BACK TO
TOP
Θεσμικά

H 17μελής Ομάδα Εργασίας μετά την Πανελλαδική Τυρνάβου

Σε νέες βάσεις τίθενται τα µεγάλα ανοιχτά ζητήµατα της κτηνοτροφίας µετά την πανελλαδική συνάντηση 120 εκπροσώπων των τριών κλάδων (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφία, χοιροτροφία) στο Μάτι του Τυρνάβου.

10-11_51

Γιάννης Πανάγος

78
0

Εκτός του ότι έγινε για πρώτη φορά µια ανοιχτή, ελεύθερη και χωρίς κοµµατικές παρωπίδες συζήτηση για τα θέµατα της κτηνοτροφίας, η συνάντηση δείχνει να συνιστά παρακαταθήκη για τον τρόπο µε τον οποίο θα προχωρήσουν τα µεγάλα οργανωτικά και άλλα ζητήµατα του κλάδου.

Σηµειωτέον ότι στη συνάντηση έδωσαν βροντερό παρών περισσότεροι από 120 κτηνοτρόφοι, κατά βάση εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιριστικών οργανώσεων προτάσσοντας µεταξύ άλλων τα ακόλουθα θέµατα:

  •  Επιδότηση ζωοτροφών, ως ανάγκη που προκύπτει από τις ανατιµήσεις
  •  Ανακατανοµή βοσκοτόπων και δικαιοσύνη στο Εθνικό Απόθεµα
  •  Ενεργητική προστασία, λόγω κλιµατικής αλλαγής και στην κτηνοτροφία
  •  Παρατηρητήριο τιµών για γάλα και άλλα προϊόντα ζωικής παραγωγής 
  •  Πάταξη της νοθείας και µέριµνα για ανάδειξη υπεραξίας στα προϊόντα.

Αυτό που έχει µεγάλη σηµασία, πάντως, είναι το κλίµα της συζήτησης και ο πανελλαδικός χαρακτήρας της συνάντησης. Αυτό αφήνει παρακαταθήκη. Γιατί είναι η πρώτη φορά που οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονται, όχι για να διαµαρτυρηθούν αλλά για να συζητήσουν. Γιατί είναι η πρώτη φορά που νοιάζονται την επαγγελµατική τους εξέλιξη και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε υγιείς βάσεις. Γιατί, πρώτα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θέτουν θέµα ανασυγκρότησης και δηµιουργίας νέων δοµών που θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα και θα κατοχυρώσουν τις πραγµατικές αξίες της παραγωγής. 

Ήδη ξεκίνησε η δουλειά για ένα ολοκληρωµένο υπόµνηµα, στο οποίο θα αναλύεται η κατάσταση της αγοράς ζωοτροφών τον τελευταίο χρόνο και θα τεκµηριώνεται το αίτηµα της επιδότησης των ζωοτροφών.

Για το θέµα της κατανοµής των βοσκοτόπων οι πληροφορίες θέλουν τους συµµετέχοντες να αποφασίζουν την κατάθεση από κοινού, αγωγής για τις καταστρατηγήσεις που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στα δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα και να ζητούν την ανακατανοµή των βοσκοτόπων προς όφελος όσων πραγµατικά στηρίζουν την αγροτική παραγωγή και φυσικά διαθέτουν το απαιτούµενο ζωικό κεφάλαιο.

Όπως έχει γράψει από µέρες η Agrenda, µε βάση τις αποφάσεις της συνάντησης, προχωράει η συγκρότηση Ολιγοµελούς Επιτροπής η οποία θα διαµορφώσει τις τελικές θέσεις, θα υποστηρίξει µεθοδικά τις κατάλληλες κινήσεις και θα επιδιώξει άµεσα συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας τον καυτό χαρακτήρα των ζητηµάτων και την ανάγκη να υπάρξει ένας σχεδιασµός που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Δημιουργείται επίσης μία Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που θα συνεδριάζει κυρίως διαδικτυακά (αλλά και δια ζώσης), σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και αποτελείται από τους παρακάτω συναδέλφους (με αλφαβητική σειρά):

  1. Βαϊόπουλος Γιώργος, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας), περιφέρεια Θεσσαλίας
  2. Βενετσιάνος Γιάννης (Κτηνοτροφικός σύλλογος Λακωνίας), περιφέρεια Πελοποννήσου
  3. Γεωργαλής Γιάννης, (Σύλλογος Ποιμένων Άγιος Μάμας Χίου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  4. Γκατζώρας Γιώργος (Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας βοσκής), περιφέρεια Θεσσαλίας
  5. Δημόπουλος Νίκος, (Συντονιστικό συλλόγων-συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  6. Διδάγγελος Γιώργος, (Χοιροτρόφος Καρδίτσας), περιφέρεια Θεσσαλίας
  7. Θωμάς Καρυπίδης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας Πολύκαστρο Κιλκίς), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  8. Καζάνας Δημήτρης (Αγελαδοτρόφος Γαλακτοπαραγωγής), περιφέρεια Θεσσαλίας
  9. Κοντογιάννη Μάρθα (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής«Άγιος Γεώργιος»), περιφέρεια Αττικής
  10. Κρητικού Διαμάντω (Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  11. Μάνδαλος Ελευθέριος, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πέτρα Λέσβου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  12. Μόσχος Δημήτρης, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  13. Μπαϊραχτάρης Αργύρης, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας
  14. Παπαδάκης Γρύλος, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου), περιφέρεια Κρήτης
  15. Σμπώκος Βασίλης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ηρακλείου), περιφέρεια Κρήτης
  16. Στραζέμης Δημήτρης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  17. Τσίτσιας Αντώνης, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Διώκονται οι κτηνοτρόφοι για φύρες του Κολωνακίου

Γιατί έγινε και συνεχίζεται απόβαση ψευτοπαραγωγών στη ∆υτική Μακεδονία µε το καπάρωµα βοσκοτόπων για απόσπαση επιδοτήσεων Εθνικού Αποθέµατος απασχολεί τους κτηνοτρόφους της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης.

Γιατί σε µια περιοχή που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και τα εισοδήµατα µειώνονται, οι τοπικές αρχές αδιαφορούν για την καταλήστευση του φυσικού πόρου των βοσκοτόπων;

Γιατί σε µια περιοχή που η κτηνοτροφία έχει παράδοση αφήνονται οι βοσκότοποι χωρίς διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και γίνονται βορά από κερδοσκόπους που παίρνουν εθνικό απόθεµα εις βάρος των επιδοτήσεων των παραγωγών που µένουν µόνιµα στην ακριτική ∆υτική Μακεδονία;

Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέχεται εδώ και τέσσερα χρόνια  αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;

Γιατί αυτή η κατάσταση συµβαίνει σε µεγαλύτερη έκταση στην ∆υτική Μακεδονία, ενώ οι πραγµατικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χάνουν τεράστια ποσά για ψύλλου πήδηµα;

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Σπήλιος Λιβανός για να ξεφύγει από τις ευθύνες και του υπουργείου είπε ότι θα βάλει το µαχαίρι στο κόκαλο. Για να δείξει ότι έχει τη βούληση να φτάσει το µαχαίρι στο κόκαλο θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το φθινόπωρο του 2020 ήλθαν στην επιφάνεια περιπτώσεις µε ισχυρές ενδείξεις για παρατυπίες στην κατανοµή του Εθνικού Αποθέτος. Ο τότε πρόεδρος διατάσσει επιτόπιο έλεγχο σε περισσότερους από 45 αιτούντες εθνικό απόθεµα µε βοσκοτόπια σε καλή γεωργική κατάσταση στη ∆υτική Μακεδονίας (αγριελιές στη Φλώρινα και την Καστοριά). Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών ότι η έδρα τους βρίσκεται σε αποµακρυσµένες περιοχές και φυσικά πολύ µακριά από τη ∆υτική Μακεδονία. Εκεί που έµπαινε µπροστά η διαδικασία να αρχίσουν οι έλεγχοι, αποµακρύνθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος. 

Αυτά είναι ορισµένα µόνο από τα ερωτηµατικά που θέτουν Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «ο Βούρινος» και ηΈνωση Νέων Αγροτών Κοζάνης.

Η σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Ομάδας Εργασίας των Κτηνοτρόφων έχει ως εξής: 

Τι συζήτησαν και τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι  που συναντήθηκαν στον Τύρναβο

 «Με πρωτοβουλία του κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, στο ¨Κτήμα Βρύση¨ Τυρνάβου, πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά και μεμονωμένων κτηνοτρόφων, από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Εκπρόσωποι από εκτροφές όλων των ειδών αγροτικών ζώων αλλά και συνάδελφοι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.

Όλοι μαζί εκδηλώσαμε ενωμένοι την αγωνία μας, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, συνειδητοποιώντας ότι το ένστικτο επιβίωσης του κλάδου, πρέπει να παραμερίσει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, που είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά και τους προσωπικούς εγωισμούς και προσανατολισμούς.

Η ισχύς εν τη ενώσει, είναι αυτό που επιβάλλεται να κατακτήσουμε και με την πανελλαδική συγκέντρωση, κάναμε το πρώτο βήμα για να την πραγματοποιήσουμε.

Τα προβλήματα ατελείωτα και άλυτα, αποτέλεσμα των διαχρονικά λανθασμένων  πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της πατρίδας μας, κωφεύοντας στις κατά καιρούς κραυγές αγωνίας των ανθρώπων που εργάζονται και παράγουν στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι αποφάσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, παίρνονται για εμάς, χωρίς εμάς, χωρίς εθνικό σχεδιασμό, αλλά με μοναδικό γνώμονα τις ψήφους των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, στις επόμενες εκλογές.

Οι κτηνοτρόφοι ήταν και είναι για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, πολίτες κι επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας. Απόδειξη για τη διαπίστωση αυτής της απαξίωσης, είναι ο αποκλεισμός των οργάνων που τους εκπροσωπούν από το δημόσιο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν την οικονομική και κοινωνική τους επιβίωση.

Αποκλεισμός των κτηνοτρόφων από τα κεντρικά ΜΜΕ, εκτός κάποιων τοπικών μέσων και αυτών που ασχολούνται θεματικά με τον πρωτογενή τομέα.

Με την πανελλαδική συνάντηση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας στον Τύρναβο, δόθηκε δημόσιο βήμα σε όποιον κτηνοτρόφο το επιθυμούσε, με χρονικό όριο και τάξη, σε μία εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, μέσω zoom του κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής αλλά και μέσω facebook,  ώστε άπαντες οι ενδιαφερόμενοι, να έχουν άμεση ενημέρωση και σε πραγματικό χρόνο.

Οι καθαρές δημόσιες τοποθετήσεις, που οι λίγες υπερβολές στο λόγο κάποιων συναδέλφων, ανέδειξαν την αγωνία τους, το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχόντων για μια νέα αρχή, για έναν ενοποιημένο κλάδο!

Από τους συμμετέχοντες αποφασίστηκε:

Δημιουργείται μία Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που θα συνεδριάζει κυρίως διαδικτυακά (αλλά και δια ζώσης), σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και αποτελείται από τους παρακάτω συναδέλφους (με αλφαβητική σειρά):

  1. Βαϊόπουλος Γιώργος, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας), περιφέρεια Θεσσαλίας
  2. Βενετσιάνος Γιάννης (Κτηνοτροφικός σύλλογος Λακωνίας), περιφέρεια Πελοποννήσου
  3. Γεωργαλής Γιάννης, (Σύλλογος Ποιμένων Άγιος Μάμας Χίου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  4. Γκατζώρας Γιώργος (Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας βοσκής), περιφέρεια Θεσσαλίας
  5. Δημόπουλος Νίκος, (Συντονιστικό συλλόγων-συνεταιρισμών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
  6. Διδάγγελος Γιώργος, (Χοιροτρόφος Καρδίτσας), περιφέρεια Θεσσαλίας
  7. Θωμάς Καρυπίδης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας Πολύκαστρο Κιλκίς), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  8. Καζάνας Δημήτρης (Αγελαδοτρόφος Γαλακτοπαραγωγής), περιφέρεια Θεσσαλίας
  9. Κοντογιάννη Μάρθα (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής«Άγιος Γεώργιος»), περιφέρεια Αττικής
  10. Κρητικού Διαμάντω (Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου Φλώρινας), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  11. Μάνδαλος Ελευθέριος, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πέτρα Λέσβου), περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  12. Μόσχος Δημήτρης, (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς), περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  13. Μπαϊραχτάρης Αργύρης, (Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας
  14. Παπαδάκης Γρύλος, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου), περιφέρεια Κρήτης
  15. Σμπώκος Βασίλης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ηρακλείου), περιφέρεια Κρήτης
  16. Στραζέμης Δημήτρης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης), περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  17. Τσίτσιας Αντώνης, (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου), περιφέρεια Θεσσαλίας

Η ομάδα αυτή θα ενημερώνει όλους όσους συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στο μέλλον σε αυτή την προσπάθεια.

  • Πρώτο θέμα που αναδείχθηκε από την πανελλαδική συγκέντρωση, είναι αυτό του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα της υπερβολικής και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ( Economic Accounts for Agriculture, 9.4.2021), στη χώρα μας, η δαπάνη των ζωοτροφών για το 2020 (2.418 εκατ. ευρώ), καλύπτει το 94% της αξίας της ζωικής παραγωγής (2.573 εκατ. ευρώ).  Δηλαδή πρόκειται για μια εξαιρετικά υψηλή αναλογία που κατατάσσει τη χώρα μας,  στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε., όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.  είναι 56,9%.
  • Δεύτερο θέμα, ήταν ο επιβεβλημένος σχεδιασμός για τις νομικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σχετικά με την υπόθεση της κομπίνας των εκατομμυρίων ευρώ του Εθνικού Αποθέματος, που μοιράστηκαν σε αεριτζήδες και τα οποία στερήθηκαν οι πραγματικοί παραγωγοί, κυρίως μέσω των αδιαφανών διαδικασιών κατανομής των βοσκοτόπων.
  • Τρίτο θέμα ήταν η επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και να εξασφαλίζει, πέραν των εισφορών των αγροτών, γενναίας ετήσιας μεταφοράς κεφαλαίων αποζημίωσης των κτηνοτρόφων μέσω του δημοσίου.
  • Τέταρτο θέμα ήταν η κατοχύρωση του επαγγέλματος, με θέσπιση εγγραφής των κτηνοτρόφων σε κλαδικές δομές, κατά τα πρότυπα των άλλων επαγγελματικών τάξεων (π.χ. ΤΕΕ. ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕ, επαγγελματικοί σύλλογοι).
  • Πέμπτο θέμα ήταν η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Πολιτείας, όπως στους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ και ειδικά στον ΕΛΓΟ (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος θα πρέπει να στηθεί από την αρχή, με θεσμική εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στο Δ.Σ. του Οργανισμού.
  • Έκτο θέμα ήταν άμεση και όχι σταδιακή κατάργηση των ιστορικών Δικαιωμάτων, με απόλυτη αναμόρφωση της λεγόμενης Ενιαίας Ενίσχυσης, μόνο σε όσους εκτρέφουν και καλλιεργούν.
  • Τέλος, έβδομο θέμα ήταν, με αφορμή τα διαδοχικά περιστατικά νοθείας στη Φέτα, η προστασία όλων των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας, με πραγματικούς ελέγχους, οι οποίοι σήμερα είναι ανύπαρκτοι, και κυρίως με αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και όχι με πρόστιμα «χάδια».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές