είναι πλέον (με  της υπάρχουσες συνθήκες) ότι οι μεταβολές που θα προκύψουν στην νέα καλλιεργητική περίοδο θα επιφέρει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων στην τοπική οικονομία της Κρήτης καθώς και στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.

Πολλές εκτάσεις θα μείνουν εκτός παραγωγής ενώ σε άλλες θα γίνει αλλαγή καλλιέργειας, που σημαίνει ανισορροπία στα υπόλοιπα είδη.

Από τα παραπάνω σας καλούμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για λεπτομερείς ανάλυση του θέματος δια ζώσης και εκκίνηση της διαδικασίας των ενισχύσεων.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσετε σήμερα μια ουσιαστική λύση που θα βγάλει από το τέλμα χιλιάδες παραγωγούς θερμοκηπιακών κηπευτικών.

 

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση.

 

                                                                                               Εκ του Δ.Σ.

 

 

      Ο  Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας           

               Γαϊτάνης Ιωάννης                                                          Βιαννιτάκης Μιχαήλ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία