BACK TO
TOP
Θεσμικά

«Χρυσή Visa» με δικαιώματα για λίγους γεννά οργή στους νέους

Η αλήθεια για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος που εξακολουθεί να αγνοεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι «Χρυσές Visa» που μοίρασε την περασμένη εβδομάδα σε επιλεγμένους και ελεγμένους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

SL2

Γιάννης Πανάγος

87
7

Από τις δημοσιεύσεις του Agronews τα τελευταία 24ωρα φαίνεται καθαρά ότι τα αντανακλαστικά Λιβανού λειτούργησαν και έγινε ένα μικρό θετικό βήμα όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της κόπρου του Αυγεία με το Εθνικό Απόθεμα του 2020. Το γεγονός ότι από 48 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ευνοημένους της «συντεχνίας του ΟΣΔΕ», πληρώθηκαν τελικά μόλις 2,5 εκατ. ευρώ, κάτι δείχνει.  Μένουν ωστόσο πολλά ακόμη να γίνουν αλλά κυρίως πρέπει να σταματήσουν οι ίδιοι άνθρωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημιούργησαν τη «ληστεία του αιώνα», όπως την αποκάλεσαν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, να φύγουν από τις θέσεις ευθύνης για να καθαρίσει το παρελθόν και να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα με το απόθεμα του 2021. Για να καταλάβει ο Λιβανός τις γίνεται πρέπει να δει άμεσα μερικά πράγματα .

  1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ανακοίνωσε καμία ανάλυση της κατανομής του ΕΑ 2020. Η τελευταία ανάρτηση έγινε τον Οκτώβριο 2020 για μια και μοναδική φορά αλλά μόνο για τα έτη 2017, 2018, 2019.

https://www.opekepe.gr/el/enimerosi/anouncements/3874-anakoinwsh-statistikwn-pinakwn-dikaiwmatwn-vasikhs-enisxushs-ethniko-apothema

Πότε θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες του 2020 κ. υπουργέ για να φανεί η διαφορά των ενεργειών σου τις τελευταίες ημέρες;

  1. Για να δεις ότι οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μανούλες σε αυτά και σου σέρβιραν το παραμύθι με τους τάχατε αυστηρούς διασταυρωτικούς ελέγχους, όπως τους ονομάζεις και εσύ στις δηλώσεις σου, σε  παραπέμπω σε ανακοίνωση για το ΕΑ του 2017 που μου έστειλε κτηνοτρόφος από τη Λάρισα που δεν μπορεί τρία χρόνια να πάρει ΕΑ,  για να δεις τι έλεγε η τότε ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ίδιο πρόβλημα. Ειδικά να δεις τι έλεγε ο τότε Αντιπρόεδρος που θεωρείται ο εφευρέτης της πατέντας με την βοήθεια βέβαια της ίδιας υπεύθυνης διευθύντριας, πατέντα που ο Βορίδης απογείωσε το 2019 και 2020 και της έδωσε την sic ονομασία Faux (Φο ή κοινώς μαϊμού δικαιώματα) και τώρα δεν εύκολο να συμμαζέψει κανείς τα ασυμμάζευτα. Είναι προφανής η ομοιότητα των ανακοινώσεων και είναι φανερή η επιρροή της διευθύντριας που υπογράφει τα έγγραφα του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιοποίησε το Agronews την προηγούμενη εβδομάδα για αυτό το θέμα.  

Σύνδεσμος1: https://www.agronews.gr/thesmika/192446/klopi-rousfeti-kai-dropi-i-sugatathesi-livanou-gia-epipleon-44-ekat-euro-lathra-apo-to-ethniko-apothema/

 

Σύνδεσμος2: https://www.agronews.gr/pliromes/dikaiomata/162977/dikaiomata-285-ekat-sto-apothema-gia-31000-agrotes/

 

Σύνδεσμος3: https://www.thessaliatv.gr/news/52067/dikaiomata-285-ekat-ebgale-to-ethniko-apothema-se-31000-agrotes/

Διαπιστώνεις και μόνος σου, κ. υπουργέ, τα  ίδια επαναλαμβανόμενα κόλπα, - Από την πλευρά του και ο έτερος αντιπρόεδρος του οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης, σε µια προσπάθεια να «περιορίσει τις προσδοκίες» των αγροτών, παραδέχεται τον αυξηµένο για φέτος (2017)  αριθµό των αιτήσεων, ωστόσο κάνει λόγο για αυστηρούς ελέγχους που ακόµα δεν έχουν ολοκληρωθεί και τελικό αριθµό δικαιούχων περί τους 30.000 αγρότες, καθώς θα προηγηθεί µεγάλο ξεσκαρτάρισµα. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, δεν αποκλείεται να υπάρχει και επιστροφή από την παρακράτηση του 4,5%, η οποία θα δοθεί πίσω στους αγρότες οριζόντια, από το νέο έτος πια. Όποιος είδε επιστροφή το 2017 ή το 2018  να έρθει να το πει. Η απαράδεκτη μεθόδευση και κοροϊδία επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και την προηγούμενη εβδομάδα μπροστά στα μάτια του Λιβανού και ενώ έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο παρά πέντε.

 

  1. Η τακτική της απουσίας ενημέρωσης για την κατανομή του ΕΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη συχνότητα που οι αγρότες συναντάνε ευνοημένους από το  σκάνδαλο της κατανομής του ΕΑ και αυτό μαζί με την αντίδραση των ΚΥΔ που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έχει οδηγήσει για πρώτη φορά σε συστηματική αντίδραση είτε οργανωμένα είτε και μεμονωμένα. Η δημοσιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων που έρχονται στο προσκήνιο αυξάνει και θα αυξάνει και  δεν μπορεί να συγκρατηθεί και να συγκαλυφθεί. Το σκάνδαλο θα σκάσει και δεν ξέρω πόσο χρόνο  έχει ο κ. Λιβανός για να μην το χρεωθεί εξ ολοκλήρου.
  2. Για να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Λιβανός πόσοι αυστηροί είναι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και πώς του σέρβιραν οι διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες περιπτώσεις σκανδαλώδους κατανομής, για να φανεί ότι η κοροϊδία έχει πάει σύννεφο και δεν πάει άλλο. Για αρχή ενημερώνουμε τον κ.  υπουργό  για τρεις περιπτώσεις έγκρισης και καταβολής δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2020 που φέρουν  την υπογραφή του ιδίου φαρδιά πλατιά με ημερομηνία 30.6.2021.

 

α) ΔΒΕ ύψους 24.500 ευρώ από 1.200 στρέμματα κατανεμήθηκε σε παραγωγό Σ.Δ. με έδρα το Ρέθυμνο και δηλώνει αμφισβητούμενης κατοχής εκτάσεις όπως  ισχυρίζονται οι γνωρίζοντες. Δηλώνει καλλιέργεια σε δύο αγροτεμάχια στο 100% φυτεμένα με Αγριελιά στην Φλώρινα!. Η Φλώρινα όπως είναι γνωστό έχει θερμό υποτροπικό κλίμα μαζί με την Καστοριά την υποτροπική ζώνη της Ελλάδας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει σίγουρος για την ευδοκίμηση της Αγριελιάς στην υποτροπική Φλώρινα, η διευθύντρια έχει την ίδια γνώμη. O παραγωγός για να μην διαταράξει το τοπίο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τις Αγριελιές και απέχει από κάθε καλλιεργητική εργασία και φροντίδα. Για αυτό είχε υπολογίσει την πληρωμή του παραγωγού πριν τις 30.6.2020 που υπέγραψες τα δικαιώματα,  στις 28.6.2020, όλοι το γνώριζαν αυτό και ο παραγωγός που το διαλαλούσε. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που θα λάβει μαζί με το πρασίνισμα ο  Σ.Δ. θα ξεπεράσει τις 37.500 ευρώ ! (Χρυσή Visa)

 

β) ΔΒΕ ύψους 21.500 ευρώ από 1.060 στρέμματα κατανεμήθηκε σε παραγωγό Τ.Β με έδρα την Λάρισα και δηλώνει αποχή από κάθε καλλιεργητική φροντίδα και εργασία δηλαδή βοσκότοπο  σε καλή γεωργική κατάσταση (χωρίς ζώα είναι βάρος). Δεν τον επισκέπτεται ποτέ  δεν τον πειράζει καθόλου μήπως και βγάλει μόνος του αργότερα ο βοσκότοπος Αγριελιές. Ο αυστηρός διασταυρωτικούς έλεγχος του  ΟΠΕΚΕΠΕ έβαλε την υπογραφή σου κάτω από αυτό το δικαίωμα, ενώ του ήταν  γνωστό, όπως μεταφέρουν αυτοί που γνωρίζουν και τους κατακαίει ο καύσωνας για να ποτίζουν το βαμβάκι, ότι το ΚΥΔ όπου έγινε η αίτηση έχει πλούσια εμπειρία σε τέτοια κόλπα στη Βόρεια Ελλάδα. Για αυτό η υπηρεσία είχε υπολογίσει την πληρωμή του παραγωγού πριν τις 30.6.2020 που υπέγραψες τα δικαιώματα,  στις 28.6.2020,  όλοι το γνώριζαν αυτό και ο παραγωγός που το διαλαλούσε. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που θα λάβει μαζί με το πρασίνισμα ο Τ.Β.  θα ξεπεράσει τις 31.000 ευρώ! (Χρυσή Visa)

 

γ) ΔΒΕ ύψους 25.600 ευρώ για 1.250 στρέμματα κατανεμήθηκε σε παραγωγό Ν.Ε. με έδρα το Ηράκλειο και δηλώνει αποχή από κάθε καλλιεργητική φροντίδα και εργασία, δηλαδή βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση, με αμφισβητούμενα στοιχεία κατοχής του βοσκότοπου (χωρίς ζώα είναι βάρος). Μεγάλη συμβολή στο περιβάλλον της Φλώρινας και της Καστοριάς, μπορεί και αυτός ο βοσκότοπος να βγάλει αργότερα Αγριελιές. Η Καστοριά όπως είναι γνωστό έχει θερμό υποτροπικό κλίμα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σίγουρος ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, είχε υπολογίσει την πληρωμή του πριν τις 30.6.2020 που υπέγραψες τα δικαιώματα, στις 28.6.2020, όλοι το γνώριζαν και ο παραγωγός που το διαλαλούσε. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης που θα λάβει που θα λάβει μαζί με το πρασίνισμα  ο Ν.Ε. θα πλησιάσει τις 40.000 ευρώ! (Χρυσή Visa)

 

Ενδεχόμενα και οι τρεις να έχουν ελεγχθεί αυστηρώς. : Όπως μπορείς να καταλάβεις υπουργέ πριν τα δικαιώματα μαϊμού προηγούνται, οι έλεγχοι που μοιάζουν τελικά και αυτοί μαϊμού, ταλέντο της διευθύντριας. Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν το δείχνουν ξεκάθαρα αλλά η απόδειξη βρίσκεται στην εγκύκλιο του Βάρρα που άλλαξαν όταν πήγε να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι. Ψάξε υπουργέ, η μάλλον βάλε τον Μπαγινέτα ώς αρμόδιο Γραμματέα να το δει μια και τώρα δεν θα έχει πολλά αντικείμενα, ας κάνει τώρα κάτι.

 

Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι άλλο. Αυτά που ρητά αναφέρει ο κοινοτικός κανονισμός στο άρθρο 34, για αθέμιτο ανταγωνισμό και τεχνητές προϋποθέσεις λήψης του αποθέματος, που τόσο πολύ επαναλαμβάνει η διευθύντρια και ποτέ δεν έκανε το παραμικρό να το εφαρμόσει  σκόπιμα. Είναι η άνιση μεταχείριση μεταξύ των αγροτών με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτούς που εντάσσονται στο καθεστώς των νέων αγροτών  για να κατανοήσεις το θέμα και να βάλεις τους υπεύθυνους του ΟΠΕΚΕΠΕ στην θέση τους, ζητώντας και καμία παραίτηση αναντικατάστατου.

 

Εάν πάρουμε ένα νέο αγρότη, μέχρι σήμερα λαμβάνει υπό δύσκολες προϋποθέσεις τα  20.000ευρώ και πρέπει:

  • Να υποβάλει φάκελο με κόστος 1.000 εώς 1.500 ευρώ
  • Να αγοράσει μετά την ένταξη π.χ ζώα, μηχανήματα και να πωλάει τα προϊόντα του για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους. Όποιοι νέοι αγρότες δεν τους πετυχαίνουν ή απέχουν από τις καλλιέργειες τους ζητούνται τα χρήματα των ενισχύσεων πίσω και έντοκα
  • Να λάβουν οπωσδήποτε εκπαίδευση
  • Να αδειοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις τους
  • Να τηρούν βιβλία και στοιχεία και να καταβάλλουν κόστος σε λογιστή και μελετητή γεωπόνο για τις ετήσιες επιδόσεις τους
  • Να έχουν τον κίνδυνο να καταστραφεί η καλλιέργεια τους από τα καιρικά φαινόμενα
  • Να καταβάλλουν εισφορές για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ
  • Να καταβάλουν εργατικά για την ξένη εργασία καθώς και υψηλά ενοίκια
  • Να έχουν χρηματοοικονομικό κόστος από τον δανεισμό στην Τράπεζα
  • Να παραμείνουν αρκετά χρόνια στη γεωργία

 

Αντίθετα οι παραπάνω τρεις με την Χρυσή Visa θα παίρνουν  109.000 ευρώ τον χρόνο  για πέντε χρόνια χωρίς να κάνουν τίποτα αφού :

  • Απέχουν από κάθε καλλιεργητική εργασία
  • Δεν έχουν κανένα κόστος δανεισμού, εργατικών και ενοικίων αφού στην πράξη τα ενοικιαστήρια αυτά έχουν μηδενικό ύψος
  • Καμία ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ
  • Καμία προστιθέμενη αξία στην περιοχή δεν συνεισφέρουν ενώ κύριο μέλημα τους είναι ο εκτοπισμός των κτηνοτρόφων
  • Περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους πυρκαγιάς από την εγκατάλειψη των βοσκοτόπων
  • Μπορούν άμεσα μετά την πρώτη χρονιά κατανομής να πουλήσουν τα δικαιώματα χωρίς γη
  • Δεν προβαίνουν σε καμία επένδυση ούτε φροντίδα για το περιβάλλον

 

Θα μπορούσαν να παρατεθούν και άλλα τώρα υπουργέ είναι στο χέρι σου να τους κάνεις παράδειγμα προς μίμηση με όλα τα αντιπαραγωγικά σύνδρομα που αναπτύσσονται, αλλά κυρίως είναι αποκλειστικά στο χέρι σου εάν εξακολουθείς να μεταφέρεις χρήματα χωρίς κανένα όριο από τους πραγματικούς παραγωγούς σε αυτούς που απέχουν από κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα για το καπρίτσιο κάποιων στον ΟΠΕΚΕΠΕ που νομίζουν ότι μπορούν να τα κρύβουν όλα. Βοά ο τόπος!

 

ΥΓ. Από τις πληρωμές που μου έστειλαν για την ειδική επιπλέον ενίσχυση που καταβλήθηκε για τους κάτω των 40 με βάση την κατανομή από το εθνικό απόθεμα υπάρχει όριο, η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι  τα 250 στρέμματα. Πόσο σανό θα μας σερβίρουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν λογικά όρια. Το πρόβλημα των εκτάσεων συνειδητά υποβαθμίζεται από τους ιθύνοντες  του ΟΠΕΚΕΠΕ (διευθύντρια)  γιατί δεν κάνουν κανένα έλεγχο που είναι αποκλειστική ευθύνη και προβάλλεται μόνο αυτών με τα ζώα που την ευθύνη την έχει το ΥΠΑΑΤ και οι Περιφερειακές ΔΑΟΚ. Δείχνουμε τους άλλους για να κάνουμε τα κόλπα μας αφού με τις εκτάσεις υπάρχει φαίνεται ιδιαίτερος λόγος για αρκετούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπε καταγγελία για υπαλλήλους στη Λαμία.

 

 

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

07-07-2021 09:28ΚΩΣΤΑΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΓΝΩΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΥΚΗΤΙΚΕΣ Η ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΑΝ ΤΟ 2019 ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΏΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΊΔΑ.. ΓΙΑΤΊ ΕΠΕΙΔΉ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΚΑΛΕΙΕΡΓΕΙΤΕΣ; ΕΧΟΥΜΑΙ ΑΝΆΓΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΑΦΑΚΙ ΜΑΣ 8 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ.

Απάντηση

06-07-2021 08:24ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Καλημέρα σας Φίλοι μου αγρότες κανονικού η ειδικού καθεστώτος.Τωρα μπορούμε ξέρουμε γιατί δεν περνούμε εμείς τα χρήματα πού πρέπει κανενας αλλά λιγότερα από αυτά που μας δικαιούνται.Εγω έχω στην κατοχή μου 130 στρέμματα περνώ 1540ευρω συνολικά είμαι αγρότης ειδικού καθεστώτος. Τώρα ξέρω γιατί .ας είναι καλά τα λαμόγια και τροκτικά πού υπάρχουν πολλά από τους συναιτερισμους μέχρι το υπουργείο σε θέσης ευθύνης αν ακούει ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ας κάνει αυτό που πρέπει . ζητά καί καμία παραίτηση κύριε υπουργέ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΎΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΟΙΚΟΎΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΠΟ ΣΠΑΡΤΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΉ ΚΆΡΤΑ ΠΟΎ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΔΏΣΑΤΕ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΏΣΕΙΣ . ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΤΈ ΑΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΎΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΌΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΚΤΙΚΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΆ.

Απάντηση

05-07-2021 23:00Βοσκος

Μπεεεεε

Απάντηση

05-07-2021 21:18Είστε ΓΤΠΚ

Απίστευτα πράγματα !!! & Το χειρότερο μετά το δημοσίευμα δεν θα ανησυχήσει ΚΑΝΕΝΑΣ !!! ΤΕΛΟΣ αφού η πίτα είναι συγκεκριμένη τα € αυτά που παίρνουν αυτοί οι μάγκες δεν λείπουν από άλλους ;;;

Απάντηση

05-07-2021 21:00ather

κολομεσαζοντες τρωτε τα λεφτα του αγροτη τεμπεληδες κοιλαραδες

Απάντηση

05-07-2021 20:19Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Και να ταν μόνο αυτά !!! Την υπόθεση Λεπενού την θυμάται κανείς ; Ε σε κάθε μέρος υπάρχει και μια αντίστοιχη περίπτωση, ας πούμε πχ Βόρεια-Βόρειο Ανατολικά.

Απάντηση

05-07-2021 16:02Ανωνυμος

Σωστά ολα τα παραπάνω αλλά εγω θα ρωτήσω????? Αυτοι οι κυριοι που τα βρηκαν ολα αυτα τα στρέμματα ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΣΑΝ ΜΕ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ ??????? ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ?????? ΕΡΩΤΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ???????????? μαλλον ειναι δυσκολο ειδος

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές