BACK TO
TOP
Θεσμικά

Υποβολή αιτήματος άρσης επικάλυψης 53101 έως 30 Νοεμβρίου

Αιτήματα άρσης επικάλυψης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καλούνται να υποβάλλουν οι παραγωγοί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων επιλεξιμότητας και ένταξης σε περιφέρεια είναι εκείνη της ολοκλήρωσης υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Food-Tank-GrownBy

62
0

Όσον αφορά τα αιτήματα επιλεξιμότητας, δυνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους ενώ προς εξέταση τίθενται μόνο τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ απομείωσης) είναι μικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση, και εφόσον η εν λόγω ένσταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2021.  Ο έλεγχος από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/01/2022.

Αιτήματα άρσης επικάλυψης υποβάλλονται από τους δικαιούχους για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων.

Τα αιτήματα Άρσης Επικάλυψης υποβάλλονται από τους δικαιούχους έως την 30/11/2021, ενώ ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/01/2022.

 

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος Μελά αναφέρει τα εξής:

Προθεσμία υποβολής αιτημάτων

Για το έτος 2021, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων επιλεξιμότητας, είναι εκείνη της ολοκλήρωσης υποβολής της ΕΑΕ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης, ορίζεται η 30/11/2021.

Κατ’ εξαίρεση,

Α) Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες εγκυκλίους ΕΑΕ 2021, για τις οποίες ακολουθεί τροποποίηση και διόρθωση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με μεταβολές στα γεωχωρικά στοιχεία ελέγχου κατά την οριστικοποίηση των δηλώσεων μετά τις 19/7/2021. Οι περιπτώσεις αυτές καταχωρούνται, εξετάζονται και οριστικοποιούνται από τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μετά την έγκριση ανωτέρας βίας και εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έγκριση.

Β) Σε περιπτώσεις που με νεότερη πράξη της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία μεταβάλλεται το επιτρεπτό της χρήσης γης και αυτή ενσωματώθηκε στο ΟΠΣ WEB GIS μετά τις 19/7/2021 τότε, αφού ενημερωθεί ο δικαιούχος με κάθε πρόσφορο μέσο, έχειτο δικαίωμα να υποβάλει ένσταση εντός 20 ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης. Η εξέταση των περιπτώσεων πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με νεότερες οδηγίες.

Έλεγχοι αιτημάτων

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες προβαίνουν σε εξέταση του αιτήματος και προχωρούν σε ολική ή μερική έγκριση ή απόρριψη του. Ιδιαίτερα ως προς τα αιτήματα επιλεξιμότητας, το αρμόδιο Τμήμα της ΚΥ (Διαχ. Και Συντ. Χαρτογραφικών Δεδομένων της Δ/νσης Τεχνικών Ελέγχων) θα ελέγχει ανά διαστήματα δειγματοληπτικά τις σχετικές εγκρίσεις, με σκοπό την παρακολούθηση της διαδικασίας και την διαρκή συνδρομή προς τις Περιφερειακές Δ/νσεις. Ο ελεγκτής πρέπει να είναι πεπεισμένος ότι ο δικαιούχος έχει ενεργήσει καλή τη πίστη. Πρέπει να αποκλείεται κάθε περίπτωση απάτης και αυτός που οφείλει πρώτος να αποδείξει ότι πρόκειται για λάθος αποτέλεσμα ελέγχου είναι ο ίδιος ο δικαιούχος. Διευκρινίζεται και επισημαίνεται ότι, τα κριτήρια γεωχωρικών ελέγχων της επιλεξιμότητας και της περιφερειοποίησης των εκτάσεων, σαφώς διαφοροποιούνται, κατ’ εφαρμογή των Κοινοτικών Κανονισμών, από τη δυνατότητα αξιοποίησης της γης για αγροτικούς σκοπούς βάσει της Εθνικής Νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι, η απόφαση για τη χρησιμοποίηση ή όχι της έννοιας «μεταβολή αποτελέσματος γεωχωρικού ελέγχου» εξαρτάται από το σύνολο των στοιχείων, γεγονότων και περιστάσεων στις οποίες εντάσσεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η αρμόδια αρχή (ΠΔ – ΠΜ – ΝΜ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) πρέπει να είναι βέβαιη για τον προφανή χαρακτήρα της μεταβολής. Συνεπώς δεν πρέπει να γίνεται συστηματική και γενικευμένη χρήση του όρου «μεταβολή αποτελέσματος γεωχωρικού ελέγχου» αλλά μόνο κατόπιν εξέτασης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για εκ παραδρομής αστοχία που διαπιστώνεται ασφαλώς και η περίπτωση δεν υποκρύπτει δόλο εκ μέρους του δηλούντα.

Ο δικαιούχος δύναται να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μεταβολή των αρχικών αποτελεσμάτων ελέγχου για το έτος ΕΑΕ 2021. Εξάλλου είναι στη διακριτική ευχέρεια του ελεγκτή να ζητήσει από τον / τους δικαιούχους οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει ότι θα λειτουργήσει βοηθητικά προς την κατά το δυνατόν ορθή επίλυση του εκάστοτε ζητήματος.

Εξάλλου και προς διευκόλυνση των ελεγκτών που διενεργούν τους εκάστοτε ελέγχους αιτημάτων επιλεξιμότητας, βρίσκονται διαθέσιμα στο WEB GIS του ΟΠΣΕΑΕ τα επίπεδα πληροφορίας (layer) των επιτόπιων ελέγχων του προηγούμενου καθώς και του τρέχοντος έτους (για τα αιτήματα έτους 2021, ΕΠΙΤΟΠΙΟΙ_2020 και ΕΠΙΤΟΠΙΟΙ_2021 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ), προκειμένου να τα συμβουλεύονται κατά περίπτωση και να συνεκτιμούν για το πόρισμά τους τα αποτελέσματα επιτόπιων ελέγχων.

Επιπλέον ο ελεγκτής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο (Google Earth, Google Maps, Base Map, Bing, εικόνες Sentinel, κλπ) προκειμένου να καταλήξει στην ορθότερη απόφαση.

Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη διόρθωσης, ο αρμόδιος ελεγκτής της Π.Δ. προβαίνει στην αντίστοιχη διόρθωση και οριστικοποιεί τη μεταβολή στο Πληροφοριακό Σύστημα.

Αν ο επανέλεγχος δε μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές αποτέλεσμα, οι ελεγκτές μπορούν να προβούν σε γρήγορη επιτόπια επίσκεψη, όπου και λαμβάνουν μέτρηση (στίγμα GPS) και καταγράφουν σε αρχείο το ονοματεπώνυμο ελεγκτή, την ημερομηνία επίσκεψης, το ΑΦΜ του δικαιούχου και τον Α/Α του προς επίσκεψη αγροτεμαχίου. Εφόσον το αποτέλεσμα του επανελέγχου εξακολουθεί να είναι απορριπτικό, δε σημειώνεται καμία αλλαγή και ο δικαιούχος ενημερώνεται ηλεκτρονικά με κάθε πρόσφορο μέσο για την εξέλιξη του αιτήματός του.

Αιτήματα επιλεξιμότητας

Δυνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν με τον καθορισμό της επιλεξιμότητας του αγροτεμαχίου τους ενώ προς εξέταση τίθενται ΜΟΝΟ τα αγροτεμάχια που εμφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ απομείωσης) είναι μικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση, και εφόσον η εν λόγω ένσταση υποβλήθηκε ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2021.

Οι γεωργοί που υπέβαλλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 μέσω Κ.Υ.Δ., απευθύνονται στο αντίστοιχο Κ.Υ.Δ., προκειμένου να ελέγξουν και να προσδιορίσουν τα αγροτεμάχια για τα οποία αιτούνται ένσταση επιλεξιμότητας. Τα Κ.Υ.Δ. υποχρεούνται να ενημερώνουν για την ορθότητα της ένστασης, τόσο ως προς τη θέση του αγροτεμαχίου, όσο και ως προς τα στοιχεία επιλεξιμότητας στο χαρτογραφικό υπόβαθρο.

Περιπτώσεις που οφείλονται σε μη ορθό προσδιορισμό της θέσης του αγροτεμαχίου απορρίπτονται. Η ένσταση επιλεξιμότητας, υποβάλλεται αμιγώς ηλεκτρονικά από τον γεωργό ή τον Φορέα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για λογαριασμό του δικαιούχου και πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα:

  • ό, τι αφορά «Ένσταση Επιλεξιμότητας»
  • το ΑΦΜ του δικαιούχου
  • το α/α αγροτεμαχίου για το οποίο αιτείται την αλλαγή της επιλεξιμότητάς του.

Τα αιτήματα αυτής της κατηγορίας καταχωρούνται και εξετάζονται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ο έλεγχος από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/01/2022.

Σε περίπτωση που είχε υποβληθεί ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιμότητας, εξετάστηκε και απορρίφθηκε και ο δικαιούχος διαφωνεί και με το απορριπτικό αποτέλεσμα ελέγχου, μπορεί να υποβάλλει έντυπο αίτημα ως 31/01/2022 στις αρμόδιες ΠΔ και ΠΜ, προσκομίζοντας πρόσθετα δικαιολογητικά που ενισχύουν την ορθότητα του αιτήματός του, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φωτοερμηνευτικά η επιλεξιμότητα του αγροτεμαχίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης.

Οι αρμόδιες ΠΔ και ΠΜ εφόσον εξετάσουν τα πρόσθετα στοιχεία δύναται να αλλάξουν το αποτέλεσμα επανελέγχου της επιλεξιμότητας έως τις 28/02/2022.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές