BACK TO
TOP
Θεσμικά

Συνδρομή Βρυξελλών για κόστος ζωοτροφών ζητούν υπουργοί της ΕΕ

Υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτουν πλέον κράτη μέλη της ΕΕ, το ζήτημα με την εξέλιξη των τιμών στις ζωοτροφές και την επιβάρυνση στον κλάδο της κτηνοτροφίας που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες. Το ζήτημα θα θίξει η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας, Μαρίγια Βούκοβιτς και αναμένεται να το υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα κράτη μέλη με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα, ζητώντας κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο από την Κομισιόν.

bb8ea1ad-27b1-4e31-9c2d-458fb1e2b987

40
0

Συνδρομή Βρυξελλών για το κόστος ζωοτροφών ζητούν υπουργοί της ΕΕ, αίτημα ενίσχυσης στην ελιά

Ζημιές και απώλεια ελαιοκάρπου που κυμαίνεται από το 70% έως το 90% αναμένεται ότι θα αναφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουλίου, με την αξίωση οικονομικής ενίσχυσης που θα κατευθυνθεί προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από το φαινόμενο αυτό. 

 Tαυτόχρονα η Ελλάδα συνυπογράφει κείμενο που αφορά στη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προγράμματα μελισσοκομίας, κοινό αίτημα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κροατίας και της Ρουμανίας.

Το κείμενο της ημερήσιας διάταξης διαθέσιμο εδώ 

Όπως αναφέρεται, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Συμβουλίου, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2021, η Ελλάδα επλήγη από αρκετές περιόδους παγετού, οι οποίες είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στα ελαιόδεντρα. Αυτό οδήγησε σε δραματική μείωση της παραγωγής ελιών και ελαιολάδου στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ιδίως της Κρήτης, της Λέσβου, της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, της Νότιας Πελοποννήσου και της Φωκίδας. Ως εκ τούτου, η αντιπροσωπεία θα ζητήσει την έγκριση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για τη στήριξη των παραγωγών επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου στις πληγείσες περιοχές, που λόγω της ακαρπίας αναμένεται να δουν σημαντική μείωση του εισοδήματός τους.

 Επίσης, σχετικά με την μελισσοκομία αναφέρεται πως οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από την ουγγρική αντιπροσωπεία εξ ονόματος της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας σχετικά με τη σημασία της θέσπισης μέτρων για τη στήριξη της μελισσοκομίας στα κράτη μέλη. Οι μέλισσες παρέχουν μια ουσιαστική υπηρεσία στον ανθρώπινο πληθυσμό επικονιάζοντας πολλά από τα φυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Οι αντιπροσωπείες θα υποστηρίξουν ότι χρειάζονται κίνητρα για να καταστεί η μελισσοκομία ένα πιο ελκυστικό επάγγελμα και έτσι να βοηθήσουν στην αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών των μελισσών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές